Na het einde van het zevende na-Atlantische tijdperk zal de aarde door een ramp worden geteisterd

Na het einde van het zevende tijdperk (5733-7893) zal de aarde door een omwenteling worden geteisterd, die te vergelijken is met de ramp, die tussen de Atlantische en de na-Atlantische tijd is geschied. En de daarna diepgaand gewijzigde aardetoestanden zullen zich weer in zeven tijdvakken verder ontwikkelen. De mensenzielen, die zich dan zullen belichamen, zullen op een hogere trap van ontwikkeling die gemeenschap met een hogere wereld ervaren, die de Atlantiërs op een lagere trap hebben ervaren.

Maar het zal blijken, dat alleen die mensen opgewassen zullen zijn tegen de nieuw gevormde omstandigheden van de Aarde, die zich in zielen belichaamd hebben, zoals zij kunnen worden onder de invloeden van het Grieks-Latijnse tijdperk (747 voor Chr. – 1413 na Chr.), het daaropvolgende vijfde, zesde en zevende tijdperk van de na-Atlantische ontwikkeling. Het innerlijk van zulke zielen zal in overeenstemming met alles, wat er tot op die tijd van de Aarde zal zijn geworden. De andere zielen zullen dan moeten achterblijven, terwijl het voordien nog in hun keuze zou hebben gelegen, zichzelf de voorwaarden te kunnen scheppen om mee te kunnen komen.

Na de eerstvolgende grote omwenteling zullen die zielen rijp zijn voor de dan heersende omstandigheden, die zich in het bijzonder bij het overgaan van het vijfde (1413-3573) naar het zesde (3573-5733) na-Atlantische tijdperk de mogelijkheid zullen hebben geschapen, de resultaten van het bovenzinnelijke inzicht te doordringen met de krachten van verstand en gevoel. Het vijfde en het zesde tijdperk zijn in zekere mate doorslaggevend.

Weliswaar zullen in het zevende tijdperk de zielen, die het doel van het zesde hebben bereikt, zich dienovereenkomstig verder ontwikkelen; de anderen zullen echter onder de gewijzigde omstandigheden van de omgeving maar weinig gelegenheid vinden, het verzuimde in te halen. Pas in een latere toekomst zullen er weer voorwaarden optreden, die dit toelaten. – Zo schrijdt de ontwikkeling voort van tijdperk tot tijdperk.

Bron: Rudolf Steiner – GA 13 – DIE GEHEIMWISSENSCHAFT IM UMRISS – Gegenwart und Zukunft der Welt- und MenschheitsEntwickelung (bladzijde 410-411)

Deze vertaling is van F. Wilmar

10 gedachtes over “Na het einde van het zevende na-Atlantische tijdperk zal de aarde door een ramp worden geteisterd

  1. henri

   Dit zijn geen voorspellingen maar wel feiten die in de toekomst gaan plaatsvinden en ze zijn niet van destijds doch van ten allen tijden , omdat ze gewoonweg zullen plaatshebben in bewuste tijdperken .
   Wat men er ‘nu mee moet ‘ slaat op de verworven inzichten die men nu reeds aan de dag legt gedurende huidige tijdperk ,hetwelk zal uitmaken bij welke groep men dan zal horen, bij de achtergeblevenen of bij de meegaanden , dat zegt R Steiner in de derde paragraaf :

   “Na de eerstvolgende grote omwenteling zullen die zielen rijp zijn voor de dan heersende omstandigheden, die zich in het bijzonder bij het overgaan van het vijfde (1413-3573) naar het zesde (3573-5733) na-Atlantische tijdperk de mogelijkheid zullen hebben geschapen, de resultaten van het bovenzinnelijke inzicht te doordringen met de krachten van verstand en gevoel. Het vijfde en het zesde tijdperk zijn in zekere mate doorslaggevend. “

  1. Als het allemaal verzinsels zouden zijn, dan mag het voor mij ook wel achterwege blijven. Maar zoals Henri hier boven ook al duidelijk toelicht: dit zijn helemaal geen verzinsels of fantasieën. Men hoeft van dit boek alleen maar de voorwoorden te lezen, dan blijkt daaruit al meteen, dat Steiner verre van een fantast is. De vele tegenwerpingen die vaak door vijanden van de antroposofie gemaakt worden, maakt hij in dit boek al zelf. Het is zelfs vaak voorgekomen, dat vijandig gezinde lieden tegenwerpingen maakten, die ze hadden overgeschreven uit Steiner zijn eigen werken.

 1. henri

  Wat verder staat eigelijk ook al een antwoord waarom het nu reeds belangrijk is dieze bovenzinnelijke dingen tot ons te nemen ,wij bepalen immers nu reeds onze toekomst !

  R Steiner schrijft daar :
  (….. Wie soms meent ,dat de menselijke vrijheid niet zou zijn te rijmen met het vooruit-weten en voorbestemd zijn van de toekomstige gestaltevorming der dingen , zou moeten bedenken , dat het vrije handelen van de mens in de toekomst evenzomin ervan afhangt , hoe de voorbestemde dingen zullen zijn ,als zijn vrijheid afhangt van het voornemen , om over een jaar in een huis te gaan wonen ,waarvan hij thans het bouwplan vaststelt . Hij zal in die mate vrij zijn ,als hij het kan zijn op grond van zijn ‘innerlijke wezen’ , in het bijzonder in het huis , dat hij voor zichelf zal hebben laten bouwen ; ….)

 2. arnoldvdp

  Beste Anoniem,

  Wat bedoel je met een; “onbezoedelde kinderzuivere dag”

  Beste Henri,

  Het is een essentieel citaat, ik dank je dat je geciteerd heb. Het ligt aan de basis van elke discussie over vrijheid en karma zelfs de essenen (de eerste christenen) worstelde over dit dilemma net als de katharen. diversen kozen daarom voor de vrijwillige dood. Het is en blijft moeilijk en het gaat over het innerlijke wezen, maar vertel daar eens over?

 3. arnoldvdp

  Beste Anoniem,

  De reden waarom ik deze vraag stelde is enerzijds omdat het pleonasme is en anderzijds de kinderlijke onschuld wenste ging je nog verder door het de kinderzuivere dag te wensen, waarvoor dank, maar te veel eer. het woord zuivere schikt mij af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s