Wijsheid/Domheid/Geleerdheid

In de huidige tijd wordt door de instellingen (Duits: Anstalten), die er in de wereld zijn, eigenlijk geen mens meer wijs; hij wordt hoogstens geleerd. Twee dingen zijn met elkaar verenigbaar, en twee dingen zijn niet met elkaar verenigbaar. Wijsheid met domheid is niet goed verenigbaar, maar geleerdheid is met grote domheid zeer goed verenigbaar.

Bron: Rudolf Steiner – GA 353 – Die Geschichte der Menschheit und die Weltanschauungen der Kulturvölker – Dornach, 8 maart 1924 (bladzijde 56-57)

Eerder geplaatst op 21 augustus 2016

Advertentie

16 gedachtes over “Wijsheid/Domheid/Geleerdheid

 1. Wijsheid met domheid is niet verenigbaar, maar geleerdheid en domheid wel. Vergelijk wijsheid met geleerdheid en je weet het verschil.
  Geleerdheid wordt vaak vergeleken met wetenschap, dus wetenschap en domheid zijn wel verenigbaar.

  1. Beste Henk,

   Dit is een citaat: ” De geest van het academisch leerprogramma verplicht mij tot een overzicht en niet tot een uitdieping vande wijsgeerige vraagstukken in zoover zij de logica betreffen. de.
   http://www.dbnl.org/arch/vlee010gron01_01/pag/vlee010gron01_01.pdf“Dit gaat dus over de grondbeginselen van de logica.

   Inzicht is een ander woor: “Inzicht is de algemene naam die men geeft aan een bruikbaar inwendig beeld (zie ook Bewust) van de uitwendige Werkelijkheid.

   Waar de logica zijn basis in de wetenschap vind en dus niet in de geesteswetenschap, waardoor het dus in de hoek van de geleerdheid zit. Dit in tegenstelling tot het woord inzicht wat spreekt over inwendig beeld van de uitwendige werkelijkheid dat kan veel makkelijker vergeleken worden met wijsheid en de geesteswetenschap.

 2. henri

  Logisch denken en redeneren . Ik denk dat logica zowel belangrijk is voor het ene als voor het andere , wetenschap en geesteswetenschap . R Steiner zei immers dat een goede geesteswetenschapper zo nauwkeurig dient te handelen als de huidige wetenschapper.

 3. Beeste Henri,
  Ik ben het met je eens dat logica goed is voor zowel wetenschap als geesteswetenschap. Maar het interessante is het uitgangspunt, in een discussie, Logisch gezien is de wetenschap A) niet sluitend en strijdig met haar eigen uitgangspunten waardoor de wetenschap zichzelf diskwalificerend.

 4. Aber dieses logische Denken, das bezieht sich ja eben nur auf feste
  Körper. Will man in die geistige Welt hinein, so braucht man flüssige
  Begriffe.
  Dit is een citaat uit GA 350 “Leren in de Spirituele wereld te kijken” Arbeiders voordrachten vele helaas nog niet vertaalt in het Nederlands. datum 28-6-1923
  Het gaat in deze lezing over ontwikkeling van onafhankelijk denken en het achteruit denken. Logisch denken is alleen van toepassing op vaste lichamen. Als we de spirituele wereld willen binnen gaan hebben we vloeibare begrippen nodig. Begrippen die constant in verandering zijn. Denken met het etherlichaam ipv het fysieke lichaam(brein)

   1. Will man in die geistige Welt hinein, so braucht man flüssige Begriffe.
    Vloeibare begrippen is de term die Steiner gebruikte in de boven staande GA. Denken met het etherlichaam, wordt hier over gesproken en nog veel meer natuurlijk.
    Vrij makkelijk leesbaar maar niet simpel om te bevatten
    De geestelijke wereld is constante verandering, beweging en is niet herkenbaar met aardse begrippen vandaar moeten we hier “ontwennen” aan vaste begrippen. Ons begrip tijd bv is gelieerd aan de draaiingen van zon en aarde. Tijd is daar anders, denk bijvoorbeeld aan tijd in een droom. Ook het zijn is omgekeerde van het aardse zijn. Jij neemt niet waar, je wordt waar genomen.
    Rhythmen im Kosmos und im Menschenwesen. Wie kommt man zum Schauen der geistigen Welt? 28 juni – 18 juli 1923

    Overigens pretendeer ik niet dat ik het al bezit, probeer over te dragen wat ik hierover gelezen en ervaren heb.

 5. walterhebing

  Inderdaad Ridzerd, sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben heeft de mens zich in een instelling(interpretatie) tussen goed en kwaad verstopt, maar de levensgeest kent geen Goed of kwaad, wel een enorme diversiteit aan snelheden en die voor even samenvallen in de manifestatie van elk kind jonger dan zes dagen waar dan ook op aarde geboren, hetgeen Henk de Laat als reactie geeft, namelijk:
  De geestelijke wereld is constante verandering, beweging en is niet herkenbaar met aardse begrippen vandaar moeten we hier “ontwennen” aan vaste begrippen. Ons begrip tijd bv is gelieerd aan de draaiingen van zon en aarde. Tijd is daar anders, denk bijvoorbeeld aan tijd in een droom. Ook het zijn is omgekeerde van het aardse zijn. Jij neemt niet waar, je wordt waar genomen.
  In wezen is dat de taak van het reptielenbrein in ons, om ons doen en laten in de gaten te houden en in te grijpen als ik in hysterische angst verkeer of in paniek geraakt ben. Met andere woorden heerst de slang nog steeds over de Scheiding tussen Levensgeest en de Dodengeest op aarde en niet de mens.
  Ik vind het jammer dat Rudolf Steiner het dagelijks bewustzijn, van de mens als een ontwikkeling van de mens ziet. Terwijl de vloek van God over Adam en Eva aldus luidde: “Mens Gij zijt uit stof ontstaan en tot stof zult Gij wederkeren” Hoe figuurlijk klonk het toen God deze vloek over Adam en Eva uitsprak en hoe letterlijk beleven we deze vloek nu op aarde?
  Een stofje uit Silicon Valey zou ons verlossen van geest dodende arbeid en nu neemt het stofje zelfs de activiteiten van onze Geest over, ik kan er geen ontwikkeling van de mens in zien.
  Kaïn en Abel waren al slachtoffers van de breuk van de mens met de Geest van alle leven op aarde en in de kosmos. En onze kinderen en het onzijdige leven op aarde zijn nog steeds slachtoffer van deze breuk tussen het mannelijke(Adam) en het vrouwelijke(Eva) van de mensheid, waardoor (onze) kinderen geen kans krijgen om hun Goddelijke Vonk op aarde te laten ontwaren.
  Ons brein staat sinds Adam en Eva, nog steeds onder controle van het reptielenbrein. Rudolf Steiner gooit de handdoek in de ring met dit citaat, terwijl de handdoek er sinds Adam en Eva er al in lag en wee degene die hem opraapt en ervan uit spreken gaat! De bekendste spreker voor mij is Jezus en na de vinding van het Thomas Evangelie al helemaal.
  De mens is verworden tot een Spiegelbeeld van de dood, in plaats een licht in de duisternis van het nog te ontginnen leven te zijn!
  Nog bedankt voor jullie reacties, kan ik even mijn rustloze geest in deze tijd ankeren.
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s