Over woede en bloedvergiftiging

Ik heb veel gevallen leren kennen, waar mensen eenvoudig door hun woede een interne bloedvergiftiging opliepen. Men kan zo woedend worden, vooral als men snel woedend wordt, dat men door deze woede overmatig veel gal afscheidt – eigenlijk in eerste instantie veel cyaan, dan gal. Dan krijgt men een vreselijk gifmengsel in het bloed, en dan ruïneert men het bloed. Er komt een akelige bloedvergiftiging door de woede. Hieruit ziet u hoe noodzakelijk en anderzijds schadelijk het bij de mens kan zijn, wat een of ander orgaan van het lichaam doet. Want alles wat gebeurt, hangt met de ziel samen. De woede is iets van de ziel, de galafscheiding is iets fysieks; maar er is niets in de mens dat niet tegelijk psychisch is en alles van de ziel heeft op een of andere wijze een fysieke vorm.

Bron: Rudolf Steiner – GA 351 – Mensch und Welt/Das Wirken des Geistes in der Natur – Dornach, 13 oktober 1923 (bladzijde 54-55)

Eerder geplaatst op 24 juli 2016

3 gedachtes over “Over woede en bloedvergiftiging

  1. Haike

    In de acupunctuur is ieder orgaan ook verbonden met een emotie, dus de Gal zoals hierboven uit het citaat is verbonden met “Verbittering”. Denk aan een oude uitspraak als iemand heel heftig spreekt en een ander die erbij aanwezig is de opmerking maakt: “Hij moet wel echt zijn Gal spuwen”. Of iemand zit ergens mee, is boos en krijgt dan de vraag: “Wat heb je op je Lever?” De Lever is inderdaad verbonden met de Lever. Het Hart met afwijzing, gekwetstheid, De Longen met verdriet, de Nieren met de emotie Angst.

    Toch grappig dat al die verschillende disciplines die los en onafhankelijk van elkaar werken en ook nog eens aan de andere kant van de wereld, toch grote overeenkomsten hebben.

  2. Beste Haike,
    Veel stromingen lijken op elkaar, in mijn boekenkast staat “De hermetische schakel” naast boeken over het Jodendom. Het blijkt dat een heel belangrijk persoon in de wereldgeschiedenis nl Zoroaster na een leven op aarde zijn astraal lichaam aan de Mozes heeft gegeven en zijn Ik-lichaam aan Hermes heeft gegeven. En niet te vergeten Zoroaster speelde ook een belangrijke rol voor Christus. En zo gaan de kruisverbanden verder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s