Geest en Praktijk (2 van 4)

Ik heb altijd geprobeerd duidelijk te maken dat de hier bedoelde antroposofisch georiënteerde geesteswetenschap weliswaar in de hoogste hoogten van het geestelijk leven wil opgaan, maar dan in de mensen door dit opklimmen in de geestelijke werelden een wijze van denken, een manier van voorstellen wil ontplooien die hen bekwaam maakt, geschikt maakt om zich in elke tak van het dagelijks leven praktisch in te stellen.

Men moet voor zijn werk, voor het dagelijkse praktische leven iets hebben aan wat men zich geestelijk ook voor de hogere werelden verwerft. Dit werken voor de geestelijke wereld moet zo zijn dat het iemand niet verleidt om te zeggen: Deze geestelijke wereld dat is het bovenaardse, dat mag helemaal niet aangeraakt worden door het alledaagse; het grove alledaagse is daarvan afgezonderd, dat veracht men, de spirituele wereld, dat is het hoge, het verhevene.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 196 – Geistige und soziale Wandlungen in der Menschheitsentwickelung – Dornach, 7 februari 1920 (bladzijde 168)

Eerder geplaatst op 15 maart 2016

Advertenties

5 gedachtes over “Geest en Praktijk (2 van 4)

 1. Beste Ridzerd,
  Ik deel deze paradox maar erken de moeilijkheid van de realisatie mogelijk ervan.
  Een soort priesterschap is een van de weinige mogelijkheden om de symbiose van de beide kan realiseren anders blijft het existentiële continu de aandacht vragen.

  1. We zijn toch allemaal een beetje priester als we juist de dagelijkse dingen met aandacht en respect doen en ook proberen oog te hebben voor het eigene van de ander. Dat is toch belangrijker dan Steiner lezen.

   1. henri

    Of dat belangrijker is betwijfel ik ….Ik zou kiezen voor allebeide,dan ben je tenminste een goede priester in je dagelijkse leven !

 2. Door het begrijpen van dingen als de planetaireontwikkeling van de aarde
  voel ik me een deel van het geheel.

  Wij mensen zijn dus onderdeel van een groter geheel
  de aarde zelf wordt tot altaar van de scheppende mens

  Doe ik mijn dagelijks werk met aandacht, enthousiasme dan is het altaar al voor de helft gevuld met opstijgende vlammen.

  De andere helft van de vlammen is het door de geesteswetenschap verlichte begrip en vult daarmee het hele aarde altaar.

 3. walterhebing

  In wezen staat dit citaat van Steiner,weliswaar versluierd, haaks op de Christus Woorden. En Jezus zei: Maak je geen zorgen over de dag van morgen, want iedere dag heeft genoeg aan zijn eigen zorgen, kijk naar de vogels van de hemel: ze zaaien niet en maaien niet en oogsten niet, je hemelse Vader voedt ze. Zijn jullie niet meer waard dan vogels? [27] Wie van jullie kan met al zijn zorgen een el toevoegen aan zijn leven? [28] En wat maak je je bezorgd over je kleren? Leer van de lelies op het veld hoe ze groeien. Ze werken niet, ze spinnen niet. [29] Maar Ik zeg jullie: zelfs Salomo met al zijn pracht en praal ging niet gekleed als een van hen.
  Steiner zegt: Men moet voor zijn werk, voor het dagelijkse praktische leven iets hebben aan wat men zich geestelijk ook voor de hogere werelden verwerft! Ik ben een man van twaalf ambachten en dertien ongelukken, niet vanwege de materialen of de leerlingen, waarmee ik moest werken, maar de manier waarop ik met de materialen en/of leerlingen moest omgaan. terwijl ik zowel materie als leerlingen als deel van mijn zijn beschouw. Ik heb geen flauw idee wat Steiner met het bovenaardse bedoeld, wel een vermoeden, namelijk: “Het omgekeerde van de digitale wereld” Beiden werelden zijn afhankelijk van hun bron, in zekere zin afgeleid van het dagelijks leven. Naar mijn mening is er geen hoger of lager leven, enkel leven of dood, zijn er geen hogere werelden, enkel en alleen een kosmisch bewustzijn, wat zich op aarde wil manifesteren. Je hebt mensen die erop vooruit willen lopen, mensen die het vast willen leggen, mensen die er zich aan overgeven en mensen die het willen vernietigen. Derhalve pleit ik voor het grove alledaags menselijk bewustzijn, waarbij elk kind waar ook ter wereld geboren, als leidraad naar het kosmisch bewustzijn, serieus genomen wordt. Pas dan kan de mens ontsnappen uit de ban van hogere werelden en zich op aarde gedragen als toppunt van alles wat is, in plaats van zijn toppunt te gaan zoeken, ten koste van alles wat leeft. Niet het Worden, maar het Zijn van de mens is belangrijk.
  Ik ben benieuwd naar Steiners vervolg over geest en praktijk, met deze reactie neem ik alvast een voorschot op zijn verdere betoog.
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s