Door misère vooruit

Zeker, we maken moeilijke, smartelijke levenservaringen door, maar in een grotere levenssamenhang blijken juist pijnlijke en zware levenservaringen ons leven het meeste te verrijken, ons het meeste voor het leven sterker te maken. Het gaat erom deze voortdurende stemming, die in het onderbewuste van de ziel aanwezig is, een weinig in het bewustzijn omhoog te halen, deze stemming: Leven, jij tilt en draagt mij, jij zorgt dat ik vooruitkom.

Bron: Rudolf Steiner – GA 181 – Erdensterben und Weltenleben – Berlijn, 26 maart 1918 (bladzijde 128)

Advertenties

7 gedachtes over “Door misère vooruit

 1. Anoniem

  Dag Ridzerd van Dijk, Het is met mij ook zo;, 2,5 jaar geleden heb ik een beroerte gehad en ik praat minder goed. Bij het zoeken naar werk is het heel erg moeilijk om voor vol te worden aangezien.

 2. Moeilijk voor vol aangezien te worden, heel vervelend daar gaat dit artikel niet over. Het gaat over vooruitkomen en leren om te beginnen jezelf ondanks alles voor vol aan te zien. En voor de duidelijkheid ik heb 1,5 jaar gelden een dubbele hersenbloeding gehad

  1. Wat een vreemde reaktie van je. Als dit citaat een bepaalde gedachte bij .Anoniem oproept, of hij/zij de behoefte heeft om deze reaktie te geven kán dat toch gewoon? Van mij wel.

 3. Een tip van R. Steiner :
  Wie in het leven werkelijk iets bereiken wil, moet geen abstracte, verheven idealen koesteren waarover hij z’n benen breekt of waaraan hij z’n hoofd stoot, maar die probeert steeds het leven te nemen zoals het is.
  Derjenige, der wirklich etwas im Leben er¬reichen will, der stellt nicht abstrakte, ferne Ideale auf, an denen er entweder das Genick bricht oder sich die Stirne zerstößt, sondern der versucht immer im Einklang mit dem Leben zu sein.
  GA 306/125
  Niet vertaald

 4. walterhebing

  Ik begrijp niet dat Steiner de Goddelijke Vonk, die gedurende zes dagen in elk pas geborenen actief aanwezig is en daarna latent(onbewust) aanwezig blijft in iedere mens, op deze wijze verwoord? Immers de mens is de het kroonjuweel van het levensbewustzijn op aarde, dat Adam en Eva een andere weg(hun Goddelijkheid verloochenden) gekozen hebben wil niet zeggen, dat hun nazaten(ook wij dus)niet als Goddelijke vonk op aarde geboren worden en deze Goddelijke Vonk niet meer latent in zich dragen.
  Als ik terugkijk naar mijn leven op aarde, zie ik geen verschil tussen mijn leven op aarde en dat van Adam en Eva ten opzichte van de pasgeborenen op aarde. Het Kaïn en Abel verhaal is nog steeds actueel in de “Heilige Geest” op aarde!
  Adam en Eva trachtten hun breuk met de Levensgeest op aarde te herstellen, door hun zonen offers aan de Levensgeest(God) te laten brengen! En dat doen we tot op de dag van vandaag nog!
  De komst van Jezus op aarde kun je nu vergelijken met de komst van ’n mongooltje op aarde, Jozef en Maria konden nog vluchten voor de toorn van Herodus om hun kind toch nog te kunnen behouden. Maar nu worden ouders via overheden naar een vruchtwaterpunctie, om te voorkomen dat er een dergelijke Goddelijke Vonk op aarde komen kan.
  En hoe ontwapend is zo’n kind?
  Ik zie geen enkele vooruitgang van het menselijk bewustzijn op aarde, IS heeft blijkbaar dit citaat van Steiner ook gelezen en onderwerpt de medemens net als Herodus deed aan de gruwelijkste daden, volgens Steiner om de mens sterker voor het leven te maken! Dat moet toch een bewustzijnskronkel in Steiners gedachtegoed zijn! Wat wij dieren aandoen, moeten we onszelf kwalijk nemen, maar wat we onze medemens aandoen is, komt ons ten goede!
  Ik vind dat pure onzin! De mens is het toppunt van al het leven op aarde en als dusdanig verantwoordelijk voor al het leven op aarde! Immers het Leven op aarde heeft zijn oorsprong in het alomvattend bewustzijn, wat ’n kind jonger dan zes dagen even, waar ook op aarde uitstraalt.
  En dat Goddelijk signaal herkent blijkbaar geen enkele cultuur op aarde, er worden wel steeds meer mensen op aarde geboren, maar de mens blijft primitief denken, meer kinderen, meer overlevingskansen. Maar niet de vorm van de mens telt maar de inhoud van menselijke vorm telt en die is vanaf dat Adam en Eva op aarde geleefd hebben “volledig” ingevuld, door een terdege opvoeding en goed onderwijs. Kaïn en Abel werden al in goed en kwaad opgevoed en er is tot nu toe niets in veranderd.
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s