Scheiding van de geslachten/Karma

Pas in de Lemurische tijd (zie uitleg onder deze tekst) trad de scheiding van de geslachten op. Daardoor werd ook pas de incarnatie mogelijk, het in bezit nemen van een lichaam, zoals het voordien niet was. Vroeger ontstond een wezen uit een ander. Met de scheiding van de geslachten in het midden van de Lemurische tijd trad geboorte en dood op en daarmee was ook de mogelijkheid van de werking van karma gekomen. De mens kon een schuld op zich laden. Alles, wat we als “menselijk” kennen, is toen ontstaan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 89 – Bewußtsein/Leben/Form – Berlijn, 9 juni 1904 (bladzijde 116)

Volgens de antroposofie verloopt de aardeontwikkeling in zeven tijdperken van elk duizenden jaren. We zijn nu in het vijfde aardetijdperk, dat begonnen is na de ondergang van het vierde aardetijdperk, genaamd Atlantis, in het jaar 7227 v.Chr. Het derde aardetijdperk heette Lemurië, het tweede Hyperborea en het eerste Polaris. Het zesde aardetijdperk zal beginnen na de ondergang van ons huidige tijdperk in het jaar 7893.

8 gedachtes over “Scheiding van de geslachten/Karma

 1. henri

  Voor deze scheiding van geslachten was ook een kosmische gebeurtenis nodig, nl dat de maan/maankrachten zich losmaakten tijdens Lemuria van de aarde , een klein stukje mocht , nog in de aarde blijven . Jahweh de God ging mee naar de Maansfeer . De mens moest in een steeds meer verstard lichaam incarneren ,dat steeds verstard en hard geworden was doordat alleen de zonnekrachten nog op de aarde werkzaam waren geweest in Hyperborea , en de scheiding van de geslachten verliep door middel van zielekrachten die vrijkwamen . De zielekrachten konden door de verdichting van het mensenlichaam /de aarde niet meer ten volle gebruikt worden om zich voort te planten met het dubbel-geslachtelijke of androgyne lichaam . Maar aan de ander kant kon het deel dat vrij bleef aangwend worden om organen voor het denken , te bewerkstelligen waarin de geest kon aangrijpen zoals de hersenen .

 2. Bernard

  Toch wel vreemd – volgens deze telling was de Lemurische tijd zo’n 24.000 tot 40.000 jaar geleden. Homo Sapiens was al hoog en breed met beschaving bezig en zou toen pas met de geslachtelijke voortplanting zijn begonnen? En toen trad pas geboorte en dood op?

  1. henri

   Bernard,

   Je mag niet lineair achteruitrekenen. Het is niet omdat de Atlantische tijdperk eindigt in bv 7227 v C dat de 7 tijdsperken daarvan ook 7 maal 2160 jaar geduurd hebben ,zoals thans in de huidige cultuurperioden het geval is enz, en dat geldt ook zo voor het Lemurische tijdvak . IK denk dat het zo’n 200000 jaar geleden was hetgeen zich afspeelde in Lemuria . R Steiner wijst erop dat de zon meerder doorgangen kende doorheen de sterrentekens van de dierenriem als we teruggaan (één doorgang gaat over 12 sterrentekens en is 2160 jaar) en ook is het zo dat de aarde niet zo snel draaide als nu het geal is , In het begin ,Hyperborea toen de zon uittrad stond de aarde zelfs nog stil . Dit is ook de reden waarom de reguliere natuutwetenschap zulke grote fouten maakt bij het lineaire terugberekenen in geologische aangelegenheden, en in evolutievraagstukken .

   1. henri

    Correctie:
    “één doorgang gaat over 12 sterrentekens en is 2160 jaar……”

    Moet zijn:
    één doorgang gaat over 12 sterrentekens en is 12 maal 2160 jaar

 3. Beste Bernard,
  Een detail mis je en dat is waar de evolutie gaat samenlopen met de menselijke ontwikkeling. Ik vraag altijd aan mensen, denk je dat het bewustzijn altijd zo was, zoals nu? Dat is wat de huidige evolutie theorie mist, het bewustzijn en diens ontwikkeling.

  1. henri

   En het beginnen draaien van de aarde heeft te maken met het menselijke bewustzijn. De ” Geesten van Omlooptijden ” zijn de geestelijke kant van de natuurtwetten in de wetenschap.

 4. Bernard

  Volgens bovenstaande gegevens duurt het 5e na-Atlantische cultuurtijdperk, het huidige, zo’n 15.000 jaar – we zitten nu zo’n beetje in het midden. En zo heb ik gerekend voor elk cultuurtijdperk, maar die kunnen natuurlijk anders zijn.
  Om op Arnold in te gaan – ik denk dat bewustzijn veel en veel meer is dan wat de huidige mensheid zich er bij voorstelt. Uiteindelijk zal tijd er ook onder blijken te vallen en misschien wel veel meer.

  1. Beste Bernard,
   Voor zover ik weet is elke cultuur periode ongeveer 2000 jaar.
   En over het bewustzijn, volgens de yogi’s is het bewustzijn buiten ons fysiek lichaam, zoals het was in een paar cultuur tijdperken geleden ook de situatie. Het ontwikkeld zich nog steeds en er zijn al doorzochten naar andere levens, dus ja dit onderwerp is zeer interessant,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s