Het karma betreft niet alleen de individuele mens

We moeten niet alleen bij individuele mensen van karma spreken; de mens mag zich niet als afzonderlijk wezen beschouwen, dat zou heel fout zijn, net zo fout als wanneer de afzonderlijke vinger van onze hand zich als een afzonderlijk wezen zou willen voelen. Even ver als de vinger zou komen, als hij zich van het organisme zou willen afzonderen, zou de mens komen als hij enkele mijlen boven de aarde zou willen opstijgen.

Daarom is de mens, als hij in de geesteswetenschap doordringt, wel genoodzaakt om aan de hand van deze kennis in te zien, dat hij zich niet aan de illusie mag overgeven op zichzelf als afzonderlijk wezen te kunnen bestaan. Zo is het in de fysieke wereld en nog veel meer in de geestelijke wereld. De mens behoort tot de gehele wereld en heeft ook zijn lot in het geheel. Het karma betreft niet alleen de individuele mens, maar het beïnvloedt ook het leven van hele volken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – THEOSOPHIE UND ROSENKREUZERTUM – Kassel, 22 juni 1907 (bladzijde 86-87)

Eerder geplaatst op 22 april 2016

Advertentie

5 gedachtes over “Het karma betreft niet alleen de individuele mens

 1. Bernard

  Dat ‘enkele mijlen boven de aarde opstijgen’ moeten we natuurlijk niet al te letterlijk zien. Maar waar het om gaat, is dat mijn karma samenhangt met dat van mijn medemensen – onze levensbesluiten hangen samen met de besluiten van anderen. Zoals gebeurtenissen door mensen ontketend hun repercussies hebben voor andere gebeurtenissen.
  Hierover heeft Robbert Dijkgraaf toevallig zaterdag 29/4 een mooie column in de Wetenschapsbijlage van NRC geschreven.

 2. henri

  Als ik dat lees ,vindt ik dat wetenschappers nog zover af staan van geest . En ook vooral kantumwetenschappers! Ondanks misschien het bewustzijn dat het zo niet is als het lijkt … en trouwens heeft Steiner niet gezegd dat met wiskunde alles wel degeljk klopt wat men berekent , maar dat het zeker geen werkelijkheid inhoudt wat men daaruit destilleert ,ik denk hierbij ook zeker aan Hawkins en dgl grote namen uit de wetenschap . Een klein voorbeeld ,ze denken ook nog dat de wereld al zo oud is , niets is minder waar :

  “Het is ook het besef dat wij, als mensen, het universum kunnen bestuderen, en de wetten die gelden. Ze zijn al 13,8 miljard jaar in werking, maar voor zover we weten niet eerder benoemd”

 3. Bernard

  Je zou ook eens Brian Greene moeten lezen, Henri. hIj concludeert dat de werkelijkheid uit meerdere lagen bestaat die elkaar beïnvloeden, waarvan de fysieke er 1 is. En dat wordt wiskundig heel precies aangetoond!
  Ik zou trouwens willen weten wat je bedoelt met: ‘ze denken ook nog dat de wereld al zo oud is , niets is minder waar’

 4. henri

  Dimensies of parallele werelden naast de fysieke wereld , dat kan misschien wel op materieel wetenschappelijk vlak berekent worden maar is altijd zonder de mens zelf erbij te betrekken , en alzo komt men dan ook vlug tot het aannemen van theorieen met buitenaardsen die ons zouden kunnen komen aanvallen zoals Hawkins liet horen maar dit staat eigenlijk ver van bijv de engelenhierarchieen die wij kennen in de geesteswetenschap . Ouderdom van de aarde,heelal, oerknal en uitdijend heelal steunen ook allemaal op claims zonder de mens erbij te betrekken en zijn onjuist en een golg van oa.een lineair denken .

 5. walterhebing

  In 2016 heb ik uitvoerig op dit citaat gereageerd en wil het nu wel beknopt overdoen, zowel de Kenniswetenschap als de Geesteswetenschap hebben geen oog voor de mens als een aan God gelijk wezen!
  De mens,als fysiek geëvolueerd toppunt(samenvatting) van de levensvormen op aarde, zou verwelkomt moeten worden op aarde! Maar in tegendeel, sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben, gaat iedere mens zijn eigen gang, los van het Levens Bewustzijn, wat in ieder mens opgesloten ligt, maar zich niet kan ontwaren, omdat de mens zich met kennis en geest bezig houdt zonder de mens als toppunt van het leven op aarde al zodanig te erkennen of er ruimte voor te maken, weet dat er 355.000 baby’s per dag op aarde geboren worden en er enorme zwarte gaten vallen in het levensbewustzijn op aarde, als de mens elke dag niet ziet als een potentiële ontknoping van zijn alomvattend bewustzijn van het leven op aarde waarvan hij zowel het fysiek toppunt als rentmeester van is. De aarde is de baarmoeder van het leven op aarde, de mens is er de rentmeester van, maar hij gedraagt zich als een psychopaat ten opzichte van kinderen.
  De mens zal zichzelf nooit leren kennen, als hij/zij hetgeen de dag biedt niet overstijgen kan met een soort Goddelijk inlevingsvermogen.Immers de balans tussen de levende en dode mens wordt 355.000 keer per dag wereldwijd opgemaakt. terwijl er maar één mens nodig was om het Goddelijke idee op aarde uit te dragen, hebben we nu ruim zeven miljard mensen op aarde.
  Welk kind krijgt letterlijk en figuurlijk iets mee omtrent Adam en Eva en hun zoons Kaïn en Abel? Het levensbewustzijn op aarde is een kosmische stroming en de de geschenken van die stroming kun je beter onbevangen ontvangen, dan ze te screenen op hun bruikbaarheid voor onze culturele opvattingen. Het vrouwelijke en het mannelijke heeft zich nog steeds niet vereenzelft met het onzijdige, namelijk de natuur en het kind jonger dan zes dagen! De wetenschap en de spiritualiteit profiteren ervan!
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s