Zorgen

Zorgen mag de mens zich tot op zekere hoogte wel maken, maar bij het er bovenuitgaan treedt een verwelken, verdorren van de fysieke hersens op (Duits: aber über diesen hinaus tritt ein ein Verwelken, Verdorren des physischen Gehirns). De zorgen-gedachten graven sporen in het brein, die veroorzaken dat zulke gedachten steeds opnieuw gedacht moeten worden. Zo wordt het fysieke lichaam van de mens een hindernis voor zijn voortschrijdende ontwikkeling. De gelaatstrekken weerspiegelen deze sporen weer. Er bestaat een bepaalde astrale substantie, waarin de zorgen leven, en er zijn individualiteiten van hoge ontwikkeling, die deze zorgensubstantie op zich nemen. Dat zijn de Verlossers. De grootste Heiland, de grootste Man der Zorgen was Christus.

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a – Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Band I: 1904 – 1909 – Berlijn, 11 november 1908 (bladzijde 432-433)

Eerder geplaatst op 31 mei 2016

4 gedachtes over “Zorgen

  1. Ik weet ook niet, en kan ik niet uit de tekst lezen of dat nachts gebeurd dan wel overdag. Als het in de nacht gebeurd dan kan ik mij voorstellen dat dat er verschillende goden zich melden om fysieke problemen op te lossen. Het astrale en het IK-lichaam verdwijnt dus er is iets wat de ruimte van het astraal lichaam inneemt en dat zijn de geesten van de vorm

 1. …Er bestaat een bepaalde astrale substantie, waarin de zorgen leven, en er zijn individualiteiten van hoge ontwikkeling, die deze zorgensubstantie op zich nemen. Dat zijn de Verlossers. De grootste Heiland, de grootste Man der Zorgen was Christus… R.S.

  Het is allemaal wel een beetje subtieler en meer ‘geheimnisvol ‘ dan hier in reacties gesuggereerd wordt.
  Dat ‘op zich nemen’ is geen doodgewone handelsovereenkomst.
  Johannes 16
  ‘…Als gij de Vader in mijn naam iets zult vragen zal Hij het u geven, in mijn naam. Tot nog toe hebt gij nimmer in mijn naam gevraagd. Vraagt en gij zult ontvangen, opdat uw blijdschap vervuld zij… Maar ik ben niet alleen, want de Vader is met mij.’
  In deze Hemelvaarttijd wordt ons duidelijk dat de Christus Jezus alle zorgen (Getsemane e.a.) zelf heeft gedragen en doorgemaakt. Het was uiteindelijk de verlossing van onze illusie.
  Hier word je toch blij van…. Een hartelijke groet. Rita Vervoir

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s