Enkele opmerkingen over voeding

Over het algemeen zou men slechts matig moeten eten. Vasten, wanneer het niet wordt overdreven in ascetische eenzijdigheid is aan te bevelen.

Eiwitrijke voeding versterkt de seksuele driften en maakt ze moeilijk te beheersen. Suiker bevordert de zelfstandigheid maar ook het egoïsme. Specerijen, vooral peper en zout zouden bij neiging tot woede moeten worden vermeden. Als er een neiging tot gemakzucht en luiheid is, moet slechts weinig stikstofrijke voeding, maar rijkelijk groente en fruit genoten worden.

Bij een neiging tot afgunst, jaloezie en valsheid (Duits: Hinterlist) moeten komkommers, pompoenen en andere slingerplanten vermeden worden . Bij sentimentaliteit (Duits: Gefühlschwärmerei) moeten vooral meloenen worden vermeden. Overvloedige appelconsumptie versterkt bij bepaalde mensen de heerszucht en leidt vaak tot wreedheid en bestialiteit. Kersen en aardbeien zijn door hun hoog ijzergehalte niet voor iedereen heilzaam. Meer gunstig zijn wel bananen, dadels en vijgen. Hazelnoten versterken het denken. Alle andere noten zijn minder waardevol, pinda’s moeten helemaal worden vermeden.

Bron: Anthrowiki – Der Einfluss der Ernährung auf die Seelentätigkeit (Lit.: GA 266a, S. 558ff)

Eerder geplaatst op 16 april 2016

Advertenties

10 gedachtes over “Enkele opmerkingen over voeding

  1. Haike

   Mellie Uyldert en Steiner liggen ook helemaal niet zo ver uit elkaar…. En op de Warmonderhof leerden we al dat het een illusie is om te denken dat het fysieke voedsel wat je tot je neemt ook je fysieke lichaam voedt.

   Het voedt je gedachten, je Geest, je denken. Kijk maar naar de extreme vorm ervan: de fysiek tot je genomen heroïne werkt in op je Geest… niet op je fysieke lichaam.

   En dan hebben we nog de Duitse uitspraak: Man Ist was man Est.

   1. henri

    In de ayurveda weet men ook dat de stoffen werken op de 3 dosha’s ,die verwant zijn aan vuur, licht en aarde (pitta, kapha vata ) , er moet een evenwicht zijn anders loop het mank in allerhande met je ziel .
    Je kan op het web zo een dosha test doen :
    http://www.ayurveda-test.com/test.php

   2. henri

    Ik kom er altijd als pitta uit ….of het met pittig te maken heeft …misschien wel ?!je hebt altijd van alle drie ,maar één is meestal overwegend.

 1. arnoldvdp

  Beste M. Heine, ik vind alle realistisch, waarin is Steiner rechtlijnig Anders gevraagd waarin wijkt Melly af van Steiner?

 2. henri

  Ik zie wel alles Hedvig , en heb nu de test herdaan omdat er enkele moeilijk keuzes bijzitten in die vragen , en had nu exact een gelijke pitta (vuur) en vata ( lucht) waarde wat al zeer goed is nu ik ayurvedische kruiden inneem . Je kan lezen welke groenten en fruit je wel en niet mag eten , als je erop klikt na de test . Ayurveda hecht heel veel waarde aan de voeding en vindt ik bijzonder nuttig .
  groetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s