Zonder spirituele inzichten komen we steeds meer in een chaos terecht

De instellingen, de begrippen, de sociale ideeën die de mensen vandaag de dag vormen, zijn abstract en rauw, zijn plomp ten opzichte van wat aan gecompliceerde omstandigheden opkomt. En omdat de mensen niet in staat zijn om wat in de werkelijkheid is, met hun begrippen, met hun voorstellingen te omvatten, komen ze steeds meer en meer in een chaos terecht, zoals de huidige oorlogstoestanden immers voldoende laten zien.

Deze chaos komt juist doordat de realiteit een andere is, een rijkere is dan wat de mensen kunnen bedenken, wat de mensen kunnen vormen in hun hoofden. En men zal moeten beseffen dat men voor de keuze gesteld is: Ofwel – omdat men niet weet hoe orde te brengen in de wereld -, door te gaan met het vernietigen, met het huidige op elkaar schieten, ofwel te beginnen met het ontwikkelen van zodanige begrippen en ideeën die tegen de ingewikkelde omstandigheden opgewassen zijn. Er moet een geestelijke stroming in de mensheid zijn, die ervan uitgaat begrippen te vormen die tegen de feitelijke omstandigheden opgewassen zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 177 –  Die spirituellen Hintergründe der äußeren Welt/Der Sturz der Geister der Finsternis – Dornach, 7 oktober 1917 (bladzijde 96-97)

Advertentie

9 gedachtes over “Zonder spirituele inzichten komen we steeds meer in een chaos terecht

 1. walterhebing

  Er moet een geestelijke stroming in de mensheid zijn, die ervan uitgaat begrippen te vormen die tegen de feitelijke omstandigheden opgewassen zijn.
  Ik heb als zesjarige aspirant communicant het omgekeerde aangeleerd gekregen, namelijk: IK ben de Here uw God, Gij zult geen beeld(begrip) van mij maken, noch van hetgeen zich op aarde, zich onder de aarde of zich boven de aarde bevindt.
  Het zouden dan begrippen moeten worden die de kloven tussen de mannelijke, de vrouwelijke en de onzijdige mens(kind) zouden kunnen dichten, opdat Adam weer als Androgyne mens op aarde zou kunnen staan, als rentmeester van het leven op aarde! In plaats van zijn kinderen op te voeden in naam van de Liefde voor zijn vrouw!
  Met zoveel kinderen, vrouwen en mannen op aarde, kan ’n man toch niet zomaar ons individueel Goddelijk bewustzijn inpakken in een analoog schriftelijk tijdsbeeld, zelfs het digitaal gebeuren kan dat niet. Maar wel kan ’n kind via het digitaal gebeuren gewoon een oprechte vraag stellen, waar ik in mijn jeugd telkens met de woorden: Daar ben je nog niet rijp voor!
  Is het nu werkelijk zo dat kinderen via onze uitvindingen orde in onze verbeeldingskrachten moeten brengen? Wat een gemis aan een gezamenlijk astraal beleven van het levend zijn op aarde en daarvoor toch verantwoordelijkheid voor Petrus te moeten afleggen. Alvorens we tot de Hemel(licht) toegelaten worden.
  Groetjes Walter

 2. Wilma Reijke

  Geachte heer Ridzard,

  Het e-mailadres van mevrouw C. van Abswoude dat ik opgaf, te weten cornelia_vanabswoude@yahoo.com, blijkt niet juist te zijn. Excuus voor het ongemak.

  Ik ga haar opnieuw benaderden en vragen om het juiste adres.

  Met vriendelijke groet,

  Wilma Reijke

  ________________________________

 3. Wilma Reijke

  Geachte heer Ridzard,

  Ik heb zojuist contact gehad met mevrouw C. van Abswoude. Haar juiste e-mailadres luidt:

  cornelia_vanabswoude@yahoo.com

  Mag ik u nogmaals verzoeken haar de site van De Grote Rudolf Steiner te doen toekomen?

  Hartelijk dank voor uw inspanningen.

  Met vriendelijke groet,

  Wilma Reijke

  ________________________________

  1. Geachte Wilma Reijke, Ik heb zelf niet de mogelijkheid om anderen dan mezelf aan te melden of te wijzigen als e-mail volger.
   Iedereen kan zichzelf aanmelden door het e-mailadres in te vullen rechtsboven in de website bij Dit blog volgen?
   Wat ik wel kan doen, is Cornelia een uitnodiging sturen om zich aan te melden. Maar dan moet ik wel het goede e-mailadres hebben, want u geeft mij twee keer hetzelfde adres.

   Met vriendelijke groet,
   Ridzerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s