Onnodig werk

Het komt erop aan dat mensen die veel doen, iets doen wat werkelijk nodig is voor het leven, iets doen wat steekhoudend en vruchtbaar in het leven is (Duits: sich rationell, fruchtbar in das Leben hineinstellt. […]

Het gaat er niet om dat men zo veel mogelijk mensen zich met iets laat bezighouden, zodat ze kunnen leven, maar het gaat erom dat in de zin van een werkelijk sociaal leven activiteiten worden verricht die tot een welvarende ontplooiing van dit leven, deze sociale kringloop, nodig zijn. […]

Kijk bijvoorbeeld eens hoe veel boeken vandaag de dag gedrukt worden, waarvan nog geen 50 exemplaren verkocht worden. Nu, neem zo’n boek – hoeveel mensen zijn daar mee bezig tot het klaar is! Die hebben hun levensonderhoud, maar doen geheel onnodig werk. Als ze iets anders deden, zou het verstandiger zijn en zouden daardoor talloze andere mensen wat dit betreft ontlast worden. Zo werken echter talloze typografen, talloze boekbinders, ze maken stapels boeken – meestal zijn het lyrische gedichten, maar er komen ook andere dingen in aanmerking -, stapels boeken worden gefabriceerd; bijna alles moet weer vernietigd worden. Maar zulke onnodige dingen zijn er veel in het hedendaagse leven; ontelbaar veel zaken zijn absoluut onnodig.

Bron: Rudolf Steiner – GA 337b – Soziale Ideen/Soziale Wirklichkeit/Soziale Praxis – Dornach, 30 augustus 1920 (bladzijde 99-100)

Eerder geplaatst op 8 september 2016 

6 gedachtes over “Onnodig werk

  1. Hallo Ridzerd,, Loop al enige tijd met een idee rond, eigenlijk vanaf dat jij aangaf dat nieuwe citaten teveel voor je is. Had je het toen ook over de frequentie? Ik ben niet iemand die ongevraagd advies geeft! Maar toch, hoe zou het zijn als je de citaten om de dag zou geven? Ik ben iemand die de nachten over iets slapen als zeer werkzaam ervaar. Meteen reageren is vaak vanuit emoties. Bij belangrijke besluiten of ergens op reageren, vaak tenminste 3 nachten. Ook Steiner heeft de nachten hoog in het vaandel. Zelf ervaar ik de tijd om op je waardevolle citaten te reageren, erg kort is, dan is er al weer het volgende citaat. Al een paar jaar staan mijn citaten op Antrovista, daar ontstaat vanzelf tussenruimte omdat het citaat moet kloppen met de datum van die dag. Dat viel niet mee, Steiner kan bewijs van spreken, in de zomer over kerst hebben. Heb mijn idee alleen maar uitgesproken. Belangrijk is het of het jou wat verlicht en een nachtje erover slapen voor diegene die de reacties geven. Renée

    1. Hallo Renée, elke dag met een nieuw citaat komen zou voor mij inderdaad te veel zijn. Ik heb de gewoonte om zowat elke dag een stuk te lezen van Steiner, bijna altijd in de Duitstalige Gesamtausgabe die vrijwel geheel op internet staat. Ik lees die dan op een tablet. Elke keer als ik iets tegenkom wat mij geschikt lijkt om op de citatensite te zetten, vertaal ik het zelf. Maar ik vind lang niet elke dag wat nieuws en als ik wel elke dag iets vond, dan zou het voor mij nog te veel worden om het te vertalen. Om die reden plaats ik ook heel vaak citaten die ik al eerder geplaatst heb. Dat is niet zo veel werk.
      Wat de frequentie betreft: ik heb inderdaad wel eens een enkele keer een berichtje gehad van lezers die elke dag een citaat wat te veel van het goede vinden. Dat kan ik me wel enigszins voorstellen, want in zekere zin is mijn citatensite wel wat van de hak op de tak. Er zit eigenlijk niet veel systeem in. De lezer is bij wijze van spreken het ene citaat nog aan het verwerken en dan kom ik al weer met wat anders aanzetten. 🙂 Die lezers zou ik aanraden niet e-mailvolger te blijven, maar gewoon af en toe een citaat te lezen als het hen uitkomt.
      Maar aan de andere kant zijn er ook veel lezers die het wel prettig vinden om elke dag een citaat te lezen. Ik denk ook wel dat het misschien goed zou zijn om eerst eens een nachtje of meerdere nachten te slapen voor een reactie, hoewel ik er ook niets op tegen heb als men dezelfde dag reageert. Maar het is geen enkel bezwaar om dagen of weken of zelfs maanden later te reageren op een of ander citaat. Dat zou misschien zelfs wel leuk zijn, want dan komt er weer eens een citaat aan de orde, dat ik zelf (en misschien andere lezers ook wel) al weer vergeten ben.
      Als er veel lezers zouden zijn, die liever wat minder citaten zouden ontvangen, bijvoorbeeld 1 keer per week of 1 keer per drie dagen, dan zou ik dat doen, maar mijn inschatting is dat velen het toch wel prettig vinden om elke dag een citaat te krijgen.
      Hartelijke groet, Ridzerd

  2. Beste Renee,

    De reactie is meestal uit emotie. Persoonlijk heb ik daar geen probleem mee, een denken of quasi wetenschappelijk “denken” zorgen voor een niet emotionele reactie, met wat voor een waarde! heeft zo een reactie om niet in de “onnodige” reactie te vervallen. De kracht van Ridzerd is het om mensen te prikkelen tot een reactie of niet.
    Dat is de scheidslijn wel of geen reactie maar altijd vanuit de emotionele wil (leuke combinatie) op te reageren op de stelling voorhanden. Zie een de associaties die dat oproept heel interessant en die kun je nooit alleen bedenken, juist de interactie is wat deze site voor mij interessant maakt.

  3. Persoonlijk vind ik elke dag een citaat wel prettig Ridserd, al lees ik ze wel vaker pas achteraf, ik kom er dan soms gewoon niet meteen aan toe. Voel je alsjeblieft niet ‘overruled’ als ik soms aantekeningen heb bij je vertaling of bij het commentaar van deze of gene; je bent juist door je regelmaat iemand die het vuurtje brandend houdt. Ieder citaat is weer een impuls, en die duwtjes ter overdenking werken door hun herhaling door b.v. zoals eergisteren door ‘Philisters’, waardoor ik door verder te zoeken op de Familie Buchholz stuit en er o.a. een tedere herinnering uit mijn prille jeugd bovenkomt.
    Wederom mijn erkentelijkheid en hartelijke dank Ridserd, hou vol!
    Hart. Groet,
    Walter van Nus

  4. Dank je, Walter, je reacties en alle van andere lezers worden zeer op prijs gesteld. Ik lees ze altijd, maar antwoorden kom ik vaak niet aan toe. De reacties hier zijn vrijwel altijd vriendelijk en fatsoenlijk. Dat is op veel internetsites wel anders.
    Hartelijk groet, Ridzerd

  5. walterhebing

    Onnodig werk? Wat houdt dat in? Voor de mens alles, voor dieren niets! Wat maakt het verschil?
    Het Leven en het bewustzijn ervan! De mens, niet meer of minder dan dat!
    De mens is als Gods Evenbeeld en Gelijkenis geschapen, waardoor hij/zij zichzelf net als God , zich behoord te vertrouwen op hun mede mens op aarde, namelijk ’n kind jonger dan zes dagen waar ook op aarde geboren en niet op atoom bommen waar ook op aarde verstopt!
    Ik zie geen enkele bewustzijn vorming ten opzichte van het alomvattend zijn van de mens op aarde, enkel alleen opdelingen van bewustzijnsvormen binnen het menselijk lichaam, ten koste van het menselijk lichaam!.
    De vraag dient zich aan: Wat is werk? En God zei ten opzichte van Adam en Eva in het zweet des aanschijns zult gij voortaan in je behoeftes kunnen voldoen en de huidige mens laat hun medemens zweten om aan hun behoeftes te kunnen voldoen. Met andere woorden: De mens snapt nog steeds niets van zijn aanwezigheid op aarde!
    Ik heb geen elementaire wezens of engelen nodig om op elk moment op aarde te reageren op betekenisloze woorden.
    Ik vind het maar wat fijn om mijn reacties op items van Steiner die Ridzerd nu plaatst via eerder geplaatst te kunnen herlezen, immers alles wat wat was en wat komt is nu voor de mensheid.
    Het Goddelijk Bewustzijn!
    Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s