Steiner vertelt een leuke grap

Een echtgenote was het eens te veel geworden, dat haar man altijd maar voordrachten over wetenschap hield. Hij had veel geleerd en had voortdurend voordrachten gehouden. Dat stond haar vreselijk tegen. En zodoende zei ze op een dag tegen hem: Jij wilt altijd maar voordrachten houden! – als je toch wat houden wilt, houd dan je muil!

Bron: Rudolf Steiner – GA 353 – Die Geschichte der Menschheit und die Weltanschauungen der Kulturvölker – Dornach, 10 mei 1924 (bladzijde 226)

Eerder geplaatst op 30 augustus 2016

Advertentie

28 gedachtes over “Steiner vertelt een leuke grap

   1. Leonie

    Dat was dus even voor het mannelijk brein niet geheel duidelijk, tenminste voor sommige mannen dan:)

 1. Bernard

  Ik heb het nagezocht – wist helemaal niet dat je het GA-nummer maar hoeft aan te klikken om direct in het boekwerk terecht te komen. In dit geval voordrachten voor de arbeiders aan het Goetheanum. De opmerking van de echtgenote betreft het houden van voordrachten van haar man zonder zich met de inhoud te verbinden – leeg dus, alleen maar woorden. Steiner: “Ja, eigentlich ist dasjenige, was Inhalt ist, ganz verlorengegangen.” En als dat iemand volledig in beslag neemt, zou de echtgenote inderdaad tot zo’n opmerking kunnen komen.
  Steiner past de stijl van zijn betoog geheel aan aan zijn gehoor, hier dus bouwvakkers, en gebruikt zo’n grap als illustratie van wat hij bedoelt.

  1. Ja, dat was mij ook opgevallen, dat hij in de zogenaamde arbeidersvoordrachten wel eens een grap maakt. Dat doet hij in de andere voordrachten zeer zelden. Ik moet overigens wel zeggen dat Steiner meermaals het belang van humor benadrukt, maar in zijn eigen werk is in mijn ogen de humor over het algemeen ver te zoeken. Ook zijn autobiografie “Mijn levensweg’ is grotendeels bloedserieus.

   1. In GA 339 bespreekt hij de kunst van het redevoeren, het houden van voordrachten, wat werkt en wat minder goed werkt.
    In de voordracht van 16 oktober 1921 haalt hij het gebruik van humor aan.

   2. Haike

    Ridzerd, ik heb je in dit verband wel eens gewezen op de mensheidsrepresentant waarin links bovenin dat beeld de humor is afgebeeld, en dat Steiner daarvan zegt dat het een wezen is die heel hoog en de Geestelijke hiërarchie staat.

    Maar

    Laatst kwam mij het verhaal ter ore dat het beeld min of mee al als af werd beoordeeld, en dat Steiner het toen aan iemand liet zien. Deze persoon (ik weet niet wie) schijnt toen gezegd te hebben dat het beeld onvolledig was, er miste iets.. Daarna en dus min of meer als laatste is toen de Humor links bovenin toegevoegd..

    Waarbij ik mij niet geheel aan de indruk kan onttrekken dat Steiner misschien wel, persoonlijk een moeizame relatie had met humor, iemand vriendelijk, warm en hartelijk tegemoet treden is heel mooi en sympathiek, maar heeft niks met humor te maken. 😇

   3. Haike, toch denk ik wel dat Steiner wel humor had, al komt dat in zijn werk niet vaak naar voren. Maar ik heb ook wel eens gehoord dat zo gewoon in de omgang mensen soms niet meer bij kwamen van het lachen, met name Marie Steiner-Von Sivers, om zijn grappen.

   4. Zo heb ik ergens gelezen dat Lucifer wegloopt van humor omdat dit een relativerend vermogen inhoud waardoor je niet langer blijft wroeten in je eigen binnenste.

   5. Haike

    Dat zou natuurlijk heel goed kunnen Ridzerd, en dan heb ik het gewoon bij het verkeerd eind, maar ik vond het zo opvallend dat de figuur van de Humor dan als laatste is toegevoegd, als die informatie die ik heb gekregen klopt.

    @Henk

    In de acupunctuur wordt inderdaad zeer serieus gekeken of iemand teveel of juist te weinig lacht, c.q. met Humor bezig is/omgaat, en daar doen ze echt niet grappig over 😄

   6. Voor Haike,
    Het wezen boven Lucifer is een elementair wezen dat kijkt over de rotsen met een zekere humor naar de groep beneden. Het is inderdaad later toegevoegd maar was al aanwezig op 3 juli 1918 toen hij dit besprak in Berlijn.
    Hier legt hij ook uit hoe dat ze in Solothurn terecht zijn gekomen nadat ze in München afgewezen werden. GA 181

   7. Haike

    Dank je wel Henk.

    Maar mij ontgaat in het geheel wie, waar voor is afgewezen en waarom. Ook Solothurn is een plaatsnaam waar ik voor het eerst van hoor. Overigens ben ik bang dat dat eerder aan mij ligt dan aan jou. 😄

   8. In München vonden toen de mysteriespelen plaats, daar wilden ze toen een gebouw voor neer zetten. Het was niet de politie of politiek die er tegen was maar Münchner Künstlerschaft.
    Daarna werd bouwgrond ter beschikking gesteld door vrienden in Dornach, Kanton Solothurn,
    In deze lezing beschrijft Steiner nauw gezet de compositie van de Mensheid representant, vandaar mijn kennis. Werd hier vanochtend naar toe geleid. Dacht zelf ook dat het wezen humor was, niet dus.

   9. Haike

    Aha! Maar tot welke wezens hoort die figuur dan wel? Of wie of wat representeert ze dan? Want je hebt natuurlijk heel veel elementair wezens…

   10. Dat geeft hij niet aan maar toepasselijk genoeg spreekt hij hier wel over humor in verband met omgang in de geestelijke wereld. Overgenomen uit deze lezing:
    “Dieses Hinunterschauen mit Humor über den Felsen hat seinen guten Grund. Es ist durchaus nicht richtig, sich in die höheren Welten nur mit einer bloßen Sentimentalität erheben zu wollen. Will man sich richtig in die höheren Welten hinaufarbeiten, so muß man es nicht bloß mit Sentimentalität tun. Diese Sentimentalität hat immer einen Beigeschmack von Egoismus. Sie werden sehen, daß ich oftmals, wenn die höchsten geistigsten Zusammenhänge erörtert werden sollen, in die Betrachtung etwas hineinmische, was nicht herausbringen soll aus der Stimmung, sondern nur die egoistische Sentimentalität der Stimmung vertreiben soll. Erst dann werden sich die Menschen wahrhaftig zum Geistigen erheben, wenn sie es nicht erfassen wollen mit egoistischer Sentimentalität, sondern sich in Reinheit der Seele, die niemals ohne Humor sein kann, in dieses geistige Gebiet hineinbegeben können.”

   11. Haike

    Kijk eens aan….

    Dat hadden ze dus goed in de gaten in de Middeleeuwen… De koning die beschermt werd voor ijdelheid door de Hofnar,… die veel kon zeggen zonder dat z’n Hoofd van zijn Romp werd gescheiden door het zwaard. In z’n jeugdboek van Rosemary Sutcliff “De Ridderslag” Leopold: Den Haag, 1973. ISBN 9025845525 is het de Nar/Minstreel die de hoofdpersoon in het boek het leven redt met woorden die doorspekt zijn met spot en ook humor richting zijn eigen Heer.

    Dank je wel Henk.

   12. Hey Haike,
    Je brengt me op weer een ander idee. Het boek en film “In the Name of the Rose” draait het om een boek dat niet gelezen mocht worden. Het gaat over Humor!

   13. Haike

    Ja wat een prachtig voorbeeld Henk. En hoe kerk dat boek het liefst verbannen had, want ketterij, dus de brandstapel, wat maar weer aangeeft hoe belangrijk Humor is. Overigens ben ik dat pas jaren later nadat ik dat boek gelezen had gaan beseffen…

 2. Voor mij is de humor bij Rudolf Steiner vergelijkbaar met de desum die het beslag doet rijzen
  Bij al zijn werken.
  Misschien doen zijn werken daarom steeds actueel aan.
  Zodra ik er kennis van neem begint het rijzen. (en reizen)

 3. walterhebing

  In den beginne was het Woord en het Woord was bij God, het Woord was God, dit was in den beginne bij God. Alle dingen zijn door Hetzelve gemaakt, en zonder Hetzelve is geen ding gemaakt, dat gemaakt is.
  In Hetzelve was het Leven, en het Leven was het Licht der mensen. En dat Licht schijnt in de duisternis, en de duisternis heeft hetzelve niet begrepen. “Pluk de dag” is een spreekwoord, waar niet het licht van het leven centraal staat, maar hetgeen we, als mens in het prille zonlicht “buit” kunnen maken! “De ochtendstond heeft Goud in de mond” Is ook al zo’n spreekwoord, wat de mens meer voor de de letter U opvoedt, dan voor het leven op aarde.
  De mens zoekt nog steeds naar zijn plek van leven op aarde. Jezus verwoordde het tweeduizend jaar geleden aldus: Eens zal de oude grijsaard aan ’n kind van jonger dan zes dagen vragen, waar de plek van leven is. Ik heb dat gegeven samengevat als levenssymbool op graf van mijn zoon liggen.
  De mens begrijpt nog steeds niets van het leven op aarde, terwijl Hij/Zij elke bron van leven in het minerale rijk, het planten rijk en het dieren rijk, als licht in zijn duisternis zou moeten gaan zien, alvorens hij/zij zich kan verenigen met het ware Goddelijke op aarde, de mens, ook Steiner belicht zijn medemens, terwijl het licht voor de mens vanuit het leven ontstaat! Je kunt je medemens niet opvoeden, nog belichten. Want dat doet het leven op aarde zelf en dat zou de leidraad voor elk mens op aarde behoren te zijn!
  Tot zover!
  De mens is niets en toch alles(een grapje)
  Groetjes Walter

  1. Haike

   Dat is een naam die je niet of nauwelijks hoort, terwijl zij nota bene aan de wieg stond van het idee om Antroposofie een plek, een gebouw te geven, en was ze geloof ik ook betrokken bij de bouw van het eerste Goetheanum.

   1. Ja, ik was ook verbaasd toen ik las dat ze zeer close was met Rudolf Steiner. Ze hebben jarenlang in hetzelfde huis gewoond en zonder haar geld (ze was heel rijk) was het Goetheanum er waarschijnlijk niet gekomen. Vreemd dat haar naam nauwelijks bekend is.

   2. Haike

    Ja, die Amsterdammers brengen niet alleen wereldberoemde voetballers voort… Sprak de Amsterdammer… 😇

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s