Materialisme niet altijd een dwaasheid

Er kunnen mensen zijn die zo zijn aangelegd dat het hun onmogelijk is de weg tot de geest te vinden. Het zal moeilijk worden om zulke mensen het geestelijke te bewijzen. Ze blijven staan bij hetgeen waar ze iets van weten, waarvoor ze de aanleg hebben om iets van te weten. Ze blijven, om zo te zeggen, staan bij wat de meest rechtstreekse indruk op hen maakt (Duits: bei dem stehen, was den grobklotzigsten Eindruck auf sie macht), bij het materiële. Zo’n persoon is een materialist en zijn wereldbeschouwing is het materialisme. Wat door de materialisten als verdediging, als bewijs van het materialisme naar voren gebracht wordt, hoeft men niet altijd dwaas te vinden, want er is ontzaglijk veel scherpzinnigs op dit gebied geschreven. Wat geschreven is, dat geldt in eerste instantie voor het materiële gebied van het leven, geldt voor de materie en haar wetten.       

Bron: Rudolf Steiner – GA 151 – Der menschliche und der kosmische Gedanke – Berlijn, 21 januari 1914 (bladzijde 35)

Eerder geplaatst op 22 mei 2016

Een gedachte over “Materialisme niet altijd een dwaasheid

 1. walterhebing

  Dit citaat doet me denken aan racisme! Steiner stelt dat er mensen zijn die de geest nooit zullen bereiken, waartegenover ik kan stellen dat er mensen zijn die de materie nooit zullen bereiken.
  Maar dat is niet aan de individuele mens te wijten, erger nog hij wordt door zijn cultuur(omgeving) ervoor opgeleid!
  In wezen is elke mens als beeld van God en zijn gelijkenis op aarde, het beeld van God zijn alle levensvormen in onze omgeving en gelijk God heeft elke mens de potentie om levensvormen op aarde te creëren. Waarbij voorop staat dat elke mens, waar hij/zij ook op aarde geboren is, als een soort IJkpunt van God of de mens op aarde wel handelt naar zijn beeld en gelijkenis!
  Dat was al niet ten tijde van Adam en Eva! En ik heb geen enkele reden tijdens mijn leven op aarde kunnen opbouwen, om aan te nemen dat de mens iets van het beeld van God en aan Gods gelijkenis begrepen heeft.
  Als ik iets van Jezus leven op aarde, in mijn geest opgenomen heb, is het wel zijn relativerend vermogen van ons(menselijk) verblijf en denken op aarde! Met name zijn uitspraak: “Als Gij niet wordt als kinderen zult Gij het Hemelrijk nooit betreden” Precies kinderen leggen hun betrokkenheid bij de diverse aspecten van het dagelijks leven aan ons bloot, tenminste als we er nodige aandacht aan besteden.
  Steiner in dit citaat: “Wat geschreven is, dat geldt in eerste instantie voor het materiële gebied van het leven, geldt voor de materie en haar wetten.” Deze stelling staat haaks op hetgeen ik op aarde tijdens mijn leven ervaren en beleefd heb! In wezen is dat ook de reden dat ik al mijn hele leven lang, ageer tegen mijn medemens omtrent het geschreven woord!
  In den Beginne was er het WOORD en het WOORD is vlees op aarde geworden! Met uiteindelijk resultaat de mens(beeld van God) en zijn gelijkenis(al wat leeft op aarde). Dat resultaat kun je niet vastleggen in geschreven woorden, even zo kun je ’n moment van je leven niet vastleggen met een camera die er ’n foto van maakt, sneller dan het geschreven woord, maar aan het WOORD voorbijgaat alsof hij zij het niet hoort, niet herkent, niet ruikt, niet proeft of voelt!
  Ik zie de mens als een Heilige Drie-eenheid, waarvan de Vader(verleden) het geschreven woord is. De moeder(het Nu) het gevoel is! Het kind(de toekomst) het ZIJN is! Kinderen zijn de toppunten van al het leven op aarde, waar we(man, vrouw en kind) gelijktijdig verantwoordelijk voor zijn! De kernboodschap van de geboorte van Jezus als zijnde door de geest verwekt en niet door Josef(haar man) werd destijds als een wonder beschouwd en nu kan de mens, zichzelf los van de natuur klonen. Veel Goddelijke beelden, geen enkele Gods Gelijkenis in dit citaat.
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s