Zonder spirituele leringen vervalt de mensheid in decadentie

Hier op aarde is antroposofie om zo te zeggen een soort theorie en het ontgaat de mensen voor het bewustzijn in waaktoestand wat spiritueel actief is, wat echter objectief aanwezig is. Na de dood is de mens rechtstreeks waarnemer hoe de krachten, die hij met de spirituele leringen tijdens het leven op aarde opneemt, feitelijk organiserend werken, activerend, krachtgevend werken op datgene in zijn wezen dat daarna er zijn kan, wanneer hij zich weer op een nieuwe incarnatie voorbereidt.

Zo worden de spirituele leringen in de mensheidsevolutie opgenomen. Als echter deze spirituele onderrichtingen niet opgenomen zouden worden – tegenwoordig is het nog voldoende, als weinigen het opnemen, maar meer en meer mensen moeten het in de toekomst opnemen -, dan zouden langzamerhand de mensen, als ze weer naar een aarde-incarnatie terugkeren, niet genoeg levengevende krachten hebben, die ze dan nodig hebben. Er zou decadentie, een verkommering in de latere incarnatie optreden. De mensen zouden snel verwelken, vroeg rimpels krijgen en zo meer. Een decadentie, een wegkwijnen van de fysieke mensheid zou optreden, als de spirituele krachten niet zouden worden opgenomen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 141 – Das Leben zwischen dem Tode und der neuen Geburt im Verhältnis zu den kosmischen Tatsachen – Berlijn, 10 december 1912 (bladzijde 89-90)

7 gedachtes over “Zonder spirituele leringen vervalt de mensheid in decadentie

 1. Haike

  Ik vind het heel aannemelijk klinken. Maar wat wordt er verstaan onder spirituele krachten opnemen? Is dat kennis nemen van het feit dat een niet fysiek waarneembare wereld om ons heen een even grote realiteit is als de voor ons wel waarneembare wereld, en dat we daarna met kunnen zeggen: “Nou goed dat weten we ook weer, nu gaan we weer koffie drinken” Of gaat het erom dat we ook echt contact gaan maken met die niet fysieke wereld, en wordt dat onder opnemen verstaan?

  1. Het opnemen is belangrijker dan het zelf waarnemen, heb ik althans begrepen. Maar wie het opneemt en daarna zegt: ‘Nou dat weten we ook weer’, die heeft het niet echt opgenomen. Want als men antroposofie wel opneemt, dan kan het bijna niet anders dan dat men ook absoluut overtuigd is van de waarheid ervan. Maar dat wil niet zeggen dat men de bovenzinnelijke wereld dan ook waarneemt en ervaart, ik in ieder geval totaal niets. Maar het begrijpen of althans proberen te begrijpen is volgens Steiner veel belangrijker dan het zelf waarnemen. Daarover staat hier op de site ook wel een citaat, ik kan het alleen niet terugvinden.
   Maar misschien is het volgende citaat ook wel verduidelijkend.

   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2016/03/27/dat-is-wat-velen-zo-onaangenaam-is/

   1. Dit citaat is heel duidelijk. Wij hebben geen begrippen voor wat we kunnen gewaarworden in de geestelijke wereld. Dat begint met het veel “flexibeler” maken van onze begrippen én ons denken, dat gebeurd door “beeld denken”. Simpele voorstelling is “A picture paints a thousend words” Symbool voorstelling. In de geestelijke wereld is alles constant in beweging verandering, met dat je het waarneemt (gewaarwordt) is het alweer getransformeerd.
    De geestelijke wereld ervaren we niet met onze “normale zintuigen” maar m.i. met onze gedachtenwereld. Een engel ziet er echt niet zo uit als wordt weer gegeven op schilderijen, maar hoe dan wel?
    Ben ooit getuige geweest van een dodelijk ongeluk, het gevoel wat ter plaatse hing was adembenemend, bedrukkend. Iemand was plotsklaps uit het leven gerukt. Was dat een dodenengel?

 2. henri

  Daarom wordt de eerste stap in de Rozenkruizerinwijding ook de studie genoemd en de volgende stap de Imaginatie , het warnemen van de onzichtbare wereld .

 3. jeannette

  Opnemen is ‘open staan’, kijken wat er gebeurt. Waarnemen. Dat ‘gevoel wat ter plaatse hing’ bij Henk bv. Iets anders waarnemen dan logica/verklaarbaar. We hoeven niet te weten wat, maar kunnen wel voelen dat. Ik was bij een sterven van een dierbare en bij een bevalling van een dierbare en nam ‘in dezelfde sferen’ iets waar.. Als kind had ik ook al sterke overeenkomstige waarnemingen in de kersttijd (hoewel in materiële recht toe recht aan protestante thuisbasis) en dat is gebleven. Het heeft me altijd een diep vertrouwen gegeven. Stil zijn/worden helpt (bij mij).
  Binnen laten komen.
  We hebben er geen begrippen voor: aanhalingstekens. Waarnemen zonder ogen, oren? Bewust ‘open staan’ brengt mij dichterbij. Er over lezen via Rudolf Steiner ook. Opnemen is toelaten van dat ‘gevoel’ en anders denken, feiten èn daarachter. Alsof het bij elkaar komt: de zichtbare en de onzichtbare wereld. (heel even dan…)
  Wel, dit is een poging om bij te dragen.

 4. walterhebing

  Hier op aarde is antroposofie om zo te zeggen een soort theorie en het ontgaat de mensen voor het bewustzijn in waaktoestand wat spiritueel actief is, wat echter objectief aanwezig is. Na de dood is de mens rechtstreeks waarnemer hoe de krachten, die hij met de spirituele leringen tijdens het leven op aarde opneemt, feitelijk organiserend werken, activerend, krachtgevend werken op datgene in zijn wezen dat daarna er zijn kan, wanneer hij zich weer op een nieuwe incarnatie voorbereidt.
  In deze regels lees ik de Christus Impuls 180 graden anders dan Jezus Christus ons als mens op aarde voortleefde! Steiner ziet zichzelf niet als toppunt van alles wat op aarde leeft en tevens neemt Steiner er de verantwoordelijkheid niet voor, hij onderwerpt het fysieke zijn van zichzelf aan zijn voorstellingsvermogen en dat kan alleen in tijd geschieden. Een weg die de mens al sinds Adam en Eva op aarde wandelden, nog steeds bewandeld!
  Ik ben de Here uw God en Gij zult geen beeld van mij maken, onze jeugd is echter nergens anders mee bezig. En het zal niet lang meer duren dat het spirituele op aarde ontmanteld wordt, zoals het machinale ontmanteld wordt, opdat de mens(Adam en Eva) zich weer kan voegen naar de oorspronkelijke staat van menselijk zijn op aarde en er zich ook persoonlijk verantwoordelijk voor voelen. En dat zijn nu heel veel mensen op aarde, ten tijde van Jezus zeer weinig, maar omgekeerd evenredig!
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s