Over radijs, aardappelen en denken

Als men een stimulans voor het denken behoeft, dan moet men vooral de hartige prikkeling van bijvoorbeeld radijs gebruiken. Als iemand niet erg levendig in het hoofd is, dan doet het hem goed, omdat de gedachten een beetje in beweging gebracht worden als hij radijs aan zijn eten toevoegt. Men kan zeggen: radijsjes stimuleren het denken. – En men hoeft zelf geheel niet erg actief te zijn in het denken; de gedachten komen als men radijs eet, zulke sterke gedachten dat ze zelfs nog krachtige dromen geven.

Wie veel aardappelen eet, krijgt niet sterke gedachten, daarentegen komen er dromen, die hem zwaar maken. En degene die voortdurend aardappelen moet eten, die zal eigenlijk constant moe zijn en voortdurend willen slapen en dromen. Daarom heeft het een groot cultuurhistorisch belang en historische betekenis wat voor voedingsmiddelen de mensen eigenlijk krijgen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 350 – Wie kommt man zum Schauen der geistigen Welt? – Dornach, 18 juli 1923 (bladzijde 210-211)

Eerder geplaatst op 16 mei 2016

3 gedachtes over “Over radijs, aardappelen en denken

  1. Beste Ridzerd,
    Ik eet al jaren praktisch geen aardappelen, met uitzondering van een patatje, ik doe dat omdat Steiner ook zegt dat a) een aardappel een vreemd verschijnsel is het is geen knol eigenlijk past het in geen hokje ) door decennia gebruik van de aardappel gaan de ogen achteruit.

      1. Beste Ridzerd,
        Steiner gaat verder, dit het vele aardappel gebruik gaat ook over de generaties heen neemt het brilgebruik toe, vanaf geboorte. Ze zouden dit eens moeten onderzoeken,; zijn rijsteters minder bril gebruikers?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s