Gedachten zijn realiteiten

Om door te dringen in de bovenzinnelijke wereld is denken in overeenstemming met de werkelijkheid nodig. Dat vereist dat men duidelijk voor ogen ziet hoe de dingen zijn. Gedachten zijn realiteiten en onware gedachten zijn kwade, belemmerende, vernietigende realiteiten. […]

Waarachtigheid (Duits: Wahrsein) is een ideaal dat de hedendaagse mens voor ogen zou moeten staan. Want gedachten zijn werkelijkheden. En ware gedachten zijn heilzame werkelijkheden. En onware gedachten, ook als ze nog zo zeer door de mantel van toegeeflijkheid jegens het eigen wezen toegedekt worden, onware gedachten zijn realiteiten die de wereld en de mensheid achteruit brengen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 181 – Erdensterben und Weltenleben – Berlijn, 5 maart 1918 (bladzijde 86-87)

6 gedachtes over “Gedachten zijn realiteiten

 1. henri

  Onware gedachten,zou zijn het geestelijke niet erkennen dat achter ‘ de dingen ‘ schuilt . Het ontstaan van de aarde weergeven in levende bovenzinnelijke beelden is een gedachte die men meeneemt na het leven naar de geestelijke wereld , hetzelfde in wetenschappelijke abstracties uitgelegd neemt de mens helemaal niet mee .

   1. henri

    Het zijn wel allemaal gedachten ,maar het gaat erom of deze gedachten bevorderlijk danwel schadelijke zijn voor de menselijke ontwikkeling . De onware (abstrakte begrippen) komen van het leven voor de geboorte en geven verharding en neiging naar een sterfproces , de ware levende en beeldende gedachten zijn zuurstofbehoudend en in een voortdurendwordingsproces en leiden naar de toekomst , het leven na de dood . Het is ook de polariteit tussen zenuwen en bloed ; zenuwen wat met antipathie ,geheugen en begrip samenhangt en bloed ,welke met sympathie ,imaginatie en willen samenhangt .

 2. Is een en ander niet afhankelijk van de toepassing abstracte ideeën veel ideeën van technische dan wel filosofische aard hebben een effect op het leven, maar zijn in de dood totaal niet relevant, sterker nog dan zijn de van geen belang. Als alles bekend is dan zijn deze ideeën van geen belang. Maar voor ons leven op aarde is een hulp.
  Ideeën vanuit de filosofie hebben slechts de functie van herkenning of niet.

 3. henri

  Ridzerd,
  R Steiner zegt in een citaat :

  Kort door de bocht zou je kunne stellen ,Filosofie kan wel nuttig zijn in de ontwikkeling op aarde ,maar leidt tot niets van waarheden die je meeneemt ,en kan wel doen ‘dwalen ‘ …

  “Er zijn voor de mens in deze tijd drie mogelijkheden waardoor de mens tot het erkennen van de antroposofische levensbeschouwing kan komen. De eerste is een zeker gezond gevoel voor de waarheid van deze denkrichting……”
  En verder:”
  Degenen die op deze manier aanhanger van de antroposofie worden, zijn in zeker opzicht de allerbelangrijkste en meest waardevolle. Als men tegen hen vaak het woord “blinde” gelovigen gebruikt, die zonder grondig onderzoek, vertrouwend op hun gevoel bepaalde inzichten aannemen, dan bedenkt men niet, dat dit menselijke “gevoel” niet voor onwaarheid en dwaling, maar voor waarheid is aangelegd.”

  https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2016/02/01/drie-wegen-tot-erkenning-der-antroposofie/#comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s