Als men naar hetzelfde teruggaat, zullen dezelfde toestanden er opnieuw uit voortkomen

Welke positie heeft het christendom door de eeuwen, bijna tweeduizend jaren heen gehad, dat het nu eeuwen, millennia gewerkt heeft en toch de huidige toestanden (1918) mogelijk heeft laten worden? – Die vraag werd op verscheidene momenten gesteld. Maar men ziet, dat de stof (Duits: die Materialien) voor de beantwoording niet is bij wat de mensheid tegenwoordig wetenschappelijke of religieuze of andersoortige beschouwingen noemt.

Deze stof zal pas de geesteswetenschap kunnen brengen. Want een ernstige vraag is het toch: Hoe moet de mens zich in de huidige tijd tegenover het christendom opstellen, aangezien dit christendom toch een lange tijd door de eeuwen heen gewerkt heeft, maar evengoed deze toestanden heeft kunnen laten gebeuren?

Het merkwaardigste zijn in elk geval de mensen die verlangen dat naar een of andere, vóór deze toestanden bestaande vorm van het christendom weer moet worden teruggegaan, die dus helemaal geen gevoel ervoor hebben dat, als men naar hetzelfde teruggaat, uit hetzelfde opnieuw dezelfde toestanden voortkomen moeten. Deze mensen zullen zeer zeker niet gemakkelijk inzien, dat een grondige en diepgaande vernieuwing in ons geestesleven komen moet.

Bron: Rudolf Steiner – GA 181 – ANTHROPOSOPHISCHE LEBENSGABEN – Berlijn, 16 april 1918 (bladzijde 233-234)

Advertentie

8 gedachtes over “Als men naar hetzelfde teruggaat, zullen dezelfde toestanden er opnieuw uit voortkomen

 1. henri

  Deze mensen ” die verlangen dat naar een of andere, vóór deze toestanden bestaande vorm van het christendom weer moet worden teruggegaan, ” zullen ook zij zijn die vasthouden aan dogmatische religies en dogmatisch wetenschappen , dat zie je heden ten dage duidelijk .

 2. Anoniem

  En dat geld ook voor de verdere gewoontes in het leven waaraan we vasthouden. Het zit in onze genen om het bestaande vast te willen houden !

 3. Beste Henk en Leonie,

  Flauw maar Einstein had voor een deel ongelijk , het gaat om de keuzes die in een gedachteproces gemaakt worden, indien je dezelfde keuzes maakt dan klopt het verhaal.
  En ja het gaat om gewoontes, dat is meer onderhevig daar zijn keuzes uitgeschakeld

  Maar in het algemeen gaat het over het Christendom en onveranderlijke van deze organisatie, alle nieuwe wendingen worden genereert die de Christus weer opnieuw op de kaart zou kunnen zetten. Niet alleen de informatie over Steiner, maar ook de Rollen van de Doden Zee en al zijn vertakkingen worden door niemand aangesproken en derhalve door iedereen genegeerd

 4. Haike

  Een patroon wat je kent is vertrouwd, tot aan de shit aan toe die ook in dat patroon zit. Buiten dat patroon stappen, is uit je comfort zone komen. En daar buiten komen is niet vertrouwd, dus eng, en angstig… Waarom zou je dat doen?? Het antwoord daar op is: Omdat we anders niet verder komen…

 5. walterhebing

  Altijd maar weer kinderen opvoeden naar ons beeld en gelijkenis, zullen er altijd dezelfde toestanden uit voortkomen. Eens zal de mens, sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben, moeten gaan inzien, dat niet de mens bepaald wat Goed of Kwaad is, maar dat de evolutie van het leven op aarde dat bepaald.
  Dat er al veel culturen van de aardbodem,sinds Adam en Eva, verdwenen zijn, is volgens mij te wijten aan het feit dat we denken dat we kinderen moeten opvoeden en niet inlaten met onze zorgen over morgen, terwijl dat nu juist hun doel was om weer op aarde te reïncarneren.
  Jezus is er een typisch voorbeeld van, zijn ouders moesten al met hem vluchten, toen hij nog maar pas geboren was, enz. enz.
  Er zit een soort van Gordiaanse Knoop in het menselijk bewustzijn, zowel geestelijk als wetenschappelijk! Beide teren ze al eeuwenlang in, op het Leven op aarde, waarvan ieder kind jonger dan zes dagen, waar ook ter wereld geboren, gedurende die zes dagen de balans opmaakt tussen het gerealiseerde leven en het gematerialiseerde leven op aarde!
  Daar waar de evolutie een rots, door haar eroderende werking er klei, voeding voor plant en dier van maakt, gebruikt de mens klei om zijn lichaam te beschutten tegen onwelgevallige klimatologische omstandigheden.
  Jezus stilt de storm, in plaats van een stormram tussen de mens en de natuurkracht te bouwen, immers de mens(elk kind jonger zes dagen) valt er qua Levensbewustzijn op aarde mee samen! En in wezen zou elke pasgeborenen geconfronteerd moeten worden met de geestelijke storm die in onze hersenen woedt ten opzichte van onze medemens op aarde. En in vuur dusdanig omgezet wordt dat het ware zuivere Licht de aarde nauwelijks meer bereiken kan.
  Jezus voelde zich verbonden met zijn Vader in de Hemel, ik voel me verbonden met baarmoeder Aarde, waar het leven voor eenieder tastbaar en ervaarbaar is, maar waar de mensheid de natuur(het Goddelijke) niet toestaat, om zich te ontwaren voor ons Menselijk Aangezicht!
  Daarom dit citaat van Marianne Williamson:
  Onze diepste angst is niet dat we ontoereikend zijn.
  Onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn.
  Het is ons licht, niet onze duisternis
  waar we het allerbangst voor zijn.
  We vragen ons af:
  Wie ben ik dat ik briljant, buitengewoon aantrekkelijk, getalenteerd en geweldig zou zijn?
  Maar waarom eigenlijk niet?
  Je bent toch een kind van God?
  Je moet je niet kleiner voordoen dan je bent
  opdat de mensen om je heen zich vooral niet onzeker zouden gaan voelen.
  We zijn geboren om de luister van God uit te dragen die in ons woont.
  Niet slechts in enkelen van ons, maar in ons allemaal.
  Als wij ons licht laten schijnen, geven we anderen onbewust toestemming om dat ook te doen.
  Als wij bevrijd zijn van onze eigen angst, bevrijdt onze aanwezigheid automatisch anderen.

  Ten tijde van Adam en Eva al actueel en nu nog, ten opzichte van onze kinderen en onze individuele aanwezigheid hier op aarde!
  Tot zover groetjes
  Walter Hebing

  1. Haike

   Water schreef:

   Eens zal de mens, sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben, moeten gaan inzien, dat niet de mens bepaald wat Goed of Kwaad is, maar dat de evolutie van het leven op aarde dat bepaald.

   1) Volgens mij is ieder mens onderdeel van die evolutie van jou, dus bepaalt hij die ook mee. Evolutie en de mens daarnaast zetten zoals jij doet gaat helemaal niet.

   2) Als ik een vuurwapen pak en een ander doodschiet werk ik dan niet mee aan iets kwaads? Ik kan het ook laten, dat is mijn beslissing, niet die van God, niet die van het Heelal, niet die van de Sterren, of wat dan ook, Nee!! maar de mijne!! En van helemaal niemand anders. Zoals jij het nu stelt is het niks anders dan de eigen verantwoording die ieder mens heeft, en ook nooit ophoudt, terzijde schuiven, en te zeggen “Sorry het was niet mijn schuld maar die van de evolutie…”

   Lees nou nog maar eens goed wat Marianne Williamson echt bedoelt. voor je dat een ander voorschotelt.

   Want met het afschuiven van je eigen verantwoording maak je jezelf kleiner dan je bent, en geef je toe aan je angst.

   Denk daar maar eens over na…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s