Waarneming en wereld

De beleving van de wereld om ons heen hangt af van welke vermogens en organen we hebben om ze waar te nemen. Zouden we andere organen hebben, dan zou ook de wereld geheel anders voor ons zijn. Als de mens bijvoorbeeld geen ogen zou hebben om het licht te zien, maar een orgaan waarmee hij, laten we zeggen, de elektriciteit zou kunnen waarnemen, dan zou u deze ruimte niet als helder, van licht doorstroomd waarnemen. Wel echter zou u in de draden die in deze ruimte liggen de elektriciteit heen en weer zien stromen; dan zou u het overal trillen, flitsen en stromen zien. Zo is dus wat we onze wereld noemen afhankelijk van onze waarnemingsorganen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus-Erkenntnis/Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 19 juni 1907 (bladzijde 48)

Eerder geplaatst op 18 september 2016

3 gedachtes over “Waarneming en wereld

 1. walterhebing

  Welke vermogens en anorganische materialen heeft Google, Facebook, enz. enz. wel niet ter beschikking, om onze waarneming te misleiden en daardoor onze organen te beïnvloeden?
  Het oog, waardoor we, middels de waterspiegel of een spiegel ons gelaat kunnen zien, is niet de spiegel die Jezus ons heeft voorgeleefd.
  Jezus uitgangspunt was Goddelijke Barmhartigheid bewerkstelligen in de afschuwelijke taferelen die tussen mensen en/of plekken op aarde plaats vinden, dat is de taak van de mens op aarde.
  En niet zichzelf te gaan gedragen als een op zichzelf staand geheel in het kosmisch gebeuren, pas als de mensheid zich voor één dag op aarde kan gedragen als één bewustzijn kan het Goddelijke Eeuwige Zijn van elke mens, mede getuige worden van het eeuwig ontwarend(Leven) Goddelijk Kosmische zijn op aarde!
  Groetjes Walter.
  Ps. In dat kader vind ik hetzelfde als Arnoldvdp.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s