Wat men voor het examen geleerd heeft, is snel weer vergeten

Als degenen die leraar of opvoeder willen worden vandaag de dag geëxamineerd worden, dan kijkt men vooral naar wat ze aan kennis verworven hebben, wat eigenlijk zeer onnodig is, dat ze zich dat verwerven moesten. Want ze zouden wat ze voor het lesgeven nodig hebben, wanneer ze zich voorbereiden,  altijd in een geschikt compendium kunnen nalezen. Wat men voor het examen geleerd heeft, dat is nadien immers toch snel weer vergeten.

Dat is het beste te zien als men zich herinnert hoe ons universiteitsleven zich afspeelt. – Ik moest eens examen doen. Toen werd op de afgesproken datum de betreffende professor ziek. Ik kwam bij de assistent en die zei tegen mij: ‘Ja, de professor is ziek, en het zal nog wel acht dagen duren; ik kan me voorstellen dat u in deze hoogzwangere toestand rondlopen moet en over acht dagen alles weer vergeten bent, maar het is niet anders!’ – Men rekent er dus in feite al op dat wat men bij het examen moet laten zien al heel snel vergeten is. Het is gewoon een komedie in het leven.

Waar het echter op aankomt, zal moeten zijn dat men er naar kijkt wat voor een mens het is die men op de jeugd loslaat. Het gaat er om in ieder naar de mens te zien, niet alleen naar wat hij in het mechanisme van zijn denkleven gestampt heeft. Op de werkelijke mens komt het aan, dat deze in staat is die mysterieuze verhouding met de jeugd te scheppen, die nodig is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 181 – ANTHROPOSOPHISCHE LEBENSGABEN – Berlijn, 2 april 1918 (bladzijde 198-199)

2 gedachtes over “Wat men voor het examen geleerd heeft, is snel weer vergeten

 1. walterhebing

  Het gaat er om in ieder naar de mens te zien, niet alleen naar wat hij in het mechanisme van zijn denkleven gestampt heeft. Op de werkelijke mens komt het aan, dat deze in staat is die mysterieuze verhouding met de jeugd te scheppen, die nodig is.
  Waarvoor heb je als leraar een mysterieuze verhouding met de jeugd nodig? De werkelijke mens(als beeld van God en zijn gelijkenis) is als Goddelijke Levens Vonk in ieder kind waar het ook op aarde geboren wordt gedurende zes dagen volledig aanwezig, aldus Jezus ruim tweeduizend jaar geleden.
  De aarde was ten tijde van Jezus al spiritueel vervuilt ten opzichte van kinderen(Gods Vonk), getuige de geschriften uit Jezus geboortetijd, zijn ouders moesten met hem uit Bethlehem vluchten, anders zou hij(Jezus) afgeslacht worden. Als klokkenluider heeft men hem, alsnog op 33 jarige leeftijd gekruisigd!
  Heden ten dage is ook de materiële omgeving ten opzichte van kinderen vervuilt geraakt en om zowel de spirituele als de materialistische dwaalwegen van religies en van regeringen te verdoezelen is volgens Mystificatie van mijn verhouding als leraar met mijn jeugd nodig!
  Niets is minder waar, ik ben vijfentwintig leraar geweest en daarvoor vijfentwintig jaar ambachts-man in diverse beroepen geweest en kom tot de conclusie dat de Werkelijke Mens(de Goddelijke Vonk in me) geen enkele kans krijgt zich op aarde te ontwaren, of deze vonk via mijn leerlingen op aarde toe te laten.
  De Werkelijke Mens valt samen met het nu gebeuren op aarde en ik heb genoeg op aarde beleeft, om te kunnen vaststellen dat er geen enkele mens er echt mee bezig is!
  Groetjes Walter

 2. Sterker nog de mensen leren een week lang informatie waar ze wel of geen affiniteit voor hebben en dan is het logisch dat het examen behaald is en de informatie is niet meer reproduceerbaar.
  Alleen de informatie waar een affiniteit mee is blijft beschikbaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s