Slapend

Ik heb er vaak over gesproken dat de mensen, hoewel zij wakker zijn, in de belangrijkste aangelegenheden eigenlijk hun leven slapend laten voorbijgaan. Dit is geen bijzonder verheugend verschijnsel, maar ik kan u de verzekering geven dat je tegenwoordig werkelijk, als je bewust door het leven gaat, vele, zeer vele slapende mensen ziet. Zij laten gebeuren wat er in de wereld gebeurt zonder zich ervoor te interesseren. Zij bekommeren zich er niet om en verbinden zich er niet mee. Slapend laten zij grote wereldgebeurtenissen aan zich voorbijgaan, hoewel zij schijnbaar wakker zijn.

Bron: Hoe werken de engelen in ons astrale lichaam? (bladzijde 7) – Vertaling Martien Ockeloen

Bron (Duits): Rudolf Steiner – GA 182 – Der Tod als Lebenswandlung – Zürich, 9 oktober 1918 (bladzijde 146-147)

3 gedachtes over “Slapend

 1. walterhebing

  Als je bewust door het leven gaat, vele, zeer vele slapende mensen ziet. Zij laten gebeuren wat er in de wereld gebeurt zonder zich ervoor te interesseren!
  Ik vind dit een nogal arrogante zin van Steiner en zeker in de context van het citaat van gisteren, namelijk: “Het gezond verstand”. Welk beeld Steiner daarbij heeft, kan ik moeilijk voor mijn geest halen.
  Ik denk dat gezond verstand er allereerst voor dient om het eigen(Goddelijk)menselijk Zijn op aarde in alle dimensies te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen de eigen Goddelijke vonk op een harmonieuze wijze te implementeren in ons huidig menselijk samenzijn op aarde.
  Mijn gezond verstand begrijpt niet dat een meisje op aarde minder waard is dan ’n jongen, toch is dat zo in bijna alle culturen en geen enkele cultuur heeft genoeg gezond verstand van hun aanwezigheid op aarde om te ontdekken dat men leeft ten koste van het Leven op aarde, in plaats van Het Leven op aarde te dienen.
  Met andere Woorden: Eva(meisje) wordt door Adam(oude man) nog steeds niet gezien als hebbende de sleutel van de Hemelpoort(Aartsparadijs) op aarde. En desondanks spreekt Steiner over mensontwikkeling!
  De ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel! En precies dat is ook met het gezond verstand van de mens aan de hand. “Ééns!” zei Jezus: “Zal de oude grijsaard aan een kind van jonger dan zes dagen vragen waar de plek van leven is?”.
  Probeer dit beeld maar eens helder voor je gezond verstand te krijgen, er rijst dan minstens de vraag: Is de vraag aan een jongen of een meisje, terwijl een dergelijke taalkundige vraag aan onze nazaten gewoon niet gesteld kan worden!
  Ik zie Jezus niet als een Christus impuls, ik zie Jezus wel als een profeet die zijn gezond verstand verloren heeft, maar wel weet dat ’n dag wereldwijd voor de mensheid betekent!
  Er zijn naar mijn mening zeer veel mensen met gezond verstand, op aarde, maar zodra ze er een poging toe wagen om iets ervan te uiten, worden ze in de kiem gesmoord. Hooguit de klokkenluiders weten dit gegeven te ontwijken en hun mening te geven wat niet strookt met het Levensbewustzijn op aarde! Wat op aarde tussen mensen plaatsvindt, is een oppervlakkige strijd, elke mens is in potentie een vertegenwoordiger van het alomvattende Levensbewustzijn op aarde!
  En gezond verstand beoefen je met alles wat is en niet wat was of wat komen gaat! Ik heb in de Sarcofaag van Cheops gelegen en ’n klok van de Notre Dame geluid, op dat gegeven moment niet zo speciaal, gewoon ’n kinderlijke opwelling en door de omgeving “even” ondersteund.
  Wat is gezond verstand? En wat is slapen?
  Ik ben nu op aarde! En heb te dealen met mijn tijd(lichaam) op aarde, heb ervaren en ervaar nog steeds dat de aarde een paradijs is, alleen de kern ervan(de mens) durven we niet te ontbloten. En gaan we vermenigvuldigen in plaats van ontleden.
  Tot zover reikt mijn gezond verstand omtrent de mens!
  Tot zver
  Groetjes Walter.

 2. arnoldvdp

  Beste Walterhrebbing,
  Het licht allemaal wat ingewikkelder dan je doet lijken.
  Verstand is een fysieke eigenschap geen bewustzijn eigenschap.
  Een jongen heeft andere eigenschappen dan een meisje daarom zijn ze niet meer of minder maar staan anders in het leven.
  Dan het moeilijkste jezus, was niet een persoon, maar er waren twee jezus figuren en vooral de incarnaties waren interessant, want Christus incarneerde bij jezus en bij het wonder van Golgotha incarneerde Christus in de aarde, dat is veel om in te nemen, maar wel een belangrijk detail.
  En dan het laatste slapend, denk aan een paard met oogkleppen voor, die ziet alleen recht vooruit, vervang de oogkleppen van het paard met een mens met existentiële problemen.
  Deze problemen zijn voor veel mensen reden om zich daarop te concentreren.
  Dat mensen niet slapen heeft ook te maken enerzijds in welke fase van hun leven ze zijn en anderzijds ze open staan voor spirituele zaken.
  Kijk maar hoeveel mensen interesse hebben voor deze site, hoewel mij het meevalt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s