Menige oogziekte op oudere leeftijd komt eruit voort dat de mens als kind te veel met aardappelen is gevoed. De mens wordt dan slechtziend, krijgt zwakke ogen. Het is werkelijk zo dat de mensen in Europa vroeger in de ouderdom veel minder slechtziend werden dan tegenwoordig. En dat komt doordat, behalve dat wat anders op de ogen werkt – maar dat werkt niet eens zo sterk, omdat het niet innerlijk werkt, elektrisch licht en dergelijke -, het overmatig aardappelgenot (chips, patat) zeer schadelijk op de ogen, op het gezichtsvermogen en zelfs op het smaakvermogen werkt – zelfs op het smaakvermogen! Ziet u, dan blijkt namelijk het volgende. Stel dat een mens al in de kindertijd te veel aardappelen eet. Bij zo’n persoon zult u op latere leeftijd zeer vaak zien dat hij nooit weet, wanneer hij genoeg heeft, omdat zijn smaak bedorven is door het aardappelgebruik, terwijl een mens die niet te veel aardappelen heeft gegeten, meteen door zijn instinct weet wanneer hij genoeg heeft.
Bron: Rudolf Steiner – GA 352 – Natur und Mensch in geisteswissenschaftlicher Betrachtung – Dornach, 23 januari 1924 (bladzijde 59)
Eerder geplaatst op 7 augustus 2016
Ik vond het eigenlijk dat het langer termijn effect veel meer impact via de genetische lijn .
De Aardappel wordt ergens in de 2e helft van de 17e eeuw in Europa geïntroduceerd. Dat gaat gepaard met het begin van de industriële revolutie, die in dezelfde tijd begint. De Aardappel materialiseert het denken van de mens.. Het eetbare deel van de plant is de knol die koud en donker in de Aarde groeit, de rest van de plant is ook middelmatig giftig. Hij behoort dan ook tot de familie van de Nachtschade. Loop je langs een akker met Aardappelen dan zul je daar weinig tot geen leven in, bij / tussen, vinden. De sfeer is ook duidelijk een andere dan wanneer je in een akker tussen het graan staat.
Men schijnt er ook een kleiner hoofd van te krijgen!
Beste Haikem
Denn die Kartoffel, die hat Knollen; das ist etwas,was nicht ganz Wurzel geworden ist. Man ißt also, wenn man viel
Kartoffeln ißt, vorzugsweise Pflanzen, die nicht ganz Wurzel geworden
sind. Wenn man sich also beschränkt auf das Kartoffelessen und zu viel
Copyright Rudolf Steiner Nachlass-Verwaltung Buch: 3 5 0 Seite: 2 09
Kartoffeln ißt, kriegt man nicht genug in den Kopf hinein. Es bleibt unten in dem Verdauungstrakt. So daß es also so ist, daß mit dem Kartoffelessen die Menschen in Europa ihren Kopf, ihr Gehirn vernachlässigt haben.
Dus???
Oke ik zit met een gewetensvraag het hangt samen met een verhaal van Steiner dat ik heb gelezen. Toen noemde hij in de Nederlandse vertaling de aardappel geen knol. Hier in de Duitse originele tekst noemt hij het geen wortel. Daar stond ook dat het de generatie na generatie van aardappeleters slechter doet laten zien.. Wat eenvoudig te bewijzen moet zijn. solanine is het gedetecteerde gif in Aardappelen, maar ik vraag mij af in hoeverre de staat tussen wortel en knol de echte invloed is.Zo wat degachten
Daar heb ik 123 ook geen antwoord op. Ik kan je alleen het proces beschrijven van de Aardappel. De Aardappel die je plant, en die ontkiemt, en waar een plant uit voort komt, vormt onder de grond nieuwe knollen die je oogst. Dezelfde Aardappel die je aan het begin van het seizoen hebt gepoot en alles teweeg brengt vergaat!! Hij stinkt ligt, of ruikt minder aangenaam, en is wat uitgehold en soms ook wat slijmerig. Hij kan verder zo op de composthoop want is verre van eetbaar..
Je zou misschien ook kunnen zeggen dat daar iets van een opofferingsproces plaats vindt. Verder werd mij als 7e klas piepertje vertelt dat je de Aardappel dik moet schillen omdat het gif van de knol vlak onder de schil zit, maar ook de juist gezonde voedingsmiddelen waarop, H.C Moolenburgh (Huisarts en klassiek homeopaat, en altijd een collum in de Vruchtbare Aarde) zei dat dat onzin was, en dat je de Aardappel rustig dun kan schillen..
Als Steiner zegt dat het noch wortel noch knol is, (wat ik niet wist) is het dus eigenlijk niks denk ik, noch vis noch vlees en moet je je afvragen of je het wel moet willen eten, los van het gif wat de knol bevat. Zelf zou ik de Aardappel ook niet onder de wortel soort scharen.
Kijk je gewoon naar de wereld van het transport waarop bij grote dikke vrachtwagens geschreven staat: Vervoer van AGF Waarbij AGF staat voor Aardappels, Groent en Fruit. Daarmee valt dus op dat de Aardappel ook in het reguliere circuit apart benoemd wordt… hij is een uitzondering maar een die wel weer massaal gebruikt wordt.
Hou hierbij wel in het achterhoofd dat de tekst beïnvloed kan zijn door de notulist van destijds, de vertaler, enz.
Hetzelfde geldt enigzins voor een gewas als Soya; je kunt er alles van maken sauzen, soepen, maar ook nepvlees. Het is niks en toch wordt het zeer massaal toegepast ook als toevoeging in allerlei andere voedsel producten waarvan de bekendste waarschijnlijk de chocolade is, ook bij de biologische chocolade.