Wat is Akashakroniek?

Wat is Akashakroniek? We krijgen er de beste voorstelling van als we ons duidelijk maken, dat alles wat op onze aarde of verder op de wereld gebeurt, een blijvende indruk op bepaalde verfijnde essenties maakt, die voor de ziener die een inwijding heeft doorgemaakt, te vinden zijn. Het is niet een gewone kroniek, maar een kroniek die men als een levende kroniek zou kunnen kenschetsen. Stel een mens die in de eerste eeuw na Christus leefde. Wat hij toentertijd gedacht, gevoeld, gewild heeft, wat in zijn daden is overgegaan, dat is niet uitgedoofd, maar het is bewaard in deze verfijnde essentie.

De ziener kan het “zien”. Niet zo alsof het opgeschreven zou zijn in een geschiedenisboek, maar zoals het gebeurd is. Hoe men zich beweegt, wat men gedaan heeft, hoe men bijvoorbeeld een reis gemaakt heeft, dat kan men zien in deze geestelijke beelden. Toch mogen we ons niet voorstellen, dat deze beelden er zo uitzien alsof ze afdrukken van de fysieke persoonlijkheden hier zijn; dat is niet het geval. Om een eenvoudig beeld te gebruiken: Als men zijn hand beweegt, dan is de wil van de mens overal in de kleinste delen van de bewegende hand, en deze kracht van het willen die zich hier verbergt, die kan men zien. Dat wat nu geestelijk werkt in ons en in het fysieke is uitgestroomd, dat ziet men daar in het geest.

Bron: Rudolf Steiner – GA 99 – Die Theosophie des Rosenkreuzers – München, 28 mei 1907 (bladzijde 44)

Eerder geplaatst op 27 april 2016

Advertentie

5 gedachtes over “Wat is Akashakroniek?

 1. Beste Henri,

  Zoals gewoonlijk weer een goed en leerzaam bericht, die meer verband houdt met de duim (afruk) en daarmee een voorspellende waarde heeft.
  Maar dat lijkt mij iets anders dan de Akashakronieken Mijn dochter is er nu en ik heb gevraagd om dit eens te zoeken

  1. henri

   Arnold,
   Akasha is het lucht/ether-element ,is de basisessentie van alle dingen of ook spirituele hemel , uit het Devachan komt dit alles ,het hogere Devachan , wordt ook de boven-mentale sfeer genoemd en kent geen tijd zoals bij ons ,bijgevolg kan zowel in de toekomst als uit het verleden waargenomen worden . Doch de voorspellende waarde houdt steeds in dat het door de vrije wil waarover ieder mens beschikt ,dat iets anders kan uitvallen dan als het ‘ zou gelezen’ worden in de kronieken.

 2. beste henri,

  De “Vrije wil” blijkt ook door de bijlage is geen vrije wil van gebeurtenissen, alleen van de kwaliteit en dat is ook altijd mijn advies inzake opvoeding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s