Ook alle onaangename indrukken maken ons leven rijker

Het onderbewuste ontwikkelt altijd, ongeacht wat er zich in het bewustzijn voordoet, tegenover elke indruk een zeker dankbaarheidsgevoel. – Het is zeker niet onjuist als ik zeg dat er een mens voor u kan staan en de bewuste indruk die u van hem hebt, kan u vreselijk onaangenaam zijn. De mens kan u de grootste onbeschoftheden in het gezicht slingeren, de onderbewuste indruk heeft hier tegenover een zeker gevoel van dankbaarheid. Dit dankbaarheidsgevoel is aanwezig om de eenvoudige reden, dat alles wat in het leven de diepere elementen van ons wezen raakt, ons leven rijker maakt, het werkelijk rijker maakt.

Ook alle onaangename indrukken maken ons leven rijker. Dat hangt niet samen met hoe we ons bewust tot de uiterlijke indrukken verhouden moeten. Of we op bewuste wijze zo of zo moeten reageren, dat heeft niets van doen met wat zich onderbewust afspeelt. In het onderbewustzijn leidt alles tot een zeker dankbaarheidsgevoel. Het onderbewuste neemt iedere indruk als een geschenk op, waarvoor het dankbaar moet zijn. Dat doen we in ons onderbewustzijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 181 – Erdensterben und Weltenleben – Berlijn, 19 maart 1918 (bladzijde 116)

Advertenties

4 gedachtes over “Ook alle onaangename indrukken maken ons leven rijker

 1. Leonie

  Als je echt iemand sirieus neemt en je zegt de wezelijke dingen die je waarneemt, dus niet wat de persoon graag wil horen. Dan is dat onaangenaam voor zijn ego. Je maakt op dat vlak dan ook geen vrienden als men alleen het ego streelt. Persoonlijk verkies datgene wat geestelijk kan opbouwen en dat levert vaak onaangename reacties op. Het kost moed om de vriendschap met iemand te riskeren en het onaangename als onderdeel van iedere ware verbintenis op te nemen, te zien als groei en niet als een afwijzing!

 2. walterhebing

  De Levensgeest(onderbewuste) ontwikkelt zich op aarde en naar het nu blijkt ook los van de menselijke gevoelens en de menselijke geest. De mens heeft zich opgeofferd aan natuurlijke krachten en machten. Die krachten en machten bepalen de kaders waarbinnen de mensheid voortaan leven moet!
  De mens kent zichzelf nog steeds niet! Jezus zei het tweeduizend jaar geleden aldus: ‘Wanneer zij die u leiden tegen u zeggen, ‘Kijk, het Koninkrijk is in de lucht’, dan zullen de vogels in de lucht u voorgaan. Als ze tegen u zeggen, ‘Het is in de zee’, dan zullen de vissen u voorgaan. Nee, het Koninkrijk is binnenin u, en het is buiten u. Wanneer u uzelf leert kennen, dan zult u ontdekken, en beseffen, dat u zelf een zoon van de levende Vader bent.
  Als we zo ook elke levende mens, die we kennen of nog niet kennen waar ook op aarde benaderen, zal ook het Koninkrijk in haar/hem ontwaren en het leven op aarde een enorme boost van bewust leven geven, wat een onzin dat de mens duurzaamheid ziet, als een middel om zijn fysieke verslavingen op aarde in stand te houden
  De mens kan alleen duurzaam op aarde leven, als hij zich bewust bekommerd om zijn medemens, van welk ras of stam dan ook, pas dan kan de mens het onderbewuste Leven(Mineraal,plant en dier) bewust koppelen met zijn bovenzinnelijke Geest(God op aarde)!
  Het Leven op aarde is het centrum van miljoenen, misschien wel miljarden levensvormen, die zich pas verder kunnen ontwaren, als de mens als toppunt van het leven op aarde, zichzelf solidair met elk kind, jonger dan zes dagen, waar ook op aarde geboren, verklaart en er ook naar handelt.
  “De mens kan u de grootste onbeschoftheden in het gezicht slingeren, de onderbewuste indruk heeft hier tegenover een zeker gevoel van dankbaarheid.”
  Steiner plaatst de mens(zichzelf) door deze regel buiten het leven op aarde! Terwijl de mens, naar Godsbeeld en gelijkenis geschapen is, om met God eeuwig levensvormen te creëren, gebruikt Steiner, kinderen(Godsbeeld en gelijkenis) om zijn persoonlijk denkbeeld te vereeuwigen. De mens? Welke verbinding met de aarde heeft de mens nog sinds Adam en Eva in het Aardsparadijs leefde?
  Steiner lijkt zich in dit citaat in de positie van Petrus aan de Hemelpoort te plaatsen, terwijl elke mens zich al in de hemel bevindt, alleen hij/zij beseft dat niet, En dat was al ten tijde van Adam en Eva en zal in het onderbewustzijn van de mens zo blijven, totdat de mens op aarde ontdekt dat de zorg voor het meest kwetsbare leven op aarde, de weg naar eeuwig leven(levensbewustzijn) op aarde is. En dat is nu, zoals altijd was en zal blijven, totdat de mens ontdekt dat elk levend wezen op aarde ’n deeltje van het Goddelijk bewustzijn op aarde vertegenwoordigd.
  Tot zover
  Groetjes Walter

 3. Haike

  Walter schreef:

  Steiner lijkt zich in dit citaat in de positie van Petrus aan de Hemelpoort te plaatsen, terwijl elke mens zich al in de hemel bevindt

  Huh??

  Moet ik daar uit opmaken dat Steiner geen mens was?? Want als het klopt wat jij schrijft, en Steiner wél een mens is, dan bevind hij zich toch net zo goed als alle andere mensen in die hemel van jou?? en is er verder ook geen sprake van een uitzonderingspositie..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s