Verveling

Als u een goede observator van natuurlijke dingen bent, zult u zeker een niet vaak gedane, maar desondanks zich opdringende waarneming kunnen doen, namelijk dat in feite alleen de mens zich vervelen kan. Dieren vervelen zich nooit. En wie denkt dat dieren zich vervelen, is een slechte waarnemer. U kunt zelfs iets merkwaardigs opmerken in het zich vervelen van de mensen. Als u een mens met een eenvoudig, primitief zieleleven beziet, dan vervelen deze zich eigenlijk veel minder dan mensen met een meer gecompliceerd zieleleven in de meer ontwikkelde standen en klassen.

Wie in de wereld rondloopt en in staat is het op te merken, die zal zien hoeveel minder men zich verveelt op het platteland dan in de stad. Dat wil zeggen: U moet natuurlijk niet kijken naar hoe de stadsmensen zich op het platteland vervelen, maar hoe de plattelandsmensen zich op het platteland vervelen, u moet dan kijken naar het psychische leven, hoe het een gevolg is van de meer gecompliceerde ontwikkeling. Dus al bij mensen onderling is er een verschil met betrekking tot het zich vervelen of het zich niet vervelen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 115 – Anthroposophie/Psychosophie/ Pneumatosophie – Berlijn, 2 november 1910 (bladzijde 141-142)

Eerder geplaatst op 18 mei 2016

7 gedachtes over “Verveling

 1. Als kind verveelde ik mij nooit, ik denk dat het ligt eraan hoe creatief je wezenlijk bent aangelegd. Daarentegen heb je mensen die eenvoudig van geest zijn, deze kunnen op een natuurlijke manier alles aanvaarden en verveling schijnt niet gevoeld te worden.Verveling heeft ook iets heel bijzonders de verveling geeft de aanzet, kan de aanzet zijn, tot iets nieuws. In die zin is verveling een wekker tot ververnieuwing. Als mijn kinderen zich verveelde, vulde ik deze niet op en ik zag hoe ze een nieuwe impuls ontdekte deze zelf te doorbreken.

 2. Die Langeweile ist auch nicht etwas, was so ohne weiteres aus unserem Seelenleben kommt. Wodurch langweilen wir uns? Durch das eigene Leben der Vorstellungen! Was da begehrt, neue Eindrücke zu haben, das sind unsere alten Vorstellungen. Die wollen neu befruchtet sein, wollen neue Eindrücke haben. Daher haben die Menschen so wenig Gewalt über die Langeweile: es sind die Vorstellungen, die wir im vergangenen Leben in uns aufgenommen haben und die ein eigenes Leben in der Seele entwickeln, die nach neuen Anregungen verlangen. Begierden entwickeln sie. Und wenn diese Begierden nicht befriedigt werden, so drückt sich das unbefriedigte Begehren – also eine Eigenschaft, die wir im Seelenleben selber studieren müssen – im Seelenleben in der Langeweile aus. Daher hat der stumpfsinnige Mensch, der wenig Vorstellungen hat, auch weniger begierdevolle Vorstellungen

 3. walterhebing

  Ik vind dit citaat van Steiner oppervlakkig, verveling is naar mijn mening iets, waarvan koningen de bron van zijn. En Koningen hebben telkens maar weer nieuwe hersenspinsels los van de werkelijkheid verzonnen om zich maar niet te behoeven vervelen. De hofnar is het bekendste voorbeeld ervan.
  “Als u een goede observator van natuurlijke dingen bent, zult u zeker een niet vaak gedane, maar desondanks zich opdringende waarneming kunnen doen, namelijk dat in feite alleen de mens zich vervelen kan. Dieren vervelen zich nooit. En wie denkt dat dieren zich vervelen, is een slechte waarnemer.”
  Met andere woorden: “Steiner is een slechte waarnemer” . Het is met dieren net zo als met mensen, dieren gaan zich vervelen als je ze opsluit in kooien en mensen gaan zich vervelen in concepten van hun zijn, die zowel fysiek symbolisch(kerken tempels, enz), als psychisch symbolisch(theoriën over de mens), beide bronnen van waarneming proberen God te kooien en maken geen deel uit van het dagelijks leven op aarde, beide waarnemings-bronnen voelen Gods verdriet niet.
  Men durft er geen voorstelling van te maken, ook Steiner niet, blijkt uit dit citaat! Steiner denkt de mens geestelijk in vieren te kunnen opdelen, zoals beulen dat tijdens de Middeleeuwen, in naam van de Koning met mensen fysiek deden, die de Koning niet welgezind waren! Ik zou dit thema graag door Steiner persoonlijk behandeld willen zien, waarbij ik op dat moment, door het publiek ter dood veroordeeld ben hangend aan het kruis, naast Steiner.
  Het Kruis als symbool zien als het X en Y as in ’n grafiek waarvan we dan beide het nulpunt van beide assen Zijn, maar beide geen benul hebben van het leven op aarde.
  Jezus had dat wel en ik vind dat Steiner de Christen-Impuls door voelt dan ik en er dus ook heel andere woorden voor gebruikt.
  En Jezus zei: Wat Gij voor de minste van mijn broeders(medemens) gedaan hebt, heb je voor mij gedaan! Steiner zag elke medemens niet, zoals Jezus, als zijn broeder. Steiner was meer bezeten van het Goddelijk Woord, wat je voor de minste van mijn scheppingen gedaan hebt, heb je voor mij gedaan.
  En schiep de biologisch dynamische landbouw en veeteelt, een soort ontsnappingsroute voor de huidige mens, die het Leven Nu op aarde niet Bron van zichzelf beschouwen, maar er via een Katholieke, Antroposofische, Hindoeïstische, enz. visie er naar kijken.
  Ik vond als kind, school ’n rover van tijd op aarde, maar ik leerde er wel dat Adam en Eva gezondigd hadden en daarom voortaan in hun eigen kostje moesten voorzien, een zeer moeilijke opgave blijkt nu na miljarden jaren later, immers pas nu wordt duidelijk dat de mensheid niet bezig is geweest zichzelf als alomvattend Levens Bewustzijn van het Heelal te ontwikkelen, maar zich tot slaaf te maken van ’n stofje uit silicon valley. Met alle gevolgen van dien!!? Een brief schrijven? Waar heb je het over?
  Jezus zag de mens naakt en zag het juk wat mensheid op zijn schouders legde en zei: Vader vergeef het hun(mensen), want ze weten niet wat ze doen! En dat is na Jezus uitspraak nog steeds zo! Jezus kwam op, voor de minste van zijn broeders op aarde en liet ze zoveel brood of vis eten, als zijn medemens dat wilde.
  Steiner wil dit gegeven, via een andere weg bewandelen en wil de teelt van zowel mens, dier, plant niet zien als silicone Valley ode aan het stofje(mineraal) uit welke wetenschap(toeschouwers waarneming) dan ook! Ik kan het Steiner niet kwalijk nemen maar zijn opvolgers wel, namelijk abortus en euthanasie zijn veel vastere mijl-paden in mijn zoektocht naar de essentie van mijn leven op aarde, dan alle theorieën die erover geschreven zijn.
  Tot zover
  Groetjes Walter

  1. Beste Walter,

   Ik begrijp dat je hier bent om je eigen verhaal over Kain en Abel Adam en Eva hier te verkondigen, met welk doel is mij niet duidelijk. Je beledigd iedereen die Steiner een warm hart toedraagt. En ben jij soms een vrouw Walter omdat je hier over Abortus spreekt als essentie van mijn (jou) leven op aarde ?
   Je klinkt als een nogal star en inflexibel persoon .

 4. Over verveling gesproken, dit komt uit GA 350 30 juni 1923

  Sehen Sie nur einmal die gegenwärtige Zeit an. Was will denn die ge-
  genwärtige Zeit? Die gegenwärtige Zeit will fortwährend die Lange-
  weile vertreiben. Wohin rennen die Menschen nicht überall, um ja
  keine Langeweile zu haben! Immerfort wollen sie sich amüsieren. Was
  heißt denn das, sich immerfort amüsieren wollen? Das heißt, vor dem
  Geist davonlaufen. Nichts anderes heißt das. Und unsere Zeit will sich
  immerfort amüsieren. Ja, wo irgend etwas Geistiges sein könnte, da
  rennt unsere Zeit immer gleich davon. Sie weiß es nicht, es geschieht
  unbewußt. Aber dieses Sich-amüsieren-Wollen ist eben ein Vor-dem-
  Geiste-Davonlaufen. Das ist schon so. Und diejenigen allein können in
  den Geist hineinkommen, die sich nicht davor scheuen, das Amüsante
  einmal ganz zu lassen und künstlich in solchen Sätzen zu leben. Dann,
  wenn man es so weit gebracht hat, daß man künstlich in solchen Sätzen
  leben kann, daß man nicht mehr Migräne oder Bauchweh dabei be-
  kommt, sondern es wirklich aushalten kann, viele Stunden lang in sol-
  chen Sätzen zu leben, dann hat man die Möglichkeit, allmählich zum
  geistigen Schauen zu kommen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s