Vertrouwen

Vertrouwen, dat moet de belangrijkste sociale gezindheid (Duits: Sozialmotiv) van de toekomst zijn. De mensen moeten op elkaar kunnen bouwen. Anders gaan de dingen niet vooruit. Wat ik nu gezegd heb, schijnt voor wie voldoende is ingewijd in bovenzinnelijke aangelegenheden, zo’n vanzelfsprekendheid dat hij zeggen moet: Of dit gebeurt of de mensheid gaat naar de afgrond. Een derde mogelijkheid is er wat dit betreft niet.

Men kan wel zeggen dat men zich niet kan voorstellen dat een sociale orde op een algemeen vertrouwen gebaseerd wordt. Daarop is slechts te antwoorden: Goed, als u zich dat niet kunt voorstellen, dan moet u zich meteen ook maar voorstellen: De mensheid moet in het moeras wegzinken. – Deze dingen zijn nu eenmaal ernstig en ze moeten dan ook ernstig genomen worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 196 – Geistige und soziale Wandlungen in der Menschheitsentwickelung – Dornach, 17 januari 1920 (bladzijde 75)

Eerder geplaatst op 11 september 2016

Advertentie

6 gedachtes over “Vertrouwen

 1. Ik snap deze reacties niet. Ten eerste plaats vertrouwen vrouwen mannen niet.
  Op de tweede plaats zag ik een nieuwe advertentie van Sire over jongens dat ze jongens meteen
  zijn. Direct daarna kwam de NOS met een spotje betaald door de belastingbetaler met een reclame dat meiden meiden moeten zijn, alleen op basis van dezelfde eigenschappen dat de jongens jongens moeten zijn terwijl al decennia lang bewezen is dat er geen gendergelijkheid bestaat. Waarmee de weg tot vertrouwen van de andere geslacht niet bestaat

   1. Beste Hapeem,

    In sociologie en psychologie is de mate waarin twee groepen elkaar vertrouwen een maatstaf voor het geloof in de eerlijkheid en aardigheid van de ander. Dat ontbreekt volledig.
    Ook de twee factoren die genoemd worden
    Bereidheid van een persoon of groep om afhankelijk te zijn van de daden van een andere persoon of groep.
    Geloven dat een ander eerlijk is of dat iets goed zal gaan.[3]
    Maar al dit soort zaken hebben te maken met het effect van het feminisme. Vrouwen hebben nog niet geleerd het vertrouwen dat yin en yang feitelijk een betekenis te geven.
    Dus in mijn visie zal het nog even duren totdat deze balans terug is.

 2. walterhebing

  Vertrouwen, dat moet de belangrijkste sociale gezindheid (Duits: Sozialmotiv) van de toekomst zijn. Moet deze zin niet andersom geformuleerd moeten worden, moest het sinds Adam en Eva al op aarde al niet zo zijn geweest, voordat Kaïn en Abel geboren werden.
  De geboorte van Jezus en zijn leven op aarde bracht ook geen basis vertrouwen tussen mannen/ vrouwen en het onzijdige op aarde.
  Vertrouwen is net een rots waarop je een huis bouwt, je moet kunnen bouwen op alles wat aan ons in vertrouwen is overgeleverd. Het was dus al niet de belangrijkste sociale gezindheid van het verleden en zal het ook nooit in de toekomst worden. Met andere woorden: “Vertrouwen is een begrip waaraan je heel je leven aan zou moeten kunnen ijken” Het begrip is aards en kan niet voor materiële of immateriële zaken gebruikt worden, want dan kun je het begrip “vertrouwen”, beter vervangen door het begrip: “geloof”!
  Welke instantie, welke instelling, welk bedrijf of overheid is nu op aarde nog betrouwbaar? Het vertrouwen op aarde kan alleen maar weer groeien, als de mens zich ten eerste: Fundamenteel weet te verbinden met de minste van zijn broeders(Het Westen met hun vroegere slaven, het Oosten met de laagste Kaste). Ten tweede: “De mens zich bekommert om de minste van de Schepping”.
  Pas dan kan het mannelijke en het vrouwelijke gezamenlijk vertrouwen op het ontwaren van het onzijdige eeuwig leven op aarde ten opzichte van de de kosmos(het oneindige). Niet de mensen moeten op elkaar kunnen bouwen om het leven op aarde te vermenigvuldigen, maar al het leven op aarde moet op de mens kunnen vertrouwen! Inclusief het nog ongeboren kind(In onze ogen toekomstig menselijk leven) De vruchtwater punctie in onze tijd op aarde is te vergelijken met de astrologische voorspellingen aan Herodus in zijn tijd ten opzichte van Jezus.
  Jezus werd als koning van zijn Rijk voorspeld, dit dankzij het misbruiken van het Woord!
  In den beginne was er het Woord, het Woord was bij God, het Woord was God en het Woord is vleesgeworden, in mijn beleving alles wat leeft op aarde.
  Kaïn en Abel offerde hun beste dieren aan God om God gunstig te stemmen jegens het verraad van hun ouders aan God. Dat is geen ontwikkeling van kinderen en zeker geen schuldbekentenis Adam en Eva van hetgeen ze fout deden ten opzichte van God(Natuurlijke en/of praktische omstandigheden).
  Het is heel tekenend voor Nederland dat we een regering hebben met een Partij voor de dieren erin. Heel progressief, maar gaat aan de werkelijkheid op aarde voorbij, zoals de Antroposofie er ook aan voorbij gaat!
  Adam en Eva werden aan hun lot op aarde overgelaten, sinds Eva de voorkeur gaf aan fysieke voortplanting van hun toekomst op aarde in plaats van zich als rentmeester over al het leven op aarde te gedragen.
  Ik zou de woorden van Steiner niet durven te gebruiken, ten opzichte van mijn vrouw of kinderen, wel de hints die erin verscholen liggen en dit citaat is de oppermachtigst hint, die wie ook maar bedenken kan!
  Ik voel met Adam mee en kan niets anders concluderen, dat er niets veranderd is tussen man en vrouw en elk kind op aarde is daarvan het slachtoffer. Over vertrouwen gesproken, ik probeer mezelf in te weven in Steiners woorden, maar kan me niet indenken dat Steiner de christenimpuls goed begrepen heeft, want Steiner laat tot tweemaal toe zich door mensen een tempel voor zijn geloof bouwen, terwijl in elk lichaam van ’n mens de tempel van de Geest is vervat.
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s