Leven ten koste van anderen

Vandaag de dag denken veel mensen er nog niets bijzonders bij als ze zich ten koste van andere mensen verrijken, op kosten van anderen leven. Niet alleen dat de mensen dit ten koste van anderen leven niet bijzonder in een morele zelfkritiek betrekken, ze denken er niet eens over na. Als ze er namelijk over nadachten, dan zouden ze vinden dat men veel meer ten koste van anderen leeft dan de mensen gewoonlijk menen. Iedereen leeft namelijk ten koste van anderen.

Nu zal zich het bewustzijn ontwikkelen dat het leven ten koste van anderen ook in de gemeenschap hetzelfde betekent als wanneer zich een of ander orgaan in een organisme zich ten koste van een ander orgaan op onrechtmatige wijze ontwikkelt, en dat het geluk van de afzonderlijke mens in werkelijkheid niet mogelijk is zonder het geluk van het geheel.

Dat vermoeden tegenwoordig natuurlijk de mensen nog niet, maar dat moet geleidelijk aan een basisgedachte zijn van een werkelijk menselijke moraal. Vandaag de dag streeft ieder zijn eigen geluk in de eerste plaats na, denkt er niet aan dat het eigen geluk in wezen slechts mogelijk is bij het geluk van alle anderen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 181 – Erdensterben und Weltenleben – Berlijn, 19 maart 1918 (bladzijde 111)

2 gedachtes over “Leven ten koste van anderen

 1. henk50blog

  ‘All men are caught in an inescapable network of mutuality,
  tied in a single garment of destiny.
  Whatever affects one directly affects all indirectly.
  I can never be what I ought to be
  until you are what you ought to be,
  and you can never be what you ought to be
  until I am what I ought to be.”

  Martin Luther King, Jr.

 2. walterhebing

  Leven ten koste van het Goddelijk Bewustzijnsvonkje in ieder mens, dat zich maar kan ontwaren, omdat elke pasgeborenen binnen zes dagen moet kiezen, in plaats het Goddelijk Vonkje in “hem” drempelloos te laten ontwaren.
  Dat wist Jezus al! “Laat kinderen tot mij komen.” Dat is tweeduizend jaar geleden en dit van Steiner honderd jaar geleden.
  En als ik om me heen kijk, zie ik dat gedurende mijn leven op aarde, het voor kinderen steeds moeilijker is geworden iets van de Goddelijke Vonk in zich, op aarde bewust of/en onbewust te laten ontwaren, ten gunste van al het bewuste en/of onbewuste leven op aarde!
  Mozes was al bezig met dit item en nadien nog talloze mensen. Het is echter niet meer of minder dan een hersenspinsel van de mens, die na Adam en Eva op aarde geleefd hebben, voortborduren op hun angst voor God, terwijl elke mens naar het beeld van God en zijn gelijkenis geschapen is.
  En ik nu op aarde leef waar de mens de energie opgesloten in ’n atoom heeft ontdekt, om vele medemensen tegelijkertijd van de aardbodem te doen verdwijnen, omdat ze niet passen in het concept wat men voor elke mens nu op aarde uitgedacht heeft. Het alziend oog van God, waar ik tijdens mijn jeugd mee geconfronteerd werd is vervangen door camera’s en data screenen.
  Is de mensheid werkelijk zo dom?
  Wordt het niet hoogtijd, dat we elk kind, dat waar het ook op aarde geboren wordt, als een koning op aarde te ontvangen. In plaats ze te belasten met onze zorgen over een materiële of ideële toekomst.
  De mens leeft sinds Adam en Eva uit het artsparadijs verdreven zijn, nog steeds ten koste van kinderen, terwijl elk kind in potentie Goddelijk is! Ongelooflijk hoe we deze Goddelijke Vonk in onze kinderen, afhankelijk van de cultuur waarin we leven, te menen op te voeden. In plaats van elk kind waar ook op aarde geboren, te zien als een verrijking van onze geest ten opzichte van Leven en dood, waarvan elk kind de balans is.
  In wezen zijn we nog steeds bang voor de Goddelijke Vonk in onszelf, we durven onszelf niet over te geven aan het basis gebeuren op aarde. Er worden per dag namelijk 335.000 duizend kinderen op aarde geboren, als zijnde een potentiële slaaf van ’n bepaald land op aarde.
  Ik leef al ruim zeventig jaar in Nederland, maar zie geen open geesten ten opzichte van kinderen. Wel om ze te bewerken, naar eigen inzicht!
  Dit terwijl Adam en Eva als toppunt van de Schepping, naar Gods Beeld en Gelijkenis op aarde geschapen zijn en van de verboden boom aten en daardoor hun Goddelijk Bewustzijn aan de boom offerde, in plaats van het vrouwelijke met het mannelijke te verbinden kreeg onzijdige een plek tussen man en vrouw! Man en vrouw werden sindsdien sterfelijk, Steiner zegt dat, de mens zich ontwikkeld. Ik beweer op grond van mijn ervaring op aarde het tegendeel! En blijf bij mijn stelling, namelijk: Pas als de mensheid op aarde gaat inzien, dat elk kind op voor Gods aangezicht telt, kan de Goddelijke Natuur zich ter openbaring voor de mens op aarde, zichzelf voor de mens verder ontwaren.
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s