Gevolg van haat na de dood

Als we mensen beschouwen die leven tussen dood en nieuwe geboorte en we datgene, wat hen kwelt, in de gangbare taal omzetten, dan zeggen ze ongeveer: ‘In mij leeft iets wat mij smart geeft, die uit mijzelf opstijgt. – Het is als bij de fysieke mens de hoofdpijn, alleen is het een innerlijke pijn die zo gevoeld wordt. – Ik ben zelf de veroorzaker, ik maak de pijn zelf.’   

En de mens kan na de dood veel te klagen hebben door innerlijke pijn en innerlijk lijden. Als men nu als ziener nagaat waar dit innerlijke lijden van komt, dan is dit lijden terug te voeren op de manier waarop hij hier zijn leven heeft doorgebracht: Hij heeft een mens bijzonder gehaat, die hij niet zou hebben moeten haten; dat wordt hem innerlijke pijn na de dood, en wat hij de mens aangedaan heeft met de haat, dat doet hem nu pijn in zijn innerlijk.

Bron: Rudolf Steiner – GA 140 – Okkulte Untersuchungen über das Leben zwischen Tod und neuer Geburt – Linz, 26 januari 1913 (bladzijde 166)

9 gedachtes over “Gevolg van haat na de dood

 1. Haike

  Weer een prachtig voorbeeld dat de zaken zich spiegelen. Wat in de Geestelijke wereld gebeurt spiegelt zich af hier op Aarde, en andersom, of dat nou een een enkel individu betreft, of een grotere gebeurtenis met meerdere mensen en invloeden.

 2. Beste M.L. Heiner,
  Ik vind het woord haat, nogal sterk, ik zie het ook niet waarom mensen haten, Er wordt gesproken over gevoelens van sympathie en antipathie nergens over haat, dus het moet komen van dit leven. Dus twee bronnen opvoeding en ervaring (negatieve ervaringen) met dit leven Dus waarom blazen terroristen zich op?

  1. Haike

   Hij heeft een mens bijzonder gehaat, die hij niet zou hebben moeten haten; dat wordt hem innerlijke pijn na de dood

   In bovenstaande citaat is het woord “haat” dus wel degelijk terug te vinden..

   1. henri

    Al is een mens nog zo slecht (in je eigen ogen ) dat je hem/ haar de haat zou toedragen ,mag je toch niet ehct haten ‘H eb je grootste vijanden lief ‘ staat er toch geschreven dat zegt al genoeg, en zei Steiner niet dat men het meeste kan leren van degene die je echt niet mag / of zou ” haten “, daan staat de poort naar de hemel wijd open na de dood ,voor degeen die dat kan inzien .

 3. Coby

  En hoe zit dat dan met innerlijke pijn die fysiek voelbaar is tijdens het leven op aarde? Ik bedoel een pijn die in je lichaam duidelijk voelbaar is als zielenpijn? Karma neem ik aan? Het gevolg van . . .
  Coby

  1. Haike

   ik denk dat dat heel complex in elkaar kan zitten… Er zijn mensen die andermans pijn kunnen en willen overnemen, dat kan voelen alsof het je eigen pijn is.

   Soms ben je ook in staat in een en dezelfde incarnatie oorzaak en consequentie hiervan al te ervaren / verweken zodat je dat niet in een volgende incarnatie hoeft te doen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s