Met zulke dingen kan een verlicht mens zich niet inlaten

Dat iemand in onze tijd in staat zou kunnen zijn om vanuit zekere gefundeerde kennis iets te zeggen over een geestelijke oorsprong van de wereld, over geestelijk werkzame krachten in de wereldontwikkeling, over de mogelijkheid dat de wereldontwikkeling weer in een geestelijke vorm van bestaan terugkeert, nadat ze haar fysiek-zintuiglijke fase heeft doorgemaakt, dat wordt – als het bijvoorbeeld in mijn Geheimwissenschaft in gedetailleerde concrete beschrijvingen naar voren komt -, min of meer zo aangezien, dat men met iemand die zoiets beweert, als verlichte mens niet meer veel te maken wil hebben.

Want men denkt dan immers: Als iemand zich ermee inlaat om over zulke dingen in detail wat te zeggen, dan is hij in feite er niet ver vanaf om zijn verstand te verliezen; in ieder geval kan men zich niet compromitteren door zich met de discussie over dergelijke details in te laten.

Bron: Rudolf Steiner – GA 83 – Westliche und östliche Weltgegensätzlichkeit/Wege zu ihrer Verständigung durch Anthroposophie – Wenen, 5 juni 1922 (bladzijde 135-136)

4 gedachtes over “Met zulke dingen kan een verlicht mens zich niet inlaten

  1. Steiner bedoelt in dit citaat volgens mij het woord ‘verlichte mens’ enigszins ironisch. Hij doelt op de mensen die zich inbeelden dat ze alles veel scherper zien dan die domme mensen, die nog in het hogere of in een of andere religie geloven. Iemand die gedetailleerde beschrijvingen geeft van bovenzinnelijke werelden, nu ja, die is in hun ogen niet helemaal goed bij zijn verstand.

 1. http://spreekwoorden-gezegden.nl/uitdrukkingen-licht-en-betekenis/

  Ergens je licht over laten schijnen.

  Bovengenoemde is een mooie uitdrukking van dat wat nodig is om iets te kunnen begrijpen.
  Dat innerlijke licht is misschien wel vergelijkbaar met de lamp die in het donker het materiaal verlicht waarmee ik dan werken wil.
  Met dit verschil dat om te begrijpen alweer het innerlijk licht nodig is.
  Het draait om begrijpen een beetje het verstand verliezen is de eerste stap op weg naar het begrijpen van de wakkere droomwereld.
  Wel dien ik eerst dat verstand te ontwikkelen.
  Iets wat ik niet bezit kan ik niet verliezen.
  Zo zie ik de in het citaat genoemde verlichte mensen als zijnde op weg alleen met lamplicht waarvan nog geen afscheid genomen wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s