Zonder het materialisme zou de mens niet vrij geworden zijn

De mensen hadden in oudere tijden van hun ontwikkeling niet alleen de beide toestanden die ze nu hebben, waken en slapen en daar tussenin een chaotisch dromen, maar ze hadden een de werkelijkheid bemiddelende derde toestand die niet enkel een dromen was, maar een gewaarworden in beelden, hoewel het bewustzijn dof (Duits: herabgedämpft) was; een waarnemen in beelden, maar in beelden die overeenkwamen met een geestelijke werkelijkheid.

Voor de ontwikkeling van het volle menselijke aarde-bewustzijn moest, zoals we weten, deze soort van waarneming van de wereld bij de mens terugtreden. De mens zou niet vrij geworden zijn, als deze toestand gebleven zou zijn. De mens zou niet vrij geworden zijn, als hij niet zou zijn blootgesteld aan alle gevaren en aanvechtingen en verleidingen van het materialisme. Maar de mens moet ook weer de weg terugvinden naar de spirituele wereld, die hij bij het volle aardse bewustzijn moet bemachtigen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 175 – Bausteine zu einer Erkenntnis des Mysteriums von Golgatha – Berlijn, 13 februari 1917 (bladzijde 37-38)

Eerder geplaatst op 10 april 2016

2 gedachtes over “Zonder het materialisme zou de mens niet vrij geworden zijn

  1. henri

    De mens werd meer en meer verstoffelijkt in het Na-atlantische tijdperk wil zeggen ,het etherische lichaam trok meer en meer naar binnen in het fysieke lichaam vooral in het hoofd. Wij werde ‘hoofdmensen’ Daardoor stond de mens niet meer onder de onmiddelijke bescherming en leiding van de Goden zoals eertijds . Het “Ik ” kon zich daardoor ontwikkelen en de ziel ,vnl de verstandziel ten tijde van Griekenland en Rome en nu vanaf 1400 n C ook de bewustzijnsziel. Nu moeten wij er weer uit geraken en de etherlichamen losser maken , en dit kan alleen door zich uit te zetten met de twee grootste demonen : Lucifer en Ahriman ! Dat kan slechts op één voorwaarde : Sta in het midden zoals de Christus en leer de geestelijke taal ( en niet de leer) van de geesteswetenschpp lte spreken !

  2. Bernard

    Ik zou Ahriman en Lucifer geen demonen noemen; het zijn uitdagers die ons testen – het gaat er om dat we er mee leren omgaan. Het tegenspel van Ahriman en Lucifer is onontbeerlijk, wil de mens zich tot morele zelfstandigheid kunnen ontwikkelen. We moeten ons bewust worden dat wij nooit vrije wezens kunnen worden zonder het vermogen Ahriman en Lucifer te volgen. En dit bewustzijn kan bij ons opkomen door het besef dat datgene wat Christus met zijn daad volbracht heeft, weer ongedaan maakt wat zich omwille van de menselijke vrijheid moest voltrekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s