Intelligentie/Wijsheid

In de huidige tijd beschouwt men ieder mens die intelligent is, ook alsof hij wijs zou zijn. Dat is echter niet het geval. Men kan intelligent zijn en de grootste domheid denken. Er worden de grootste dwaasheden zeer intelligent uitgedacht. Vooral als men naar een groot deel van de hedendaagse wetenschap kijkt, moet gezegd worden: intelligent is deze wetenschap eigenlijk op alle gebieden, maar wijs is ze zeker niet.

Bron: Rudolf Steiner – GA 353 – Die Geschichte der Menschheit und die Weltanschauungen der Kulturvölker – Dornach, 10 mei 1924 (bladzijde 214)

Eerder geplaatst op 29 augustus 2016

3 gedachtes over “Intelligentie/Wijsheid

 1. walterhebing

  En Jezus zei: “Zalig de arme van geest!” Ik kan in het oeuvre van Steiner niets vinden wat dit thema uitgebreid behandeld en toch het meest cruciale in het leven van Jezus Christus was en nog steeds is, terwijl Steiner de Christus impuls hoog in het vaandel heeft.
  Je kunt ’n levenswijsheid hebben als Methusalem, maar die wijsheid is niet opgewassen tegen het cultureel geweld op aarde. Elk kind wordt als een cultuur product opgevoed en als dat niet lukt, belandt het in criminaliteit of in een gehandicapte instelling!
  Terwijl elk kind waar ook ter wereld geboren, gedurende zes dagen het Toppunt(de balans) van tussen het vrouwelijke en het mannelijke leven op aarde is.
  Ik wilde elf kinderen bij mijn vrouw verwekken, om een goed team te kunnen samenstellen, om deze blinde vlek in onze cultuur volledig om zeep te helpen. echter het is anders verlopen en kwam niet verder dan vijf. Een dochter en vier zonen en hoop de komende tijd met mijn dochter haar ervaring met mij in Nederland en haar ervaring in India met haar Goeroe op dusdanige manier kunnen doorlichten dat zij mij wordt en ik haar! Waardoor we beide Androgyn(verweven met leven) worden, zoals Adam en Eva met het paradijs op aarde verweven waren, maar door van een verboden vrucht te eten eruit gejaagd werden.
  Dan kan geestelijk gezien niet waar zijn, want elke vrucht op aarde, is ’n manifestatie van de ware Goddelijke Geest en is dat nog steeds, alleen zijn wij(volk) dusdanig geïndoctrineerd dat we de oorsprong van ons levensdoel niet meer herkennen.
  Waartoe is de mens op aarde? Men kan er van alles bij verzinnen, maar primair staat in mijn hart gegrift, wat Gij voor de minste van mijn schepping hebt gedaan, heb je voor mij gedaan! Wat zijn we ver verdwaald in ons menselijk zijn op aarde! We gebruiken onze medemens om in een paradijsje op aarde te kunnen leven, terwijl de aarde van de mens een duidelijk antwoord verlangd! Wil de mens de aarde in stand houden of de aarde opofferen aan bovenzinnelijke geesten?
  Ik vind dat elke dag meer biedt dan de mens vermag, dat gegeven kan men niet omdraaien en dat is toch wat, volgens mij, de huidige mens op aarde, doet.
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s