Benamingen

In de voordrachten over de astrale wereld heb ik geprobeerd te beschrijven welke weg de menselijke ziel heeft te doorlopen, nadat ze door de poort van de dood gegaan is. Deze weg door de zielenwereld – of de astrale wereld zoals het in de theosofische literatuur genoemd wordt -, is relatief kort. Het langste deel van de tijd welke de menselijke ziel nodig heeft om van de ene incarnatie naar de volgende te komen, besteedt ze in de geestelijke wereld, in wat men in de theosofie devachan, het land van de goden, noemt. Ik zal, om een Duitse uitdrukking te gebruiken, de woorden “geestenland” (Geisterland) of “geesteswereld” (Geisteswelt) voor “devachan” gebruiken. We moeten erop letten dat we langzamerhand Duitse uitdrukkingen invoeren. En als we weten dat we met het zogenaamde geestenland niets anders bedoelen dan wat in de theosofie devachan is, dan zullen we elkaar begrijpen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 88 – Über die astrale Welt und das Devachan – Berlijn, 11 februari 1904 (bladzijde 119)

Advertenties

5 gedachtes over “Benamingen

  1. En de plaats van het menselijke ‘ik’, das Ich, dat betekenisvolle en invloedrijke individuele element in de menselijke persoonlijkheid, wordt in dit basiswerk naast al het andere zeer inzichtelijk behandeld. Een voorbeeld daarvan in het Duits:

   Uit Theosofie (GA 9, bladzijde 22):

   “[…] Das Ich lebt in der Seele. Wenn auch die höchste Äußerung des «Ich» der Bewußtseinsseele angehört, so muß man doch sagen, daß dieses «Ich» von da ausstrahlend die ganze Seele erfüllt und durch die Seele seine Wirkung auf den Leib äußert. Und in dem Ich ist der Geist lebendig. Es strahlt der Geist in das Ich und lebt in ihm als in seiner «Hülle», wie das Ich in Leib und Seele als seinen «Hüllen» lebt. Der Geist bildet das Ich von innen nach außen, die mineralische Welt von außen nach innen. Der ein «Ich» bildende und als «Ich» lebende Geist sei «Geistselbst» genannt, weil er als «Ich» oder «Selbst» des Menschen erscheint. Den Unterschied zwischen dem «Geistselbst» und der «Bewußtseinsseele» kann man sich in folgender Art klarmachen. Die Bewußtseinsseele berührt die von jeder Antipathie und Sympathie unabhängige, durch sich selbst bestehende Wahrheit; das Geistselbst trägt in sich dieselbe Wahrheit, aber aufgenommen und umschlossen durch das «Ich»; durch das letztere individualisiert und in die selbständige Wesenheit des Menschen übernommen. Dadurch, daß die ewige Wahrheit so verselbständigt und mit dem «Ich» zu einer Wesenheit verbunden wird, erlangt das «Ich» selbst die Ewigkeit. […]”

 1. Gisteren al lopend flitste ⚡door me heen.👢
  Bij elke stap ben ik geest in rusttoestand beleef ik materie 😴
  Buiten totale omkering ontsluiten van de geesteswereld de toestand van het zijn ⏳
  Bewustzijn betekent de ademhaling tussen beweging en rust meebeleven. 🌇

 2. Interessant. Ik wist niet dat astraal een voornamelijk Theosofisch begrip is en dat de Antroposofie zielenwereld net zo’n goede uitdrukking of wellicht zelfs beter vindt.

  Weer een opheldering over de Antroposofie, die veel minder dogma’s blijkt te hebben dan dat mij geleerd is.

  1. Edo, waar zijn jou die dogma’s geleerd. Thuis, op school, de Christengemeenschap…..
   Ik vertaal dogma’s dan als door mensen opgelegde strenge regels aangaande het geloof.
   Pas na mijn 50e ben ik in aanraking gekomen met de Antroposofie, heb boeken van Steiner gelezen, waar ik weinig echt van begrijp, maar het gevoel dat ik er vooral bij heb is vrijheid, liefde. De vrijheid om kwaad of goed te doen. Wel met consequenties maar je kiest zelf. Liefde en mededogen voor alles wat is, zelfs naar mensen die slechte keuzes maken.
   Wat ik nog echt moet leren. Dat we op aarde zijn om te leren.

   Warme groetjes Suus (op facebook)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s