Vervreemd van de werkelijkheid

De hele publieke opinie van de mensheid is niet gevormd vanuit een gevoel voor werkelijkheid, maar eigenlijk vanuit abstracties, abstracte theorieën. En als er iets komt wat niet uit abstracte theorieën bestaat, zoals de sociale driegeleding, iets dat uit het leven gegrepen is en dat men – omdat men niet meteen dertig banden schrijven kan, die de mensen ook niet zouden lezen – kort moet samenvatten, dan erkent men de realiteitszin niet, maar houdt, omdat men vandaag de dag geheel vervuld is van theorieën, juist dat pas helemaal voor een theorie. Men heeft helemaal geen gevoel meer voor wat aan de werkelijkheid ontsproten is, omdat men zich geheel en al van de werkelijkheid vervreemd heeft.

Bron: Rudolf Steiner – GA 196 – Geistige und soziale Wandlungen in der Menschheitsentwickelung – Dornach, 7 februari 1920 (bladzijde 170-171)

Eerder geplaatst op 18 maart 2016

Advertenties

5 gedachtes over “Vervreemd van de werkelijkheid

 1. arnoldvdp

  Beste Ridzerd,

  Helemaal juist, toen was het zo, nu is het erger, zelfs de waarheid wordt niet meer benaderd.
  De werkelijkheid door een oppermachtige media naar eigen inzicht veranderd, zelfs in dit kleine gezelschap leven abstracte ideeën die niet onderbouwd zijn
  Twee voorbeelden;
  1) Assad moet weg omdat Saoedi Arabië daar een soennitische regering wenst.
  2) Rusland is de kwade genius, maar wie is verantwoordelijk voor de Arabische lente?

  Twee willekeurige voorbeelden waar mensen als Henri, Bernard en diverse andere mensen anders over denken. mensenzijn helemaal los van gevoelens voor de werkelijkheid.

  1. henri

   Arnold,

   De waarheid is niet meer te achterhalen ,het het gaat alsmaar van kwaad naar erger en vooral sedert False Flag Operation 9 /11 ,reeds ten tijde van R Steiner ,zei ie dat je de waarheid kon vinde als je alles ondersteboven draaide wat in toenmalige media,de kranten ons voorschotelden,zodus ….wie heeft er gelijk? Niemand en iederaan !

   1. arnoldvdp

    Beste henri,

    Daarom noemde ik als voorbeeld tamelijk expliciete recente voorbeelden, hoewel Fals Flag tot de dagelijkse gang van zaken hoort, blijft de media gewoon meedoen. De waarheid heeft gelijk, maar die is steeds moeilijker te vinden.

 2. Cisca

  Beste Henri en Arnold,

  Waarmee we ons in deze hectische tijd in zekere zin moeten behelpen zijn de elkaar tegensprekende fragmenten, die vaak met “duistere” bedoelingen, manipulatief, via diverse wegen aangevoerd worden. Blijf waakzaam!
  Waarheid is een woord, we gebruiken dat woord allemaal maar wat houdt het feitelijk in?
  Alles beweegt en verandert voortdurend zodat geen situatie/toestand kan worden vastgezet als zijnde waar; als we al van iets beweren dat het waar lijkt, is het dus maar van korte duur.
  Nogmaals: jullie begrijpen wel dat ik op deze tijd doel.
  Van grote waar-de! is dat wat Rudolf Steiner ons geeft en dat is een WAARHEID van hoge orde.
  We zijn allemaal op onze wijze hiermee in aanraking gekomen en dat betekent in deze tijd waarin we leven, een grote troost en steun!

  Cisca

 3. walterhebing

  Wat is werkelijkheid? Elke poging om de werkelijkheid vast te leggen is een abstractie en dus geen werkelijkheid! God zei het zo: “Ik ben de Here uw God en Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben. Gij zult u geen gesneden beeld, noch enige gelijkenis maken, van hetgeen boven in den hemel is, noch van hetgeen onder op de aarde is, noch van hetgeen in de wateren onder de aarde is. Gij zult u voor die niet buigen, noch hen dienen; want Ik, de HEERE uw God, ben een ijverig God, Die de misdaad der vaderen bezoek aan de kinderen, aan het derde, en aan het vierde lid dergenen, die Mij haten;”.
  Sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben maakt de mens geen deel meer uit van het Levensgevoel van Gods Gedachte, hooguit kunnen kinderen er iets van die breuk met God(werkelijkheid) op aarde herstellen, maar dan behoord de mensheid de aarde wel om te toveren tot een “salonkamer” voor kinderen, een aarde waar elke baby als een afgezant van het God ontvangen wordt en als dusdanig behandeld wordt.
  Pas dan kan de werkelijkheid weer Waarheid(Adam en Eva) in het aardeparadijs worden.
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s