De taak van de antroposofische beweging

Het is in wezen de taak van de antroposofische beweging ons bekend te maken met werelden die ons iedere dag en ieder uur omgeven, met werelden waarin we leven, maar waarvan we onder normale omstandigheden niets weten. Niet met werelden die buiten de onze liggen wil de antroposofie ons bekend maken, niet met werelden die in voor ons ontoegankelijke plaatsen te vinden zijn, maar met de werelden die voortdurend onze wereld beïnvloeden, die ons altijd omgeven, die ons echter onbekend blijven, omdat onze organen daarvoor niet ontsloten zijn. Vooralsnog kunnen we alleen maar spreken van deze werelden. We kunnen er alleen maar op wijzen en ertoe aansporen om deel te nemen aan de activiteit waardoor de mensen de organen ontsluiten voor deze hogere werelden, zodat hij in staat is deze hogere werelden waar te nemen, zoals hij tegenwoordig alleen in staat is de gewone wereld waar te nemen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 88 – Über die astrale Welt und das Devachan – Berlijn, 28 oktober 1903 (bladzijde 20)

13 gedachtes over “De taak van de antroposofische beweging

  1. Dank je, Michel. Ik glimlach van oor tot oor. Uit deze GA 88 heb ik morgen en overmorgen ook nog een citaat. Die vond ik al dadelijk in de eerste voordracht.

  2. De inhoud van GA 88 is heel bijzonder en belangrijk, Michel en Ridzerd. Niets voor niets haal ik uit die cyclus regelmatig de zesde voordracht daaruit aan, die over de deugdenleer en actuele actieradius van het kamoloka handelt. Zie de eerste literatuurverwijzing bij het kopje ‘vergelijkingsmateriaal en studiestof’, met name het vetgedrukte woord ‘tijdens’aldaar, onderaan mijn blog Instignatie en initiatie (Cahier, 24 april 2017).

   1. Ja, inderdaad John. Ik had GA 88 tot nu toe niet eerder gelezen, maar zoals gezegd vond ik al direct in het eerst hoofdstuk drie geschikte citaten. Ik hoop er nog meer te vinden.

  3. Het is natuurlijk instigatie in plaats van instignatie (titel blog). Dit soort voordrachtenreeksen zijn denk ik naar jouw hand, Ridzerd. Sluit nauw aan bij je originele interesses. Het kan overigens heel zinvol zijn om studie van GA 88 (1903/04) te combineren met de inhoud van Steiners zeer waardevolle basiswerk Theosofie (GA 9; 1904). Uiteraard sluiten ze nauw bij elkaar aan.

 1. Geistige Hierarchien und Ihre Widerspiegelung in der physische Welt originele blaudruk uit 1909
  Das Leben zwischen dem Tode und der neuen Geburt originel blaywdruk 1912/13
  In mijn bescheiden mening gaat daar de antroposofie over, het is een andere wereld dat klopt

 2. walterhebing

  De vraag die dit citaat aan mij doet stellen, is de vraag die ik mezelf stelde toen de boot vanuit Bergen, IJmuiden binnenvoer. Ik had ongeveer zes weken door Noorwegen gereisd en toen bleek mijn gehoor orgaan niet meer bestand tegen het Lawaai wat boven Nederland hing, pas na een dag of twee werd het geluid van Nederland voor mij weer dragelijk. Mijn gehoororgaan werd weer immuun voor mij bestaan(interesse) niet belangrijke geluiden.
  Deze regel: “We kunnen er alleen maar op wijzen en ertoe aansporen om deel te nemen aan de activiteit waardoor de mensen de organen ontsluiten voor deze hogere werelden, zodat hij in staat is deze hogere werelden waar te nemen, zoals hij tegenwoordig alleen in staat is de gewone wereld waar te nemen.”, past niet bij hetgeen ik in de gewone wereld meemaak.
  Mijn gehoororgaan werd dusdanig door de omgevingsfactoren in Nederland belaagd dat mijn Ziel, een aantal geluidsfrequenties uitschakelde om me deze overgang van natuurlijke stilte, naar het overweldigende cultuur geluid te kunnen overleven.
  Het doet me denken aan het sprookje van Grimm, waarin zes zintuiglijke organen van de mens uitvergroot worden, maar het zevende zintuig van de mens niet!
  En dat is precies het zintuiglijke orgaan, waar elke mens verantwoordelijk voor is!
  Namelijk: “De propriocepsis (de positie- en bewegingszin van gewrichten en spieren).” Het verschil tussen blijven of vluchten van de plek waar je op welk moment dan ook bent.
  En God zei tot Adam en Eva: “Mens, Gij zijt uit stof ontstaan en zult tot stof wederkeren en in het zweet des aanschijns zult Gij uw brood verdienen!”
  Ik vind dit oordeel van God over Adam en Eva, nog steeds actueel, ik weet niet hoeveel mentale schuilkelders de mens sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben, op aarde en daardoor ook in de kosmos gebouwd hebben om hun ziel te laten overleven, een soort Cloud van Google of andere digitale bedrijven in het nu zijn op aarde.
  Ik vind Steiner maar weinig verantwoordelijkheid voor zichzelf en de mensen, die in zijn tijd op aarde leefde nemen! Hij verschuilt zich achter tijd! Echter Adam en Eva vielen in beginsel samen met de eeuwigheid, maar schiepen als man en vrouw een nieuw aards bewustzijn, van kosmische kracht, namelijk: “Het kind(het onzijdig leven op aarde vertegenwoordigend) en Adam en Eva in hun stoffelijke vragen achterlatend. En zich te werpen op de christenimpuls, in wezen de paradox op aarde, je bent als mens op aarde of als slaaf van een of ander fysiek of mentaal stelsel.
  Ik wil Adam en Eva begrijpen als een éénheid met al wat zichtbaar,hoorbaar, ruikbaar, voelbaar, proefbaar is en fysiek en mentaal in evenwicht is, met mezelf eiken opdat ik me verantwoordelijk kan voelen voor alles wat op aarde is, alvorens ik het gebruik ten behoeve van mijn inzicht!
  Eckard Tolle zegt het zo: Er is geen verleden, noch toekomst, er is alleen maar ’n nu en ik vind dat hij daarin gelijk heeft, maar hij vergeet net als Steiner zijn positie(evenwicht) tussen het fysieke en het mentale leven van de mens op aarde. Het Leven op aarde en de gedachte erover. Adam was het toppunt van het leven op aarde en God(bewustzijn) schiep een spiegelbeeld(Eva) van zijn bewustzijn op aarde,
  Het man/vrouw probleem is overal op aarde, sinds Adam en Eva op aard geleefd hebben nog steeds: Het Probleem tussen het mannelijke en het vrouwelijke op aarde, kinderen worden ertoe zelfs opgeleid om dat verschil te benadrukken.
  Ik vind dat Steiner geen verantwoordelijk neemt voor al het leven op aarde, je kunt geen enkele mens op aarde ondergeschikt maken, aan je denkbeeld, doe je het toch incarneer je in dat denkbeeld.
  Vrouwen worden nog steeds minderwaardig overal op aarde beschouwd, terwijl ze gedurende negen maanden, onze nazaten dragen, wat een verwaarlozing van onze toekomst!
  Tot zover
  Groetjes Walter.

 3. Beste Walter ,
  Waarom was Adam het toppunt op aarde, toppunt van wat?
  Het is subliem dat er mannen en vrouwen zijn ( overigens in de evolutie van de aarde zal dat veranderen.
  Mijn persoonlijke mening is dat er geen evenwicht is tussen fysiek en mentale leven alleen de manifestaties zijn anders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s