Melancholie en suiker

Alle melancholie in een mens, hoe onwaarschijnlijk het de hedendaagse fysiologen ook lijkt, hangt samen met een onregelmatige leverfunctie. Men kan weten dat alle melancholie, vooral als het bij het kind tot in het pathologische komt, op een onregelmatige leverwerking berust. Daarom zeg ik tegen de ouders van zo’n kind: U moet bij dit kind meer suiker dan anders in de voeding doen; het kind moet de spijzen meer gezoet krijgen dan u het gewend bent; want suiker werkt op de normalisering van de leverfunctie.

Bron: Rudolf Steiner – GA 310 – Der pädagogische Wert der Menschenerkenntnis und der Kulturwert der Pädagogik – Arnhem, 23 juli 1924 (bladzijde 129-130)

Eerder geplaatst op 17 mei 2016

5 gedachtes over “Melancholie en suiker

 1. Leonie

  Tegenwoordig hoeft men niet bang te zijn dat men geen suikers binnen krijg.Overal wordt suiker aan toegevoegd. Suikers zijn koolhydraaten die kinderen overgewicht en hyper maken. Ik hoop dat Steiner hier niet echte suiker bedoeld maar de vruchten suikers. Suiker puur, is totaal overbodig en net als de aardappel die nog meer suiker bevat dan de echte suiker.

 2. Mieke

  Ik schrok hier ook even van…meer suiker…jammer dat dit stukje niet nader belicht wordt, want dit kan echt verkeerd geïnterpreteerd worden. En inderdaad, zowat in alle voeding zit ‘ suiker ‘, we vermijden zelf de suikers die schadelijk zijn voor het menselijk lichaam.

 3. Daher wende ich mich nun an die Eltern eines solchen Kindes und sage ihnen: Ihr müßt diesem Kinde einmal mehr Zucker als sonst in die Speisen hineintun; das Kind muß die Speisen gesüßter bekommen, als ihr es gewohnt seid; denn Zucker wirkt au die Normalisierung der Leberfunktion. Und indem ich der Mutter diesen Rat gebe: Gib dem Kinde mehr Zucker

  Oder ich habe ein sanguinisches Kind, ein Kind, das von Eindruck zu Eindruck geht, das immer gleich das Nächste haben will, wenn es das Vorhergehende gerade hat, das sich stark anfängt, für alles zu interessieren, aber mit seinem Interesse auch bald wieder aufhört.

  Dames het gaat dus over mens/kind types, we kennen allemaal de 3eigenschap van suiker op kinderen, dus los van het type, ze worden hyper, je kunt de rest lezen in het artikel die door Ridzerd is bijgesloten

 4. Kun je even nader uitleggen wat je tracht uit te leggen aan ons dames? Los van ieder type kind is suiker een product dat ieder mens niet goed bekomt . De type kinderen zijn mij welbekend als moeder van zes kinderen. Ze waren verschillend maar de voeding die ze kregen waren dezelfde , granen, groenten,fruit een voeding die ieder kind anders opnam en verteerde met hun eigen unieke stofwisseling. Geen kind kreeg iets anders voorgeschoteld. De een at meer van dit de ander van dat maar door deze evenwichtige voeding waren er nooit problemen. Het zoet, het zout en het zuur waren erin voorhanden.

  1. Beste H.L. Heine,

   Steiner legt uit (in het kader van de Waldorfschool, dat de kinderen per groep worden ingedeeld, naar Melancholisch, Pragmatisch, Sanguinische en Cholerische aard. Het gaat Steiner om de samenhang van de kinderen in de klas[ basis van die typen.
   Hij noemt als voorbeeld van het Melancholische kind dat de ouder wat meer suiker aan hun kind moet geven in verband met die leverfunctie.
   Bijvoorbeeld het sanguinische kind dat snel wordt afgeleid, dat bied hij snel indruk neer indruk, maar wel in zijn pas. Dan zoekt hij contact met de moeder om er een dieet (minder Suiker) te geven. Dus het suiker was slechts een voorbeeld hoe het op kinderen inwerkt.
   Ik hoop dat dit naar tevredenheid is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s