Over voedingsinstinct bij kinderen (1 van 2)

Dat is eigenlijk het allergunstigste wat men doen kan (bij de voeding van kinderen): Acht slaan op hoe een kind begint dit of dat graag te eten, of niet graag te eten, als het de melk ontwend is, als het niet meer de melk heeft. Zodra het kind aan de andere voeding toe is, kan men van het kind leren, wat men het geven moet. Als men eerst het kind dwingt te eten, waarvan men denkt dat het eten moet, wordt het instinct bedorven. Dus men moet zich richten naar waar het kind instinct voor heeft. Natuurlijk, men moet veel van wat meteen tot slechte gewoonte wordt, wel indammen, maar waar men het indamt, moet men erop letten.

Neem bijvoorbeeld een kind bij wie u merkt, dat het, ondanks dat u hem naar uw mening al het goede geeft, helemaal niet anders kan, als hij de eerste keer aan de tafel komt, dan uit zijn stoel op te klimmen, zich een beetje over de tafel te buigen om stiekem een stukje suiker te pakken! Ziet u, zoiets moet men op de juiste wijze opvatten, want zo’n kind dat uit zijn stoel klimt en een stukje suiker pikt, heeft zeer zeker iets in zijn lever niet in orde. Eenvoudig het voorval dat het kind wat suiker steelt, bewijst dat ergens in de lever iets niet in orde is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 354 – Die Schöpfung der Welt und des Menschen – Dornach, 2 augustus 1924 (bladzijde 123-124)

Wordt vervolgd

Eerder geplaatst op 4 mei 2016

Advertenties

5 gedachtes over “Over voedingsinstinct bij kinderen (1 van 2)

 1. In welk boek kan ik deze verhandelingen over de voeding vinden van Steiner? Ik heb een boek ” voeding” maar dit citaat kwam ik daar niet in tegen. Ik vind het zeer interessant om dit te onderzoeken , ik zie de voeding als een basisonderdeel van een goed functionerend geestelijk en lichamelijk leven en dan vooral nu in deze tijd in voeding het genot voor op staat.

  1. M.L. Heine (Leonie?); Ik weet niet of er wel een Nederlandstalig boek is waar deze tekst in staat. Ik heb deze zelf vertaald uit het Duits. De Duitstalige link (GA 354) staat onder deze tekst.
   Er zijn verscheidene citaten die ik heb overgenomen uit Nederlandstalige boeken, maar de meeste vertaal ik zelf.
   Ik heb wel een boek met de titel Voeding en Bewustzijn, maar daar staat dit citaat waarschijnlijk ook niet in.

 2. walterhebing

  In wezen vind ik dit een overbodig citaat, immers in het overgrote deel op aarde heeft geen enkele ouder volledig toezicht op hetgeen zijn/haar kind tot zich neemt. Als toppunt van de schepping heeft geen enkele mens fysiek voedsel nodig, het is een verslaving, om maar niet te behoeven na te denken, waar het werkelijk om gaat!
  Namelijk de Androgyne mens, niet mannelijk(Adam) of vrouwelijk(Eva) maar één Zijn met alles wat in hun tijd was, namelijk: “Het aardsparadijs”.
  Om de harmonie van het leven op aarde, voor de mens weer terug te winnen, zal de mens alles moeten slopen, wat hij/zij boven, op en onder de aarde ontwikkeld hebben! Dit omdat de leugen tussen man en vrouw ten koste van elke baby op aarde nog steeds zegeviert! De Heilige Drie-eenheid is nog steeds geen algemeen geaccepteerde verhouding tussen Vader(Verleden) en de zoon(toekomst) en moeders geest op aarde! ]
  Terwijl we als mens maar aan één Geest verantwoordelijkheid hoeven af te leggen en dat niet doet, houdt in dat elk kind op aarde haar/zijn eigen wiel om te overleven, moet uitvinden!
  Jammer maar waar.
  Tot zover: Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s