Alleen het juiste denken is vruchtbaar (2 – slot) – De nood is bewerkt door het onjuiste denken van de mensen

Het is van belang om niet van de verkeerde veronderstelling uit te gaan dat onbekende machten de nood hebben laten ontstaan en dat nu eerst die nood opgeheven moet worden voordat men ertoe over kan gaan om op de juiste manier te denken – dít moet helder ingezien worden: de nood is bewerkt door het onjuiste denken van de mensen en dus kan ook alleen het juiste denken de nood opheffen.

Men moet van heel verschillende kanten dit bijgeloof – dat men de mensheid eerst van brood moet voorzien en dat de mens dan, wanneer hij genoeg brood heeft, ook tot een beter denken komt – bekijken. Want dit is een vreselijk bijgeloof. In de moderne beschaving zal nooit iets vruchtbaars kunnen gebeuren wanneer men er niet toe komt om dit bijgeloof af te leggen en te vervangen door het juiste geloof, dat erin bestaat dat er een omwenteling, een vernieuwing van het denken over de dingen van deze wereld moet plaatsvinden. En dit moet ook geleidelijk bij voldoende mensen in het bewustzijn komen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 338 – Wie wirkt man für den Impuls der Dreigliederung des  sozialen Organismus? – Stuttgart, 12 februari 1921 (bladzijde 21-22)

Deze vertaling is van John Hogervorst, overgenomen uit zijn Driegonaal Nieuwsbrief Juli 2017

Advertenties

10 gedachtes over “Alleen het juiste denken is vruchtbaar (2 – slot) – De nood is bewerkt door het onjuiste denken van de mensen

 1. hapeem

  “De mensen denken dat ze denken maar ze denken helemaal niet meer”, Steiner citaat.
  Actief worden in het denken, niet herhalen van wat bekent is. Nieuwe gedachten ontwikkelen, door het zuivere denken. Steiner is vaak moeilijk te begrijpen omdat hij gebruik maakt van het imaginatieve denken. Bewust maakt hij het niet compleet duidelijk er moet zelf gedacht worden, in het Engels wordt “Love of ease” gebruikt.
  Overigens is het imaginatieve denken echt niet ver weg, het begint met voorstellingen maken. Ook door bv het lezen van Filosofie der Vrijheid wordt je imagintieve denken aan gesproken. Wat moet je er voor doen om Oude Saturnus of Lemurie voor te stellen?
  Dat is genoeg voor deze keer.

 2. henri

  Mensen kunnen niet denken en de meeste mensen denken niet , ze kennen uitsluitend woorden en algemene begrippen .

  ‘Voor het kennen van de uiterlijke wereld heb je géén gedachten nodig ‘ aldus R Steiner, en daarom kon ik zeggen : de meeste mensen hebben geen gedachten .Want de algemene gedachten blijven voor de meeste mensen slechts woorden .”
  [ Uit “Het menselijke en kosmische denken ” R Steiner 1 ste voordracht ]

  Om te komen tot het denken van ‘ware gedachten’ en niet te vervallen in het ‘nominalisme ‘ waar de filosofie op een grens stuitte , dient men de Geesten van de Vorm en evenzo de Geesten van Beweging in te schakelen, bijgevolg een beroep te doen op de geesteswetenschappen . Alleen deze kan tot een echte ware denken leiden ,en alzo deed Goethe het dmv zijn oerplant en oerdier, doordat hij ‘de beweging ‘in het denken bracht .

 3. hapeem

  Hoe het intellectualisme getransformeerd kan worden door geesteswetenschap leid tot Antroposofie. Plato die terug deinst voor intellectualisme.
  Lees hiervoor de laatste karma voordracht 23-9-1924.

 4. Haike

  Tja…. Op de Warmonderhof leerde ik destijds dat het een illusie om te denken dat het fysieke voedsel wat je tot je neemt je fysieke lichaam voedt. En volgens mij schrijf ik dat niet de eerste keer hier… Het voedt namelijk je denken.. Bron: Steiner. Het extreme voorbeeld wat ik daarvan zie is de drugsgebruiker; die moet iedere keer weer die fysieke stof tot zich nemen, om zich zogenaamd goed te voelen.

  Kijk ik naar de politiek; dan zie je dat alle belangrijke beslissingen genomen worden tijdens een hapje en een drankje, tijdens de grote lunches en diner’s. Niet tijdens de onderhandelingen op kantoor waar alleen koffie en een koekje geserveerd wordt.

  Wiegel had zijn kabinet toentertijd achter de rug om van den Uyl toch ook in een avondje inklaar zitten tijdens een etentje ergens in een (Haags) café?

  Kortom ik vind het ingewikkeld, want hoe zit dat nou; voedsel Geest en stemming??

  1. henri

   Het zijn de zouten die wij opnemen die het denken voeden . Deze komen onveranderd in de hersenen terecht. Door kosmische krachten die in ons werken onstaan heel kleine minerale siliciumdeeltjes in ons hoofd , het zogen ‘hersenzand’ genaamd door Steiner . Met ons Ik lossen wij deze zouten op en het hersenzand genaamd , heel fijne ; En daardoor kan me iets waarnemen . De fijnste delen van ons voedsel gaan naar. Boven naar het hoofd, juist daarom loopt de mens itt het dier rechtop,en staat het hoofd ondersteunend op de romp. In het. Hoofd worden deze fijnste delen tot Fosfor omgezet en diene voor de wil, ‘het willen’ zoals de zouten dienen voor ‘het denken’ . De wetenschap kent daar niets van ,en kent de vertering slechts tot in de buik , niet verder want zij ontkent de ziel en geest . Dire dienen voor de verdere stofwisseling ,wnt de leven is eig het tweede hersenorgaan en dient voor het waarnemen , daarnst dienen de nieren voor het denken . Nier en hoofd waren oorspr samen en aan elkaar gebonden in heel oude tijden .
   Migraine ontsaat omdat te veel zouten in de rechter hersenhelft blijven hangen en niet afgevoerd worden met de urine . Gevolg van slechte vertering enz …Teveel fosfor jaagt op en geeft nevositeit tot erlf gekte !
   ( Zie ” Inzicht in het wezen van de mens ” GA 347 , voordr 16 sept 1922 )

   1. henri

    Correctie
    Deze dienen voor de verdere stofwisseling ,want de lever is eig het tweede hersenorgaan ….

   2. Haike

    Wauw!! Henri,

    Dank je wel. Hier ben ik echt heel blij mee. 👍 Deze nuance geeft weer een veel beter zicht op de zaak.

   3. henri

    Bedankt Haike ,het zijn zeer interessante voordrachten in dat boekje ,heb deze reeds meermalen nageslagen,is wel van 1980 (Vrij Geestesleven Zeist)en vindt het voorlopig niet weer op het net …de titel van deze voordr was ” Het proces van de voeding ,lichamelijk-materieel en naar ziel en geest bezien .”

 5. walterhebing

  Wanneer wij de zich over de hele wereld uitspreidende wereldeconomie in ogenschouw nemen – en dat moet tegenwoordig ook gebeuren – dan kunnen wij zeggen dat de natuur ons in deze tijd niet minder geeft dan in andere tijden, wanneer wij de vruchten van de natuur op de juiste wijze onder de mensen kunnen brengen – als mensheid als geheel natuurlijk. Dat mensen nu in nood verkeren, meer dan voorheen, is niet het gevolg van fysieke oorzaken maar is bewerkt door de menselijke geest.
  En dat is begonnen door het imaginatief inzicht van Adam en Eva, waardoor het mannelijke van het vrouwelijke gescheiden werd doordat de toen nog androgyne mens, zich van het onzijdige leven op aarde dacht te kunnen scheiden en zelf de kost te kunnen verdienen. Dat blijkt nu in deze eeuw heel anders uit te pakken!
  Met name Nederland krijgt het nog flink aan de stok met de Karmische gevolgen van het VOC gebeuren en ook met gebeuren rondom de totstandkoming van New York.
  Steiner ziet het goed, de mensheid doet zichzelf alles aan en niet de natuur van waaruit hij/zij ontstaan is. Toch denkt Steiner ’n kind te kunnen opvoeden, terwijl je aan elk kind, jonger dan zes dagen, de situatie van de totale mensheid op aarde kan aflezen.
  De mens op aarde heeft geen Chronologische Vorm, maar uit zich in Synchronische Vormen op aarde, pas als de mensheid wereldwijd inziet dat de aanwezigheid van elk kind jonger dan zes dagen, waar ook ter aarde er meer toe doet, dan ons totaal karmisch zijn op aarde kan er iets van ons Goddelijk Bewustzijn op aarde ontstaan.
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s