Veel weten, maar toch eigenlijk niets weten

Van wat er van onze Europese en Amerikaanse universiteiten uitgaat aan zogenaamde mensenwijsheid, maar ook aan sociale wijsheid, aan technische wijsheid enzovoort, dat beschouwt de wereld met uitsluiting van al de factoren, die toch de mensen heel vanzelfsprekend in zich dragen. Wie tegenwoordig in een of andere leidende mensheidspositie is, zelfs al is het een lage leidende functie, die heeft helemaal geen gelegenheid het een en ander te leren kennen, dat hem in staat zou stellen inzicht in de mens te verwerven. En zonder mensenkennis is er geen sociaal leven, zonder mensenkennis is er ook geen vernieuwing van het Christendom.

Men kan tegenwoordig theoloog worden zonder een idee te hebben wat het mysterie van Golgotha inhoudt, want de meeste theologen hebben geen idee wie Christus is. Men kan tegenwoordig advocaat worden zonder er een idee van te hebben wat eigenlijk het mensenwezen is. Men kan arts worden zonder er een idee van te hebben, hoe het mensenwezen vanuit de kosmos is opgebouwd, zonder er een idee van te hebben, hoe het gezonde en het zieke lichaam zich tot elkaar verhouden. Men kan vandaag de dag technicus zijn zonder er een idee van te hebben welke invloed de bouw van een of andere machine op het gehele verloop van de aarde-evolutie heeft, en men kan vandaag de dag een geniale uitvinder van een telefoon zijn, zonder er een idee van te hebben wat de telefoon voor de gehele aarde-ontwikkeling betekent.

De mensen missen het zicht op het verloop van de menselijke ontwikkeling. En ieder mens heeft zo zijn verlangen zich een kleine kring te vormen en in deze kleine kring een routine te verwerven, deze routine te gebruiken ten gunste van zijn egoïsme, dat hij voor zich creëert zonder er rekening mee te houden, hoe het ingevoegd wordt wat hij als een deel van de wereld inbrengt, in deze wereld als geheel.

Bron: Rudolf Steiner – GA 196 – Geistige und soziale Wandlungen in der Menschheitsentwickelung – Dornach, 6 februari 1920 (bladzijde 158-159)

Eerder geplaatst op 8 maart 2016

6 gedachtes over “Veel weten, maar toch eigenlijk niets weten

 1. Truus

  Zou graag meer willen weten over de invloed van de bouw van een machine en het effect van de werking van een telefoonnet. Kan iemand daarmiets over zeggen?
  Truus

  1. henri

   Mens en machine
   Rudolf Steiner

   De mens wordt steeds meer ingesponnen in een netwerk van machines en apparaten. De komst van de techniek heeft een nieuwe fase in de geestelijke ontwikkeling van de mensheid ingeluid. Wat voor gevolgen heeft dat voor ons? Hoe werken de krachten van de techniek in op ons innerlijk en wat kunnen we er tegenover stellen? Wat betekent dit alles voor de natuurgeesten? Je afzijdig houden van de techniek is in onze tijd onmogelijk en onwenselijk. Het is meer de vraag: hoe kunnen we er het beste mee omgaan – voor mens èn aarde.

   (De voordracht is tot dusver niet in de Rudolf Steiner Gesamtausgabe opgenomen.)

   Uitgeverij Pentagon, 2009

   Mens en machine
   Rudolf Steiner » meer van deze auteur »

   € 12.50

 2. Bestte Truus,

  Zoals je misschien weet bestaan machines uit mineralen, en mineralen hebben geestelijke entiteiten.. Machines zijn hulpmiddelen, die het leven makkelijk moeten maken en onderdeel van de evolutie. Een evolutie die uiteindelijk weer zullen verdwijnen, we zien dat heden ten dage al
  De mens zal in de loop van de duizenden jaren veel meer werken met zijn/haar eigen krachten
  In de tussentijd heeft het aards karma zijn te nemen ontwikkeling.
  En de hedendaagse “geniale uitvinder van de telefoon Alexander Graham Bell, zou zijn telefoon niet meer terug herkennen .Er zijn dus veel uitvinders van de huidige telefoon.

 3. walterhebing

  De vraag die dit citaat van Steiner bij mij oproept, is één van de vélen die me mijn hele leven lang al bezighouden. Met name deze alinea: “De mensen missen het zicht op het verloop van de menselijke ontwikkeling. En ieder mens heeft zo zijn verlangen zich een kleine kring te vormen en in deze kleine kring een routine te verwerven, deze routine te gebruiken ten gunste van zijn egoïsme, dat hij voor zich creëert zonder er rekening mee te houden, hoe het ingevoegd wordt wat hij als een deel van de wereld inbrengt, in deze wereld als geheel.”
  Steiner bewijst met, tot tweemaal toe, een tempel voor zijn aanhangers(geest) te laten bouwen, dat hij het wereldgebeuren niet kent, op de gekste plekken op aarde hebben grote Ego’s door hun aanhangers Kastelen, forten, Kathedralen enz. enz. laten bouwen.
  Neem de Twintowers als voorbeeld: “Het centrum van Wereldhandel. Plotseling werden ze door twee vliegtuigen doorboord!” Zoals tempels bouwen geen toeval is, zijn aanslagen ook geen toeval! Men behoort als mens Bewust op aarde te zijn en dat is een gegeven dat al sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben ondermijnt!
  Steiner spreekt over: “De mensen”. alsof het één blok is en even later gaat Steiner in dit citaat vrolijk verder met het gegeven dat iedere mens zo zijn eigen verlangen heeft zich een kleine kring te vormen, enz. enz.
  Terwijl iedere mens in een kleine kring geboren wordt, alvorens hij/ zij de wereld mag gaan ontdekken, ik stel op deze pagina dikwijls dat elk kind jonger dan zes dagen een soort schakel is tussen de wereldwijde onbewuste levenswereld en de bewuste levenswereld op aarde
  Jezus zei toen hij, door zijn eigen volk(kleine kring) aan het kruis genageld was: “Vader vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen(hebben gedaan).”
  In die zin heb ik Jezus leren kennen en het Thomas Evangelie ondersteund me nu daarin. Jammer is dat Jezus niet de man was, die het vrouwelijke weer met het mannelijke op aarde verbond, zoals het er was toen Adam en Eva op aarde leefde! Pas dan kan men van mens ontwikkeling spreken, er vormt zich op aarde immers maar één tastbaar Levensbewustzijn in de loop ter tijde en of dat met, of zonder mens is maakt voor het Levensbewustzijn op aarde niet zoveel uit. Ik ben opgevoed om als rentmeester het leven op aarde te dienen en dat is anders dan opgevoed te worden om zoveel mogelijk status(Ego) op aarde ten koste van het leven op aarde te verwerven.
  Steiner is nu niet meer aanwezig op aarde, maar in wezen heeft hij tijdens zijn leven hetzelfde gedaan, als veel van zijn voorgangers, die ook hun aanhangers trakteerde met een materiële tempel van hun geest op aarde.
  Adam en Eva sliepen gewoon waar ze wilden in het Hof van Eden, onder het dak van de hemel(Geborgenheid) en tussen de warmte(socialiteit) van dieren en de schoonheid(Planten) op aarde! En wat Steiner mens ontwikkeling noemt, noem ik menselijke dwaling of nog erger misleiding, de mens(een kind jonger dan zes dagen) waar ook ter wereld geboren moeten we nog gaan ontdekken, laat staan dat er een oordeel(Ego) over gevormd kan worden.De mens weet niet eens wat hij/zij is, de mens verworden tot een talig(district-bewustzijn), in plaats van een alomvattend bewustzijn. Ik denk dat ik daarop wel mag wijzen, na meer dan vijfentwintig jaar nt2 docent te zijn geweest!
  Er heeft sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben, geen enkele menselijke ontwikkeling op aarde plaats gevonden, erger nog: We gaan de vruchten van vaders en moeders testen op hun bruikbaarheid voor ons materieel georiënteerd bestaan!
  Tot zover
  Groetjes Walter Hebing

 4. Bester Walter Hebbing,

  Ik adviseer je je het boekje van Hans Stolp; “Het geheim van de twee Jezuskinderen”
  veel van je vragen zullen beantwoord worden. En Steiner heeft veel geschreven over de ontwikkeling van de mensheid. Een van de punten van deze ontwikkeling is de ontwikkeling van het bewustzijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s