Geest en Praktijk (3 van 4)

Ik heb in voorgaande jaren vaak en zeer scherp op deze dingen gewezen en heb verteld, dat er werkelijk in de loop der jaren menig mens naar mij toe is gekomen die zei: ‘Ach, ik heb zo’n prozaïsch beroep, ik zou graag dit prozaïsche beroep opgeven en me aan idealere dingen wijden.’ Dat is de slechtste stelregel die men in het leven kan hebben.

Wie door zijn lot, door zijn karma postbeambte is en een deugdelijke postbeambte is, die dient – zo zei ik vaak – zeker, als hij zijn beroep behoorlijk uitvoert, de wereld meer dan wanneer hij een slechte dichter is of zelfs een slechte journalist of een dergelijk beroep dat iemand menigmaal wenst. Het gaat erom dat wanneer iemand het geestelijke benadert, dit geestelijke zo in zijn gemoed opneemt dat het iemand niet ongeschikt, maar geschikt maakt voor het uiterlijke leven.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 196 – Geistige und soziale Wandlungen in der Menschheitsentwickelung – Dornach, 7 februari 1920 (bladzijde 168)

Eerder geplaatst op 16 maart 2016

Advertenties

Een gedachte over “Geest en Praktijk (3 van 4)

 1. walterhebing

  Op dit citaat heb ik vorig jaar al uitgebreid op gereageerd, ik wil er nog wel iets aan toevoegen, namelijk, dat Steiner, een met hart en ziel uitgevoerd beroep door de individuele mens, beter vindt, dan je niet met hart en ziel te verliezen in je beroep!
  Ik heb en zie nog steeds veel individuen, die met hart en ziel hun beroep uit oefenen, maar als mens sneuvelen, dit omdat ze hun beroep niet meer naar behoren kunnen uitoefenen!
  Deels vanwege de automatisering van hun “beroepsgerichte” handelingen, dan wel omdat het beroep door nieuwe technieken overbodig werden.
  Hoe kan ’n individu(mens) zich vereenzelvigen met ’n beroep van welke aard dan ook? Ik ben zelf een man van twaalf ambachten en dertien ongelukken en heb aan de lijve ervaren dat geen enkel beroep beantwoordt aan de Goddelijke Vonk(Geweten), die in elke mens, vanaf zijn geboorte aanwezig is.
  Ik ben het eens met Steiner, als je iets doet, doe het dan zo goed mogelijk, pas als je iets zo goed mogelijk probeert te doen, ervaar je de grenzen van je individueel bestaan(beroep). En die grenzen hebben mensen die al eeuwen voor je op aarde leefde, voor je bepaald.
  En Jezus zei: Eens zal de oude grijsaard aan ’n kind van jonger dan zes dagen vragen, waar de plek van leven is?
  Het Leven op aarde is niet gediend met een of ander beroep uitoefenen! Het Leven op aarde is gediend, door leven op aarde, waarvan de mens rentmeester is! Dat de mensheid het rentmeesterschap over het leven op aarde anders interpreteert dan de Goddelijke Vonk in de individuele mens, is de “slordigheid”(hebzucht) waarmee bestuurders(beschouwers) met de werkvloer(natuur) omgaan.
  Een postbeambte kan nooit een bericht sneller brengen dan de natuur zelf, we zijn dit beroep door techniek aan het vervangen, in wezen is die richting een verstening van de mensheid! Steiner noemt het ontwikkeling der mensheid, ik noem het verstening der mensheid. Hopelijk is het dan de steenrots(Petrus) waarop Jezus zijn kerk bouwde, de kerk(Bewust Zijn) wat zich tweehonderd duizend keer per dag op aarde herhaald en volgens Jezus gedurende zes dagen stand houdt, maar dat was ruim tweeduizend jaar geleden!
  Jezus ouders moesten naar Egypte vluchten, om Jezus als baby veilig te stellen, ten opzichte beroepsmatige handelingen van ons menselijk bestaan op aarde. Het was Herodus destijds en nu? De Down syndroom test! Ook een zogenoemde aanval op ons persoonlijk Koninkrijk!
  Echter ieder mens is in potentie God op aarde, al sinds Adam en Eva op aarde leefde en de mens heeft nog steeds kinderen nodig zich bewust te worden van het Levens Bewustzijn!
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s