Geen ingenieurskunst ter wereld kan zoiets namaken

Welk een ontzaglijke wijsheid behoort ertoe om het meest eenvoudige fysieke lichaam van een levend wezen op te bouwen, laat staan het meest ingenieuze meesterwerk van alle aardse levende wezens: het menselijk lichaam!

Bekijkt u bijvoorbeeld eens het menselijk dijbeen in zijn bovendelen, hoe wonderbaarlijk naar alle regels van de bouwkunst de afzonderlijke beenbalkjes samengesteld zijn! Het dijbeen is juist op deze plaats een veel gecompliceerder bouwwerk dan het ons op het eerste gezicht lijkt; het is samengesteld uit een opstelling van balken, die in hun hoekstand ten opzichte van elkaar zo vol wijsheid samengevoegd zijn, dat met de kleinste hoeveelheid van materie bereikt is dat het gehele lichaam gedragen kan worden. Werkelijk een groter kunstwerk dan de meest gecompliceerde bruggenbouw, en geen ingenieurskunst ter wereld kan zoiets namaken.

Of bekijkt u de bouw van het hart; het is zo vol wijsheid gebouwd, dat de mens met al zijn wijsheid echt een kind is vergeleken met de wijsheid die zich daarin onthult. En wat houdt dit menselijk hart allemaal uit, ondanks dat de dwaasheid van de mens het bijna dagelijks probeert te ruïneren, bijvoorbeeld door onze zogenaamde genotsmiddelen, koffie, alcohol, nicotine.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus-Erkenntnis/ Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 17 juni 1907 (bladzijde 35)

Eerder geplaatst op 17 september 2016

Advertenties

2 gedachtes over “Geen ingenieurskunst ter wereld kan zoiets namaken

  1. Op mijn blog ‘Antroposofie, een inspiratie’ heb ik Steiners opmerking over het dijbeenbot wat nader uitgewerkt. Je vindt er ook artikelen over het hart, vanuit antroposofisch perspectief.
    Wat de ‘ingenieurskunst’ betreft: het blijkt dat er ‘in het meest eenvoudige fysieke lichaam’ inderdaad iets wordt aangetroffen dat zelfs ‘het vernuft van de natuur’ wordt genoemd. Het doorgronden van dit vernuft leidt nu tot technische hoogstandjes.
    Zo staat de ‘boorkop’ van de teek model voor een zeer stevige plug; het klopmechanisme in de spechtenkop voor een nieuw soort schokbrekers; het vermogen van een cactus om water te winnen uit mist en dauw kan leiden tot nieuwe technieken van waterwinning in droge gebieden enz.
    Die wetenschap wordt o.a. bionica genoemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s