Alleen het juiste denken is vruchtbaar (1 van 2) – Het zijn de mensen zelf die de huidige nood hebben doen ontstaan

Wanneer wij de zich over de hele wereld uitspreidende wereldeconomie in ogenschouw nemen – en dat moet tegenwoordig ook gebeuren – dan kunnen wij zeggen dat de natuur ons in deze tijd niet minder geeft dan in andere tijden, wanneer wij de vruchten van de natuur op de juiste wijze onder de mensen kunnen brengen – als mensheid als geheel natuurlijk. Dat mensen nu in nood verkeren, meer dan voorheen, is niet het gevolg van fysieke oorzaken maar is bewerkt door de menselijke geest. Als het zo is dat de mens tegenwoordig in nood verkeert, dan is deze nood het gevolg van een verkeerd geestesleven, van een verkeerd denken.

Daarom is het enig mogelijke, dat het juiste denken op de plaats van het foute denken wordt gezet om uit deze noodsituatie te komen. Niet door de natuur, ook niet door onbekende machten is de mens in de huidige situatie beland; het zijn de mensen zelf die de huidige nood hebben doen ontstaan. Wanneer er een noodsituatie is, zijn het de mensen die deze situatie hebben laten ontstaan; wanneer mensen niets te eten hebben, zijn het de mensen die niet voor eten hebben gezorgd.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 338 – Wie wirkt man für den Impuls der Dreigliederung des sozialen Organismus? – Stuttgart, 12 februari 1921 (bladzijde 21-22)

Deze vertaling is van John Hogervorst, overgenomen uit zijn Driegonaal Nieuwsbrief Juli 2017

Advertenties

5 gedachtes over “Alleen het juiste denken is vruchtbaar (1 van 2) – Het zijn de mensen zelf die de huidige nood hebben doen ontstaan

 1. Dat mensen heden ten dage voor genoeg voedsel hebben gezorgd, laat onverlet dat door al het gebruikte gif de natuur al gedood is en de mens is het volgende slachtoffer wordt.

  1. henri

   Ik zag een docu over een land in Africa waar ze niets mogen verbouwen ,wel m:oeten ze onze rommel afnemen die over blijft in ruil voor ….??

 2. hapeem

  Het is niet alleen het juiste denken dat we nodig hebben, maar even zo de “juiste” morele daden die het verschil zullen gaan maken. Het gaan van de weg beschreven in Hoe verkrijgt men Bewustzijn op Hogere Gebieden is zeker zo belangrijk.
  The esoteric path is either difficult or it is no path at all!
  There can be no question of regarding the esoteric path as a mere adjunct to life; one’s path of life must be completely filled with esoteric impulses.
  http://wn.rsarchive.org/Lectures/Dates/19240106a01.html

 3. Ik was bij deze tekst geneigd om te denken: Alle sociale ellende wordt toch eigenlijk niet veroorzaakt door het denken, maar door egoïsme en haat. En in feite is dat ook wel zo, maar dat egoïsme en die haat moeten omgevormd worden en dat kan in eerste instantie alleen van het denken uitgaan. En dan niet van een materieel denken,maar alleen van een juist denken, dat wil zeggen: een spiritueel denken, of misschien beter gezegd: een denken dat gericht is op leven voor de geboorte en leven na de dood en reïncarnatie en karma.

  1. hapeem

   In het boek Meditatie wordt onder het hoofdstuk Imaginatie, Inspiratie, Intuïtie gesproken over vier treden van inzicht:
   1 – materiële kennis
   2 – imaginatief inzicht
   3 – geïnspireerd inzicht
   4 – intuïtief inzicht
   Juist door dat je je esoterisch ontwikkeld in dit leven breng je “meer” mee in het leven na de dood, waardoor je verder in de geestelijke wereld doordringt en meer inzicht vergaard voor je volgende leven. Jou recentelijke citaten uit GA 141 duiden hierop. Tussen de regels door zegt hij ook dat de weg die je na het leven bewandelt ook nu bewandelt in de nacht tussen slapen en ontwaken maar ook nu bewust kunt gaan als “ingewijde” als je weg loopt die aan gegeven is in “Hoe verkrijgt men…” Het is een kwestie van willen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s