De mens is ondenkbaar als afgezonderd wezen

De mens gelooft dat hij een persoonlijkheid is, die afgescheiden is van de rest van de wereld. Al een enkele overdenking zou hem kunnen leren dat hij zelfs in het fysieke geen zelfstandig wezen is. Bedenk eens dat als in deze ruimte de temperatuur 200 graden hoger zou zijn als nu, dan zouden we allen hier niet kunnen bestaan, zoals we nu bestaan.

Zodra de omstandigheden buiten ons veranderen, zijn de voorwaarden voor ons lichamelijk bestaan er niet meer. We zijn enkel de voortzetting van de buitenwereld en volstrekt ondenkbaar als afgezonderde wezens. Dat is nog meer het geval in de zielen- en geestenwereld. We zien dat de mens, als zelf beschouwd, slechts een illusie is, dat hij een deel van de algemene goddelijke geestenwereld is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 53 – Ursprung und Ziel des Menschen – Berlijn, 12 maart 1905 (bladzijde 269)

Advertenties

5 gedachtes over “De mens is ondenkbaar als afgezonderd wezen

 1. Anoniem

  ………..en de mens “bezit” een IK, is “geladen” met zijn individualiteit, die door vele bestaansvormen “reist” en vroeg of laat in staat zal zijn om vanuit een “gezuiverde” vorm in harmonie met zijn medemens (mede-ziel) te verkeren.

  Cisca

 2. Denk in deze context aan, ons uitademen van koolmonoxide en de planten die voor ons zuurstof produceren. Zonder deze geen fysieke mensheid.
  Spiritueel gezien zijn wij een voortbrengsel van diverse hiërarchieën.

 3. walterhebing

  Ik vind Rudolf Steiner in dit citaat wel heel kort door de bocht gaan. Welke mens gelooft dat zij.hij een persoonlijkheid is, dat hebben anderen haar/hem toebedeeld!
  Elke mens is naar Gods beeld en gelijkenis geschapen of zo je wil ertoe geëvolueerd en dat herhaald zich elke dag 355.000 keer op aarde. Met andere woorden: De omstandigheden op aarde zijn’, blijkbaar van dien aard dat er zoveel “mensen” op aarde gegenereerd moeten worden, alvorens de mensheid gaat inzien, dat elke mens, waar hij/zij op aarde ook leeft, verbonden is met de Levensgeest op aarde!
  En de Universele Levensgeest heeft via mineralen zich op aarde kunnen vestigen, waardoor planten zijn ontstaan, daarna de dieren en in hun Kielzog is: “De Mens ontstaan”! De mens als een androgyn samenzijn met de Universele Levensgeest, waarvan elke manifestatie van leven, van mineraal tot de minste mens een bijdrage aan levert.
  Steiner zegt dit: “Bedenk eens dat als in deze ruimte de temperatuur 200 graden hoger zou zijn als nu, dan zouden we allen hier niet kunnen bestaan, zoals we nu bestaan.”
  Ik snap niet wat Steiner met “we allen” bedoeld te zeggen, want bij tweehonderd graden, verdwijnt alle leven uit de aarde en de mens is juist geschapen om dat proces op aarde goed te waarborgen, maar de mens bewandeld sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben een andere weg. dat werd al meteen duidelijk hetgeen tussen Kaïn en Abel gebeurde! En voor mij, toen ik zwichtte voor de wens van een protestants kind, alhoewel mijn katholieke moeder het me ten strengste verboden had.
  Ik vind dat je elke mens, als je gelijke moet behandelen, ook al is het een kind of een hulpzoekende uit een andere Geloof(Theorie). Sterker nog! Wordt als kind en zie wat we als mensheid op aarde elkander ten koste van het leven op aarde aandoen! Pas dan zie je de parasitische geesten naar het leven op aarde graaien.
  En de Universele Levensgeest zei tegen Adam en Eva, toen ze een andere weg, los van de levensgeest op aarde, insloegen: Mens, Gij zijt uit stof ontstaan en Gij zult tot stof wederkeren!
  Met andere woorden: Al de eeuwen dat de mens op aarde als rentmeester en vermenigvuldiger van het leven op aarde, leefde, heeft de mens niets anders gedaan, dan zich te verwijderen van het leven op aarde, in plaats van zich te ontwikkelen tot mens! Het Androgyne Zijn van Adam en Eva op aarde, voordat ze beiden van de verboden vrucht aten.
  Het mannelijke, het vrouwelijke en het onzijdige op aarde wordt door de mens nog steeds niet als één geheel ervaren, zoals Adam en Eva het ervaren hebben voordat ze een eigen weg op aarde los van de Levensgeest baanden.
  Adam en Eva leefde al ten koste van hun kinderen en dat doen we nu nog! Zesduizend jaar later, terwijl het leven op aarde het lak heeft aan mensen!
  Steiner vernieuwt dat gegeven en geeft er zelfs duiding aan! Ik kan dat gegeven niet rijmen met mijn aanwezigheid op aarde. Ik zie dat kinderen meer aandacht besteden aan de manifestaties uit het doden register, dan dat ze zich bekommeren over de menselijke bestaansgronden op aarde.
  Eigenlijk heel logisch, want daarvoor worden we als kind opgevoed, niet ons zijn(menselijk bewustzijn) is belangrijk, maar de mate waarin ’n kind onze maatschappij kan dienen!
  Een maatschappij die de mens afzondert van andere andere maatschappijen, terwijl elke mens verantwoordelijk is, voor al het leven op aarde, inclusief zichzelf.
  Tot zover
  Groetjes Walter

 4. Beste Walter wat is dan kort door de bocht, hij schrijft : “Bedenk eens dat als in deze ruimte de temperatuur 200 graden hoger zou zijn als nu, dan zouden we allen hier niet kunnen bestaan, zoals we nu bestaan.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s