De waarheid ligt niet in het midden

Ik heb het misschien hier ook al eens verteld -, dat men zich niet eenzijdig op de basis van een of ander standpunt opstellen kan. We zien toch overal in de wereld idealisten, materialisten en andere “isten” op gelijksoortige manier op hun standpunt zweren. Grote geesten zoals bijvoorbeeld Goethe doen dat niet; ze proberen de materiële verhoudingen door materieel denken, de spirituele door ideëel denken te benaderen. Als dan kleinere geesten denken dit begrepen te hebben, dan zeggen ze: Tussen twee verschillende standpunten ligt de waarheid in het midden.

Dat zou ongeveer hetzelfde zijn als wanneer iemand in het praktische leven tussen twee stoelen zou willen gaan zitten. Maar de waarheid wordt pas gevonden als men zich niet eenzijdig op dit of dat standpunt opstelt, dat wil zeggen, als men in staat is om wat als kennissoort het materialisme en wat als zodanig het idealisme heeft, op de overeenkomstige manier toe te passen. De wereld komt er niet door vooruit als men altijd het midden houdt; het midden is op de bijbehorende wijze aanwezig, als ook de afzonderlijke zijden aanwezig zijn en men deze als krachten in aanmerking neemt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 141 – Das Leben zwischen dem Tode und der neuen Geburt im Verhältnis zu den kosmischen Tatsachen – Berlijn, 14 januari 1913 (bladzijde 132-133)

6 gedachtes over “De waarheid ligt niet in het midden

 1. henri

  Eigenlijk ligt de waarheid wel in het midden van de twaalf . Zoals Steiner in ” Het menselijke en kosmisch denken ” het heeft over twaalf -ismen of (-isten ) en men alles kan bekijken vanuit die twaalf is er toch wel een waarheid , in het midden . Zoals de kring van de Bodhissatvas bestaat uit twaalf leden , staat de Christus in hun midden, en was Christus de ” Ik ben de weg ,de waarheid en het leven ” .

 2. Henk de Laat

  Dankzij deze lezingen serie, GA 141 is in het Engels (ik lees Steiner veel in Engels) uitgegeven als Between Death and Rebirth. Zelf heb ik het boek Life between Death and Rebirth GA 140.
  Wat blijkt nu, deze lezingen zijn in dezelfde tijd gegeven met dit verschil dat 140 de winterserie van Berlijn is en 141 in verschillende steden over hetzelfde onderwerp. Als je deze lezingen achter elkaar leest kun je Steiners eigen ontwikkeling in de loop van deze tijd gewaarworden. Ook de verschillende benaderingen (toelichtingen) komen naar voren. Althans dit zijn mijn eigen bevindingen, ontdekte dit voor het eerst door de lezingen van 1908 en het daarop verschijnen van Die Geheimwissenschaft im Umriss in 1909.
  Ook de achtergrond kun je in ogenschouw nemen. In 1912 werd het derde Mysteriedrama, Der Huter der Schwelle voor het eerst op gevoerd. En de breuk met de Theosofische Vereniging ontstond en/of vond plaats.
  Doe er je voordeel mee of laat het voor wat het is.

 3. Beste Henri,

  Waarom de waarheid niet in het midden zit is heel duidelijk. Jij gebruikt een aantal specifieke toepassingen, is de geesteswetenschappelijke wereld. Maar voor de mensheid zoals hij nu is is het eerder regel dat het niet in het midden zit dan wel. Ideeën veranderen constant en een ijkwezen is er niet neem als voorbeeld het midden van het kapitalisme en het communisme wordt ook wel het rijnlandmodel genoemd, die dan gelijk verlaten wordt voor het slap aftreksel van het kapitalisme em ga zo maar door bijvoorbeeld de corrigerende tik er is geen yin en yang meer

 4. walterhebing

  De waarheid ligt dus wel in het midden, als bewuste balans Woord en daad, waarvan de mens nog steeds geen Kennis heeft opgedaan.
  Tot zover.
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s