Het onderscheid tussen ingewijde en helderziende

Degene die, zonder zelf helderziend te zijn, alles inziet wat de geesteswetenschap te zeggen heeft, is een ingewijde. Wie echter zelf kan binnengaan in deze werelden, die wij de onzichtbare noemen, is een helderziende. In vroegere tijden, die nog helemaal niet zo lang achter ons liggen, bestond in de geheime scholen een strikte scheiding tussen helderzienden en ingewijden. Men kon als ingewijde, zonder helderziend te zijn, opstijgen tot de kennis van hogere werelden, als men slechts zijn verstand op de juiste wijze gebruikte.

Aan de andere kant kon iemand helderziende zijn zonder in bijzonder hoge graad ingewijd te zijn. Het zal u wel duidelijk zijn wat wordt bedoeld. Stelt u zich twee mensen voor, een zeer geleerde heer, die al het mogelijke weet wat de natuurkunde en de fysiologie over het licht en de lichtfenomenen te zeggen hebben, maar echter zo slechtziend is, dat hij nauwelijks tien centimeter ver kan zien: hij ziet niet veel, is echter ingewijd in de wetten van de werkingen van het licht.

Evenzo kan iemand ingewijd zijn in de bovenzinnelijke wereld en slecht daarin zien. Een ander kan uitstekend zien in de uiterlijke zintuiglijke wereld, maar zo goed als niets weten van wat de geleerde heer weet. Zo kunnen er ook helderzienden zijn bij wie voor hun geestelijke ogen de bovenzinnelijke werelden geopend zijn. Zij kunnen waarnemen in de geestelijke wereld, maar hebben geen wetenschap, geen kennis daarvan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 56 – Die Erkenntnis der Seele und des Geistes – Berlijn, 10 oktober 1907 (bladzijde 26)

Eerder geplaatst op 1 mei 2016

5 gedachtes over “Het onderscheid tussen ingewijde en helderziende

 1. Mooi citaat weer Ridzerd.
  Ondertussen wordt in het gewone leven Stephen Fry (- on God. Op YouTube) beschuldigd van godslastering. Met toch alleen opmerkingen die ik zelf ook al mijn hele leven heb en niet kan rechtvaardigen. Vragen die mijn belangstelling voor de achterliggende motieven en de rol die wij in dit geheel kunnen spelen altijd wakker zullen houden.

  1. Ik heb het korte interview met Stephen Fry gezien. Godslastering zou ik het niet willen noemen, maar kortzichtig is zijn mening eigenlijk wel. Want het is een mening die men immers zo vaak hoort van personen, die zichzelf voor mensen houden die het allemaal wat scherper zien dan die domme gelovigen. Het is wel een terechte bedenking om te zeggen: Hoe kan men spreken van een liefhebbende god als er zo veel ziekte en ellende op de wereld is? Maar waar men hen nooit over hoort, is de vraag of misschien al die ellende door de mensen zelf kan zijn veroorzaakt en waar men hen ook nooit over hoort is dat er behalve god ook duivels bestaan.

   1. Als het kwaad de goede mensen treft.
    ISBN 90 259 4239 3
    AUTEUR Harold S. Kushner.

    Een doorleefde visie op het Goede en het Kwade.

 2. Het Manicheïsche Christendom legt helder uit dat zogeheten demonen oorspronkelijk engelen (Tronen) waren aan wie God gevraagd heeft om Hem niet langer te aanbidden. Omdat zij wel Zijn licht bleven ontvangen, verdichtte hun structuur zich, zodat er Licht en Donker ontstond en daarmee dualiteit. Elke ‘duistere’ entiteit kan na eonen spirituele dienstbaarheid deze ondragelijke daad van liefde te veel vinden en vragen om verlost te worden. Elke mens kan bij God voor zo’n bekeerling bemiddelen. Dat zouden wij dus iets meer moeten doen.

 3. walterhebing

  Je hoeft noch helderziend of ingewijd te zijn, om in te zien dat de mens zijn eigen nest(aarde), in driedimensionale zin bevuild, dit zal de mens blijven doen totdat de mens inziet dat de dag meer biedt dan de mens vermag(verwerken kan).
  De mens wordt als gelijkenis van God en zijn Aangezicht geboren, alleen sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben zijn we zowel technisch als spiritueel aan de geboorte van de nieuwe mens op aarde aan het sleutelen, in plaats van ons te richten de aarde zo in te richten dat elk kind waar het ook ter wereld geboren wordt, zich geborgen voelt.
  Mijn moeder ving me nog elke dag op met een kopje thee en een beschuitje. Mijn vrouw en ik wilde beslist geen opvang of sleutel kinderen.
  Na een half jaar procederen en “ziek” thuis te zijn, kreeg ik een parttime baan binnen mijn werkkring. Mijn vrouw had die al! Ik weet nog steeds niet, of Kaïn en Abel op een bovennatuurlijke, net als Jezus of op een natuurlijke manier, zoals ik mijn kinderen verwekt heb, verwekt zijn?
  Het Kaïn en Abel verhaal wordt steeds actueler, zie Isis!
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s