Vegetarisme kan ook schadelijk zijn

Stel een mens is kort geleden overgegaan op vegetarisme. Dan verloopt bij deze nieuwe vegetariër het proces in het onderlichaam op een zeer specifieke wijze. Bepaalde krachten veranderen van materiële in geestelijke. Worden ze echter niet gebruikt, dan werken ze nadelig en kunnen zelfs de hersenactiviteit beïnvloeden.

Wie niet anders actief is als bijvoorbeeld een bankier of een gewone kamergeleerde, kan zich daarbij zeer schade berokkenen, als hij niet spirituele ideeën opneemt door de krachten, die door zijn vegetarische levenswijze opgeslagen (Duits: aufgespart) worden.

Derhalve moet de vegetariër ook tegelijk tot een spiritueel leven overgaan, anders zou hij beter vleeseter kunnen blijven, zijn geheugen zou aan stoornissen kunnen lijden, bepaalde gedeelten van de hersenen zouden beschadigd kunnen worden enzovoort. Het is niet genoeg om zich met vruchten te voeden, opdat voor iemand de hoogste gebieden van het geestelijke leven ontsloten zouden worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 96 – Ursprungsimpulse der Geisteswissenschaft – Berlijn, 22 oktober 1906 (bladzijde 174-175)

Eerder geplaatst op 15 april 2016

Advertenties

7 gedachtes over “Vegetarisme kan ook schadelijk zijn

  1. ‘Uitsparen’ betekent vrijwel hetzelfde als ‘besparen’, maar het gaat hier niet om het besparen van krachten, maar om het verzamelen van krachten.
   ‘kan zich daarbij zeer schade berokkenen’ is in het originele Duits ‘kann sich dabei sehr schädigen’. Ik hou me maar liever zo veel mogelijk aan het Duits van Steiner, want als er ‘grote schade’ had moeten staan, dan had Steiner het ook wel ‘großer Schaden’ genoemd of iets dergelijks.

   1. Kies dan voor zoiets als zeer of ernstig beschadigen of erge schade berokkenen. Schädigen is een werkwoord. Een zelfstandig naamwoord na zeer is heel gek Nederlands. En dan niet gewoon de letterlijke vertaling opgespaard?

 1. Ronald van Roon

  Hoe is een dood, geroosterd diereter eraan toe, die zijn spirituele leven niet ontwikkelt en hoeveel invloed heeft dat op zijn omgeving en op de wereld?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s