Alleen de werkelijke ervaring geeft kennis

Alleen de werkelijke ervaring geeft kennis. Een theorie geeft geen kennis. Elke theorie gaat van een of ander specifiek gebied uit en veralgemeniseert dit gebied. Werkelijke inzichten krijgt men alleen als men van het leven en van ervaringen uitgaat. Men moet dan ook niet geïsoleerd de wetten van de zwaartekracht, de wetten van het plantaardige leven, de wetten van de dierlijke instincten, de wetten van de menselijke gedachten (Duits: Gedankenzwanges) in ogenschouw nemen, want die vat men dan altijd in hun details in het oog, generaliseert deze en komt dan tot geheel verkeerde algemeenheden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 219 -Die geistige Kommunion der Menschheit – Dornach, 29 december 1922 (bladzijde 156)

Een gedachte over “Alleen de werkelijke ervaring geeft kennis

 1. walterhebing

  Ridzerd toch, bewust of onbewust plaats je nu ’n Steiner citaat, wat stof tot nadenken oplevert ten opzichte van de vorige twee citaten.Wat bedoeld Rudolf Steiner met werkelijke ervaring?
  Voor mij een moeilijk verifieerbaar begrip, maar misschien heeft Steiner er wel een duidelijke theorie over, wat weer niet strookt met mijn Goddelijke vonk(de ervaring, die elk kind opdoet tijdens de geboorte en binnen zes dagen oplost in het algemeen bewustzijn van de mens.).
  Dit citaat van Steiner klinkt heel logisch, maar volgens mijn ervaring klopt zijn stelling niet, Steiner heeft dan wel gelijk,dat men een bepaald gegeven niet los van het geheel beoordelen kan. Daarom begrijp ik niet dat Steiner door de eeuwen heen een ontwikkeling van het menselijk bewustzijn ziet. terwijl ik aan de lijve met al mijn ledematen en mijn zintuigen gedurende mijn leven, gerust kan stellen dat de mens steeds verder in slaap valt ten opzichte van de taak waarvoor hij/zij op aarde geschapen of zo je wil geëvolueerd is
  Het Adam en Eva verhaal ten opzichte van elkaar en hun kinderen(Kaïn en Abel) is nog steeds actueel. Wat de mens ook bedenkt om als bewustzijn te overleven, komt nog steeds niet overeen met de kerntaak van de mens, wees een goed rentmeester over het leven op aarde!
  De mens heeft zich zowat in alle dimensies van het leven op aarde losgemaakt en heeft er dus geen werkelijke ervaring meer mee.
  Adam en Eva zijn geschapen om Gods Gedachte en Gods Heerlijkheid uit te dragen en wat gebeurt er? Adam ziet Eva en zijn drift naar lust, is groter dan zijn liefde voor het Goddelijk Bewustzijn en schept daarmee een nieuwe concurrent op zijn levenspad.
  Er zijn nu zeven en een half miljard mensen op aarde, met ’n latente Goddelijke Vonk in zich, maar worden opgeleid om zich te ontwikkelen als specialisten van ’n bepaald deel van het leven op aarde! Steiner doet nagenoeg hetzelfde, over de Heilige Drieëenheid(vader, moeder en kind) rept Steiner geen woord! En nu, ruim honderd jaar later is er nog niemand die de Heilige Drie-Eenheid ter discussie stelt, dus doe ik het bij deze!
  Adam en Eva waren de eerste mensen op aarde en welk onderscheid valt er te maken tussen mens en dier, ten opzichte van overleven op aarde? Voor mijn werkelijkheid-ervaring is dat nog steeds de mens als androgyn bewustzijn, levend met het onzijdige zijn op aarde! Echter het menselijk contact met het onzijdige zijn was er ten tijde van Adam en Eva op aarde! Maar sindsdien niet meer, terwijl het levensbewustzijn een eeuwig zijn is, van ontluikende levensvormen!
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s