Bewustzijn na de dood

Met de dood treedt niet een tekort aan bewustzijn in, integendeel. Een teveel, een overvloed van bewustzijn is er na het overlijden. Men leeft en weeft geheel in bewustzijn, en zoals het sterke zonlicht de ogen bedwelmt, zo is men aanvankelijk door het bewustzijn bedwelmd, men heeft teveel bewustzijn. Dit bewustzijn moet eerst verzwakt (Duits: herabgedämmert) worden, zodat men zich oriënteren kan in het leven dat men na de dood is ingegaan.

Dat duurt lange tijd, het gebeurt geleidelijk aan op zodanige wijze dat na de dood steeds meer momenten komen, waarin het bewustzijn een dergelijke oriëntering mogelijk maakt; dat de ziel voor een min of meer korte tijd tot zichzelf komt en dan weer in een soort slaapachtige toestand verzinkt, zoals men het zou kunnen noemen. Dan worden langzamerhand zulke momenten steeds langer, de ziel komt meer en meer in dergelijke omstandigheden, tot er een volledig oriënteren in de geestelijke wereld is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 159 – Das Geheimnis des Todes – Hannover, 19 februari 1915 (bladzijde 35)

7 gedachtes over “Bewustzijn na de dood

 1. Bernard

  Wat is bewustzijn? Is bewustzijn een staat of is het iets als lucht of water, dat je tot je kan trekken; of is het beide? Als bewustzijn in de kosmos aanwezig is en het leven zich steeds naar een hoger – of ruimer – wordend bewustzijn ontwikkelt, gaat het misschien wel juist om dat bewustzijn.
  Wat zouden geestelijke wezens anders zijn dan bewustzijnswezens? Staten van bewustzijn zonder lichaam. Bewustzijn is ruimteloos en tijdloos. Je kunt de samenhangen zien dwars door ruimte en tijd heen!

 2. Beste Bernard,
  Je voert wel topics in deze posting. Om te beginnen Het bewustzijn is constant in ontwikkeling en bv het geweten is pas 1500 jaar aanwezig, liefde pas 600 jaar het zijn allemaal ontwikkeling waardoor je de mens zijn bewustzijn en aspecten van het helder zien komen ook steeds vaker voor.
  Dat het bewustzijn ruimteloos en tijdloos is enerzijds te beperkt en anderzijds te wijd. Zodra het (astraal lichaam en ik-lichaam)bewustzijn in het lichaam is heeft het die vaardigheden niet als we als mens slapen dan heeft het die vaardigheden wel.

 3. Inderdaad een heel veel omvattend onderwerp.
  Voor mij was na het boek Hoe verkrijgt men bewustzijn op hogere gebieden de vervolg uiteen zettingen van dit boek een hele verduidelijking. Treden van het hoge inzicht, Imaginatie, inspiratie en intuïtie is de Nederlandse vertaling hiervan en is opgenomen in Werken en voordrachten Meditatie.
  Het glas of kopje dat voor je staat was ooit alleen een gedachte. Het kopje is een gematerialiseerde gedachte. Hoe zijn wij mensen dan gematerialiseerde gedachten? Wie “denken” (bewerkstelligde) ons? Natuurlijk de hiërarchieën! De wetenschap van de geheimen der ziel.

 4. henri

  Inderdaad, in het boek “Meditatie’ legt R Steiner in diverse voordrachten uit dat wij geleidelijk het aardse bewustzijn en de herinneringen daaraan verliezen moeten, wil het bovenzinnelijke geestelijke bewustworden en leven in de geestelijke wereld ontwaken . Daar zorgt ons ‘andere IK ‘ voor , hetwelke tevens verbonden is aan de lotsbestemmingen en het karma van onze vorige levens. Het astrale lichaam zal uiteindelijk volledig verworpen dienen te worden , het “voelen ,denken , en willen ” , en wij zullen in volledige vergetelheid geraken ,om pas tot het “Ware IK ” te komen ,pas dan is volledige omgang met geestelijke wezens mogelijk. Een ingewijde helderziende (zoals Steiner) kan deze toestand eerder bereiken ,en vanuit het fysieke lichaam en via de intuitie waarnemen.

 5. Nog weer een andere benadering over bewustzijn is deze.
  Pijn is een vorm van bewustzijn. Kijk eens wanneer pijn ondragelijk word, dan verliezen we ons bewustzijn(flauw vallen) of we raken in shock en/of coma.
  Wij hebben geen bewustzijn van onze organen tot dat ze zeer doen. In deze context is kanker heel vervelend want die wordt vaak pas gevoeld als gezonde delen in de knel komen.

 6. walterhebing

  Het bewustzijn van “n kind jonger dan zes dagen, waar ook op aarde geboren, zal dit dilemma op aarde ooit verklaren, ten minste als onze geest dat toestaat!
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s