Ook een ziener kan zich in een detail vergissen

Niemand is in staat de astrale wereld in zijn totaliteit te beschrijven; ze is rijker en omvangrijker dan onze fysieke wereld. Ik geef toe dat ook de geestelijke onderzoeker zich in een detail kan vergissen, net zoals men zich in de fysieke wereld kan vergissen, als men bijvoorbeeld de hoogte van een berg bepalen wil. Maar net zomin als een dergelijke fout in een detail een reden kan zijn om de fysieke wereld te ontkennen, net zomin kan een mens geneigd zijn vanwege een fout in een detail de werkelijkheid van de astrale wereld te ontkennen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 88 – Über die astrale Welt und das Devachan – Berlijn, 28 oktober 1903 (bladzijde 32)

6 gedachtes over “Ook een ziener kan zich in een detail vergissen

  1. Dat denk ik wel, Arnold. Taal bestaat daar helemaal niet, als je het mij vraagt. Gedachten, die men hier in woorden uitdrukt, zijn daar beelden en als het ware levende wezens.

 1. Bernard

  Wij communiceren via taal. En we hebben de neiging de wijze van afstemming tussen spirituele entiteiten als taal te beleven, omdat wij zo zijn ingericht, we kunnen eigenlijk niet anders. Wat Steiner er over zegt, ‘een taal bestaande uit werkwoorden’ heeft er mee te maken dat het ‘werkzaamheden’ zijn die met elkaar samenhangen en elkaar beïnvloeden. Ik weet het niet op een betere manier te omschrijven.
  De fysieke wereld is een heel beperkte wereld in vergelijking met de geestelijke wereld. Alleen bewustzijn kan ons daaruit losmaken.

 2. walterhebing

  De mens is gelijk aan God en dus verantwoordelijk voor al het Leven, zowel het kosmische, als het aardse leven.
  De individuele mens is zowel oorsprong en gevolg van zijn/haar eigen daden! Ik heb bewust elf kinderen bij mijn vrouw willen verwekken, maar ze weigerde verder te gaan dan vijf kinderen.
  Ook goed! Maar niet genoeg om mijn zijn op aarde via mijn kinderen op aarde te laten verwoorden! Vijf is minder dan zes, echter het geheel is meer dan de som der delen!
  Het minerale rijk plus het plantenrijk plus het dierenrijk is de mens,. niet qua optellen, maar qua delen, opdat de mens weer niets wordt en toch alles is!
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s