Dit is het wat ons economische leven vergiftigt

Een heel andere geest moet in ons economische leven komen. Deze geest zal vóór alles nieuw leven inblazen in het verband dat er bestaan moet tussen de mens en wat hij direct of indirect in de wereld produceert. Deze samenhang is voor veel takken van ons leven niet meer juist. Het is voor veel mensen onverschillig waaraan ze werken, hoe hetgeen waaraan ze werken zich in de sociale samenhang invoegt. Ze interesseren zich alleen voor hoeveel ze verdienen met hun werk, dat wil zeggen ze beperken alle interesse die ze in de uiterlijke, materiële wereld hebben tot de interesse in wat ze voor het bedrag aan geld kunnen hebben, aan wat ze in de situatie waarin ze in dit uiterlijke leven staan voor dit geld kunnen verkrijgen. Dit beperken tot de interesse in de verdiensten, niet in de zaak die gedaan wordt, dat is het wat in feite ons hele economische leven vergiftigt. Maar hier liggen ook de ernstige belemmeringen voor het begrip met betrekking tot de impuls van de driegeleding van het sociale organisme.

Bron: Rudolf Steiner – GA 337b – Soziale Ideen/Soziale Wirklichkeit/Soziale Praxis – Dornach, 10 oktober 1920 (bladzijde 206-207)

Eerder geplaatst op 13 september 2016

2 gedachtes over “Dit is het wat ons economische leven vergiftigt

 1. walterhebing

  De vraag is! Of de mens wel een economische houding(Geest) ten opzichte van het leven op aarde moet innemen?
  Ik denk dat elke mens zich behoort te voegen naar de Levensgeest(Bewust Zijn) op aarde en zich niet in een of andere populaire informatie bubble laat opsluiten of meevoeren. Pas dan kunnen de kloven tussen Godsdiensten en/of ideologieën gedicht worden, opdat de Ware mens(’n Kind jonger dan zes dagen) het Goddelijke in de mens, voor ons allen op aarde kan laten ontwaren.
  Steiner ziet de Heilige Drieëenheid duidelijk anders dan ik, jammer maar waar.
  Vriendelijke groet Walter
  Ps. Beste Ridzerd, je hebt het goed voor elkaar, ik kan zomaar met een muisklik terug naar mijn reactie van 13 september 2016! Ik vind dat een hele verlichting voor mijn geheugen. Jij vroeg me vorig jaar: “Hoezo, wat is daar mis mee dan?” Ik heb de reacties op dit citaat vorig jaar niet meer gelezen. Maar nu ik ze gelezen heb, sta ik nog volledig achter mijn reactie op dit citaat!
  De mens is de uiteindelijke samenvatting(product) van al het leven op aarde. En als zodanig verantwoordelijk al het leven inclusief zichzelf als rentmeester op aarde.
  Op zich vind ik Steiners gedachtegoed heel interessant, maar met de bouw van twee Goetheanums slaat Steiner volgens mij de plank mis.
  Het Levensbewustzijn van de mens, valt volgens mij, gedurende zes dagen samen met hetgeen elke pasgeborenen binnen die zes dagen, waar ook op aarde ervaart! Economisch leven op aarde is voor mij niets anders dan, maak van de aarde een salon voor de ontvangst van kinderen.
  En laat ze hun Goddelijke talenten voor ons aangezicht vrijelijk ontwaren. Pas doen we recht aan de Goddelijke Vonk die in ons allen besloten ligt. En kan de kundalini in ons, optimaal stromen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s