Dat het waar is, kan iedereen inzien

Het moet steeds weer gezegd worden: Zoals men geen schilder hoeft te zijn om de schoonheid van een schilderij te ervaren, zo hoeft men zelf geen geestelijk onderzoeker te zijn – hoewel men het tot op zekere hoogte worden kan -, om na te kunnen gaan of het waar is, wat ik hier zeg. Zoals men de schoonheid van een schilderij ervaren kan, zo kan men met het gewone, gezonde mensenverstand tegenwoordig inzien, wat de geestelijke onderzoeker zegt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 83 – Westliche und östliche Weltgegensätzlichkeit/Wege zu ihrer Verständigung durch Anthroposophie – Wenen, 2 juni 1922 (bladzijde 78)

2 gedachtes over “Dat het waar is, kan iedereen inzien

  1. Daar wil ik nog een andere benadering aan toevoegen. Dat het ook zo is, dat mensen dit schilderij, op verschillende manieren interpeteren en beargumenteren. De echte ervaringen door geestelijk onderzoek worden zodoende weggevaagd door mensen die toeschouwer van het schilderij zijn gebleven en daarop hun oordeel vormen.

    1. arnoldvdp

      Beste M.J. Heine,
      Ik lees het anders het kijken naar een schilderij kan op verschillende manieren , zo ook luisteren naar een gestes wetenschappelijke onderzoeker ook de oppervlakkigheid waarop de mensen het een of het ander zien is een gegeven. Degene die de schoonheid zien zijn de uitzonderingen en er wordt aan toegevoegd dat geesteswetenschappelijk onderzoek geleerd kan worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s