Zonder inzicht in de mens kan men iets lijmen, maar niet bouwen

Als men met dezelfde werkwijze waarmee we tegenwoordig onze theologen, onze juristen, artsen, filologen enzovoort en vooral de filosofen opleiden, bakstenen zouden vervaardigen en met deze bakstenen huizen zouden bouwen, dan zouden deze huizen geen week overeind kunnen staan in de wereld. In de grote verhoudingen bemerken de mensen het instorten niet. Het stort echter constant in sinds het laatste derde deel van de 19e eeuw.

De mensen weten niets daarvan; ze spreken integendeel van de grote wederopbloei en menigeen denkt nog dat men met dezelfde bakstenen, die allang onbruikbaar geworden waren, weer een nieuwe wereld opbouwen kan. Men kan niet anders een nieuwe wereld opbouwen dan doordat er van de grond af aan een nieuwe geestelijke inslag in de gehele geciviliseerde wereld komt. Men kan iets lijmen, maar niet bouwen zonder deze geestelijke inslag.

Bron: Rudolf Steiner – GA 196 – Geistige und soziale Wandlungen in der Menschheitsentwickelung – Dornach, 6 februari 1920 (bladzijde 159)

Eerder geplaatst op 9 maart 2016

2 gedachtes over “Zonder inzicht in de mens kan men iets lijmen, maar niet bouwen

    1. Dag Maria, ik heb zelf niet de mogelijkheid om anderen aan te melden als e-mail volger. Wat ik wel kan doen is haar via WordPress een uitnodiging sturen om zich aan te melden als volger. Die uitnodiging heb ik zojuist verstuurd.
      Vriendelijke groet,Ridzerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s